El final del mes d’agost obre les portes a l’inici del nou curs polític que començarà el 2 de setembre i que arriba carregat de temes que poden marcar el futur de la legislatura del govern de Pedro Sánchez. Una “cursa d’obstacles”, com defineix El País, que vaticina una “tardor calenta” per a l’executiu, marcat pels pressupostos, el finançament singular de Catalunya i la pressió migratòria. Reptes que haurà d’afrontar un cop acabat el cicle electoral amb “el tancament del procés amb la investidura a Catalunya de Salvador Illa”, però amb un horitzó “plagat de mines”, en especial la dels pressupostos pel 2025, que estan “en l’aire”;  la de la pressió migratòria, com demostra la pròxima visita de Sánchez a Mauritània, Senegal i Gàmbia, i la del finançament singular pactada amb ERC per fer president a Illa “que ha resultat una arma de doble tall que dona més munició al PP, no agrada a tots els socialistes i afegeix pressió per reformar el finançament autonòmic”. Però La Razón va un pas més enllà, i sosté que Sánchez es juga la legislatura amb els pressupostos pels “dubtes jurídics que deixen en suspens una doble pròrroga”.

En aquest sentit, la informació del diari de Planeta assegura que “per molt que hi hagi qui es remeti al precedent del Govern de Mariano Rajoy, que va haver de prorrogar dues vegades els Comptes atesa la interinitat que hi va haver entre el 2016 i el 2018 per la repetició electoral, fonts parlamentàries assenyalen que hi ha dubtes jurídics sobre l'encaix constitucional d'aquesta maniobra i, fins ara, s'ha permès perquè el Tribunal Constitucional mai no s'ha pronunciat”. Aquesta és una possibilitat que planteja La Razón, que la possibilitat que la legislatura quedi en mans de l’oposició “i la seva capacitat per activar la via del Constitucional perquè es pronunciï”. Aquests dubtes jurídics topen, però, amb el fet que el PP “evita sempre que pugui la via del TC perquè és conscient que la majoria progressista que hi ha ara només es pronunciarà a favor de les tesis del Govern (espanyol) i això és pràcticament sinònim d’una derrota”. En definitiva, aquesta amenaça pot ser només un brindis al sol.

Ábalos respon a ‘El Mundo’

Tema en exclusiva el que treu El Mundo, unes declaracions sucoses de José Luis Ábalos que en la portada titula “puc defensar-me de tot; el que hagi de venir, vindrà”, en resposta a l’informe d’auditoria encarregat pel seu successor Óscar Puente, que li atribueix “gravíssimes irregularitats en la compra de mascaretes que va donar origen al cas Koldo” i que l’exministre qualifica “d’investigació paral·lela i subjectiva que no té sentit ni precedents a Espanya contra algú d’un mateix partit polític”. Ábalos sosté que una investigació com aquesta “només la pot demanar un jutge, no un ministre”, i segons afirma el rotatiu en portada, l’exministre de Transports s’està replantejant la seva relació amb el PSOE després de mesos de “cavallerositat”. Pel que fa a l'altre diari de Madrid, l'ABC, obre la seva portada criticant a l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, al que acusa de "maniobrar perquè Estats Units no sancioni Maduro", i assegura que el socialista està pressionant junt amb els seus aliats l'entorn de (Joe) Biden per "salvar a 60 jerarques del règim, inclòs el mateix líder veneçolà". El diari madrileny també destaca en la seva portada que "les institucions del constitucionalisme civil de Catalunya reneguen d'Illa", referint-se a les principals entitats sobiranistes, que "veuen en el pacte del PSC amb ERC una continuïtat en les polítiques excloents viscudes en la comunitat durant els darrers anys"

Entrevista a Salvador Illa a ‘La Vanguardia’

Una altra entrevista en exclusiva és la que dona La Vanguardia amb el president de la Generalitat, Salvador Illa i en la que fa una declaració d’intencions, que no és altra, que “Catalunya pot ajudar a millorar Espanya” i que aquest “és un dels meus objectius”, referint-se tant a la qüestió del finançament com “en altres temes”. El primer president no independentista dels darrers 14 anys, llença un missatge de concòrdia cap a la resta d’autonomies, tot i que defensa el finançament singular pactat amb ERC, un acord “que és públic i que tothom pot llegir”, i que assegura que “complirem”, insisteix que suposa “una millora del finançament de Catalunya i de la resta de les comunitats”. Illa surt al pas de les crítiques sobre la desigualtat que suposa aquest acord, i assegura que “la millor solidaritat amb la resta dels ciutadans espanyols és fer polítiques que millorin l’educació, la sanitat i la seguretat”. El president, que de moment no contempla l’entrada d’ERC o els Comuns al Govern, retreu a Junts les acusacions de nepotisme que ha fet pels nomenaments de la parella de Sílvia Paneque com a cap de gabinet de la seva conselleria -Alfons Jiménez va acabar dimitint divendres per no perjudicar el Govern- i la germana de l'alcalde Jaume Collboni, afirma que veu al partit de Carles Puigdemont “perduts en una línia d’oposició radical i no de construcció”.

Pel que fa a la resta de diaris catalans, El Periódico aposta per un tema sobre el finançament català, que Sánchez ofereix a la resta de les autonomies, en una maniobra per intentar rebaixar el malestar dels barons socialistes, i planteja que s'inspirin en aquest acord amb els republicans per "explorar altres camins". El diari Ara, per la seva part, ofereix als seus lectors un reportatge sobre neurociència que explica com funciona la memòria, i El Punt Avui un reportatge sobre l'economia d'alçada que analitza com creixen les iniciatives a les comarques de muntanya, com les dels Pallars, per impulsar el teixit empresarial i reactivar el territori. En el que sí coincideixen tots els diaris catalans a les seves portades és en destacar la victòria del Barça en el seu estrena a Montjuïc en la Lliga davant l'Atlètic (2-1), amb un duel a distància entre Lamine Yamal i Nico Williams que va guanyar el jugador blaugrana, que va marcar juntament amb Lewandowski.

'El País' 25
'El País' 
'La Razón' 25
'La Razón'
'El Mundo' 25
'El Mundo' 
'La Vanguardia' 25 CAT
'La Vanguardia' 

 

'El Periódico' 25 CAT
'El Periódico' 

 

'ABC' 25
'ABC'
'Ara' 25
'Ara'
'El Punt Avui' 25
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!