Les restes del papa Francesc ja descansen en la seva senzilla tomba a la basílica de Santa Maria Major, però tan futboler com era, compatriota de Messi, fanàtic de San Lorenzo de Almagro (no es perdin aquest l’Ull de l’agulla) i que tenia una especial simpatia pel FC Barcelona, segur que no es va perdre la vibrant i emocionant final de la Copa del Rei que es va disputar entre dissabte i diumenge (el partit va començar el dia 26 i va acabar més enllà de les dotze de la nit després de la pròrroga) a l’estadi de la Cartuja de Sevilla, i molt probablement va somriure quan Jules Koundé va marcar el gol de la victòria. Però hores abans, el papa Francesc, i l’home Jorge Bergoglio, va rebre el funeral i el comiat que mereixia, multitudinari, emotiu, commovedor, amb una cerimònia solemne, històrica i carregada de simbolisme, que va reunir 400.000 persones i a líders de tot el món un ambient de fraternitat, unitat i amb alguna espurna d’esperança.
Francesc va ser un papa popular i estimat, que ha marcat una època a l’Església catòlica i que ha deixat empremta profunda en el cor de fidels i també entre els no creients, que reconeixen que ha estat un referent moral, coherent, humil i defensor de la justícia social, de la defensa dels drets humans i de la pau al món, com es va reflectir en l’homilia de la missa exequial. El papa és protagonista principal en pràcticament totes les portades, especialment les que s’editen a Madrid, on la derrota de l’equip d’Ancelotti ha quedat encoberta pel funeral històric, però no en els diaris que s’editen a Catalunya, on el triomf dels nois de Flick han merescut un espai molt més preeminent.
Dos diaris de la capital del regne dediquen monogràficament la seva portada al comiat de Francesc. L’ABC titula “l’últim viatge de Francesc” i mostra una gran imatge en la qual es veu el senzill fèretre de fusta de xiprer on reposaven les restes del Papa i, al darrere, una primera fila de personalitats on destaquen els Reis d’Espanya, Felip VI i Letícia, i el president dels Estats Units, Donald Trump -trencant el protocol amb un vestit blau brillant- i la seva dona Melània. El rotatiu subtitula que “la Ciutat Eterna acomiada un pontífex que en el seu adeu ha marcat tant el futur de l’església com el de la geopolítica mundial” i es fa ressò també de la reunió entre el president nord-americà i l’ucraïnès abans de la cerimònia (“el funeral llima asprors entre Trump i Zelenski”). L’altre diari que dedica íntegrament tota la seva portada al funeral de Francesc és La Razón, que il·lustra amb una gran fotografia dels sediaris pontificis portant el fèretre i amb les autoritats al fons, i a sota el titular “el papa amb el cor obert a tots”.
Però si hi ha un titular que s’ha repetit és el de “el món acomiada a Francesc”, que és el que apareix a la portada de El País i La Vanguardia, mentre El Periódico segueix la mateixa línia i titula “els líders del món acomiaden Francesc en un funeral històric”, i El Mundo afirma que “el multitudinari adeu al Papa tendeix un pont amb Trump”. Tots els rotatius també coincideixen a destacar que prop de 400.000 persones i mandataris de tot el món assisteixen al funeral del papa a Roma, i que la basílica de Sant Pere es converteix en escenari de contactes polítics sobre Ucraïna.
Aquests tres diaris recullen la històrica victòria del Barça al Clàssic de la Copa. El País escriu que “el Barça es corona en una enorme final”, El Mundo que “el Barça s'emporta la Copa de l’agonia”, La Vanguardia titula que “el Barça guanya la Copa del Rei en una final electritzant (3-2)” i els dos diaris que millor tracten la victòria blaugrana són l’Ara i El Periódico. La primera capçalera dedica tota la fotografia de portada a la final, amb un Koundé (autor del gol del triomf en la pròrroga) desfermat d’alegria i agafat pel ros Lamine Yamal -foto que il·lustra també aquesta secció-, que és la mateixa seqüència que ha escollit el diari de Prensa Ibérica, que titula “Copa èpica del Barça”.







