Després de l’alta intensitat informativa dels darrers dies, marcats per la investidura de Salvador Illa, el retorn del president a l’exili Carles Puigdemont i la seva posterior escapolida, amb els consegüents enfrontaments dialèctics amb la cúpula del Govern d’Esquerra i els Mossos, les portades d’aquest diumenge destaquen l’inici d’un nou cicle polític amb la presa de possessió del president socialista. Puigdemont ha desaparegut de la primera línia informativa, almenys pel que fa als grans titulars de la premsa impressa, tot i la seva doble aparició d’aquest dissabte. A la tarda, en unes entrevistes a l’ACN i TV3 amb les primeres imatges des de la Casa de la República de Waterloo, i al matí ho havia fet en un llarg vídeo de 8 minuts en el que tornava a carregar contra la repressió del govern esgotat dels republicans i encoratjava als seus fidels a seguir la lluita per la independència, la que no se'n pot deixar morir i que ara entra en una nova etapa. Però, així i tot, El País destaca en la seva porada que Catalunya ha enterrat el procés -”la seva revolució independentista” són les seves paraules exactes- amb l’inici de la política catalana en una nova era de la mà del PSC d’Illa.
En efecte, Salvador Illa ha pres des d’ahir el comandament de Catalunya, posant fi a 14 anys de governs independentistes, i el diari de Prisa afirma que “s'obra una nova etapa carregada d’incerteses, però amb una certesa: la revolta independentista de la darrera dècada ha tocat al final”, i ho justifica amb el pols que el diari ha pres a les forces socials, l’empresariat i els sindicats, que també transmeten aquesta impressió. El País també va ser qui va avançar el nom de la que serà nova consellera d’Economia, Alicia Romero, mà dreta d’Illa i portaveu del PSC, que serà qui haurà d’afrontar la reforma del finançament singular i vetllar per la seva aplicació si no vol tenir problemes amb ERC i els Comuns.
Retorn a la normalitat i voluntat aglutinadora
La Vanguardia també va en la mateixa línia, tot i que no és tan explícita en la seva portada, però sí afirma que “Illa confirma el retorn de Catalunya a la normalitat institucional”, com si el que hi havia abans no l’hagués tingut mai. Destaca el diari dels Godó que el nou president ha promès “fidelitat al Rei, la Constitució i l’Estatut davant cinc ministres” i que s’ha compromès a governar “per a tothom”. El Periódico també fa referència a aquesta voluntat aglutinadora del nou president amb una frase del seu discurs. “Unir respectant la pluralitat”, fixant-se com a prioritat de govern “que tothom se senti representat. L’Ara, per la seva part, igualment destaca el propòsit del nou president “d’unir i servir”, que són les mateixes paraules que destaca en el seu titular El Punt Avui.
'El Mundo' utilitza les bases socialistes
El Mundo obra la seva portada amb una enquesta que serveis per seguir atiant el foc del malestar que hi ha al PSOE per l’acord de finançament que ha beneït a Catalunya. Si primer va utilitzar als barons socialistes, ara ho fa amb les bases, i segons l’enquesta de Sigma Dos, la meitat dels votants del PSOE creu que la quota catalana “serà perjudicial”, i que la majoria dels socialistes considera que el pacte amb ERC hauria de sotmetre’s a la consulta de la militància, i que “el 63% dels enquestats opina que penalitzarà a la resta de comunitats autònomes”.
‘Picades d’ullet’ a l’independentisme
A la resta del trio de la benzina l’importa molt poc Salvador Illa si no és per utilitzar-lo pels seus propòsits d’atiar al govern i a l’independentisme. L’ABC i La Razón utilitzen les mateixes paraules per desacreditar al nou president català, i el que més destaquen de la seva presa de possessió són les “picades d’ullet” que va fer “a l’independentisme”. L’ABC, a més, també ressalta que Illa va fer el seu discurs totalment en català i que va defensar “la llengua, la cultura i la nostra terra” i s’oblida del “bilingüisme al qual tant va al·ludir en la campanya electoral”. Com a gran descrèdit de l’acte de la seva proclamació també destaca, com La Razón, que Illa va prendre possessió sense la bandera d’Espanya.
Justícia per un equip de llegenda
Però les portades de la gran majoria de mitjans de Madrid també fan tribut, dedicant la part gràfica, a la medalla d’or aconseguida per l’equip femení de waterpolo, format per 11 jugadores catalanes, que s’han convertit en el primer equip de dones que es proclama campió olímpic des que ho va fer l’equip d’hoquei als Jocs de Barcelona. Un èxit que fa justícia a la selecció de l’històric Miki Oca, que va ser també medalla d’or com a jugador als Jocs d’Atlanta’ 96, i ara ha portat al waterpolo femení a l’eternitat, després d’haver tocat la glòria amb les plates dels últims Jocs de Londres i Tòquio. Justícia per un equip de llegenda.
LA VANGUARDIA
EL PERIÓDICO