Salvador Illa se’n va anar a dormir aquest dijous com el 133è president de la Generalitat de Catalunya, és el primer socialista que aconsegueix aquest molt honorable càrrec des de feia 14 anys, i el primer que governarà en solitari. Va dir el líder del PSC que no ho podrà fer sol, i que necessitarà la complicitat dels que l’han investit (ERC i els Comuns), tot i que ja l’han advertit que exigiran el compliment dels acords que l’han portat a la presidència. La majoria de la premsa catalana (La Vanguardia, El Periódico i l’Ara), a més d'El País reserven els seus titulars nobles i les fotografies principals de les seves portades al nou president, en un gest de reverència institucional, però a la premsa espanyola, el veritable protagonista de la maratoniana jornada política d’ahir va ser Carles Puigdemont, el seu retorn, i la seva escapolida de l’escomesa, com diria el bo d’en Joaquim Maria Puyal, que a més de ser un mestre radiofònic va ser un divulgador que va normalitzar el llenguatge futbolístic català amb expressions tan famoses com aquesta. A ulls d'El Mundo i de l’ABC, aquest retorn fugaç i la posterior desaparició, que va agafar tothom a contrapeu, s’interpreta com una “humiliació” i una “burla” a Espanya, amb la complicitat, per descomptat, dels socialistes.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

Cop d’efecte de Puigdemont

Aquest 8 d’agost, tal com es preveia, va ser un dia històric, però el guió no va semblar-se gens al que tothom havia previst. Totes les informacions prèvies donaven per fet que Puigdemont seria detingut, que els Mossos ho farien amb el màxim respecte institucional, i que el president 130 de la Generalitat passaria la nit a una presó madrilenya en compliment de l’ordre de detenció del jutge del Suprem Pablo Llarena. Però Llarena i els diaris del trio de la benzina es van quedar amb un pam de nas. Ningú va preveure que Puigdemont, en un exercici d’escapisme davant de 300 mossos d’esquadra digne de Houdini, seria capaç de burlar el dispositiu policial i escapolir-se de l’escomesa i esquivar l’operació Gàbia, un dispositiu que reserven per donar caça als terroristes. “Puigdemont torna a humiliar l'Estat amb la complicitat del govern (espanyol)”, diu el titular de l'ABC, que se'n fa creus i expressa la “incredulitat en la justícia per una fuga televisada, davant uns 300 mossos, amb l’Executiu de vacances i callat davant l’incompliment de l’ordre de detenció”. La fotografia de portada també paga. Gonzalo Boye, aprofitant la porta camuflada de l’escenari de l’Arc de Triomf, des d’on Puigdemont es va dirigir als seus fidels en un discurs de cinc minuts, agafa del braç el president i se l’emporta cap al cotxe blanc d’un mosso que l’esperava per marxar.

Ràbia i impotència a Madrid

També el titular de El Mundo destil·la ràbia i impotència, però en el seu, rep un altre socialista, l’investit nou president de la Generalitat. “Puigdemont es burla d’Espanya i un Illa còmplice és investit president”. La complicitat que atribueixen al nou cap de l’executiu català s’argumenta amb la justificació que, segons el rotatiu madrileny, significa el suport d’Illa a l’aplicació de la llei d’amnistia i la frase “ningú ha de ser detingut”. També recull en una crida El Mundo que “el PP acusa  Sánchez que el CNI no vigili Puigdemont”. La Razón, per la seva part, també posa noms i cognoms als culpables de la “fugida de Puigdemont”, que no són altres que “els Mossos i Marlaska”. El diari de Planeta assegura que no existia cap acord amb “la policia autonòmica” per ser detingut després d’un míting que va ser un clar desafiament”. La Razón també explica que la no detenció de Puigdemont pot tenir “conseqüències judicials pels que han obviat el compliment de l’ordre judicial i als que hagin auxiliat el president a fugar-se de nou”, segons fonts jurídiques consultades pel diari madrileny.

El ‘fonedís’ d''El Punt Avui'

El 130è president va ser el protagonista de la jornada durant el matí i bona part de la tarda, fins que finalment es va reprendre el ple d’investidura i cap al vespre es va consumar la investidura de Salvador Illa, que va acabant sent investit com a 133è president, cosa que li va atorgar el protagonisme de les portades catalanes: “Illa, president” i “President Illa” és el títol de La Vanguardia i d'El Periódico, respectivament. “Illa, investit”, el de l’Ara, mentre que El Punt Avui inverteix l’ordre i dona a Puigdemont el titular principal amb una bonica paraula, “fonedís”, de ‘fer-se fonedís”, que significa desaparèixer sobtadament d’un indret i que no té una traducció fidedigna en castellà.

'El Mundo' 9
'El Mundo' 
'ABC' 9
'ABC' 
'La Razón' 9
'La Razón' 
'El País' 9
'El País' 9

LA VANGUARDIA

'La Vanguardia' 9 CAT
'La Vanguardia'
'El Periódico' 9
'El Periódico'
'Ara' 9
'Ara'
'El Punt Avui' 9
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!