Els diumenges són dies en què les portades són heterogènies, cada diari marca el seu propi camí, però el que va succeir aquest dissabte 28 de setembre del 2024 al Pròxim Orient pot marcar una data per a la història, a les portes de què es compleixi un any dels atacs de Hamàs al cor d’Israel del 7 d’octubre i l’inici de la guerra de Gaza. La confirmació de la mort de Hassan Nasrallah, el líder de Hezbollah des de fa més de 30 anys a mans de l’exèrcit jueu, en els bombardejos de divendres a Beirut, és el tema que monopolitza gairebé totes les portades que analitzem en aquesta secció cada dia, les més significatives de la premsa madrilenya i catalana. La mort de Nasrallah ha estat el cop més dur que ha sofert la milícia xiïta libanesa en els seus 42 anys d’història, un dels braços armats de la guerra soterrada que l’Iran manté amb Israel, amb la República Islàmica com a líder de l’anomenat ‘eix de la resistència, una aliança contra els Estats Units i l'estat jueu, que conformen també Síria, Hezbollah, Hamàs, els houthis de Iemen i les milícies de l'Iraq, Afganistan i Pakistan. La mort de Nasrallah ha generat preocupació per una possible escalada del conflicte al Pròxim Orient, amb crides a la calma per part d’alguns actors internacionals d’Occident, alertes del perill d’una “guerra total” i promeses de revenja per part dels aliats de Hezbollah.

Per tot això, les portades, com la de El País, obren amb “l'escalada més gran en el conflicte d’Orient Pròxim” i les seves possibles conseqüències. El diari de Prisa destaca en el seu titular que “Israel descapça Hezbollah” i recull les paraules de Benjamin Netanyahu advertint que venen dies difícils perquè la seva feina “encara no ha acabat” i afirmant que “matar a Nasrrallah era un pas necessari per canviar l’equilibri de poder al Pròxim Orient”, mentre que el líder suprem de l’Iran afirma que l’assassinat “no quedarà sense revenja” i arenga als musulmans a lluitar. La Vanguardia, per la seva part, titula que “la mort el líder de Hezbollah sumeix el Líban en el caos” i en les pàgines interiors analitza les conseqüències que pot tenir aquest “demostració de força” per part d’Israel en els tres fronts bèl·lics que té (Gaza, el Líban i Cisjordània), que sembla sentir-se impune i no témer una confrontació oberta amb l’Iran donat el suport que gaudeix per part dels Estats Units i Europa, i la manca d’oposició interna, que “l’encoratja a una expansió de la guerra”

El Periódico també dedica la fotografia principal de la portada al “cop letal a Hezbollah” que Netanyahu s’ha anotat com “un èxit geopolític”, tot i que obre amb un tema propi sobre “La ciutat dels 15 minuts” en referència a les peticions que ha rebut la Diputació per part de 60 municipis i corporacions per implantar la mobilitat a peu. El diari Ara obre la portada amb el conflicte al Pròxim Orient, destacant que “Israel desafia l’Iran” i que la mort del líder de Hezbollah en el bombardeig israelià a Beirut “fa augmentar la tensió a la zona a l’espera de la resposta de Teheran”.

Els diaris madrilenys, que habitualment prefereixen dedicar-se a erosionar el govern de Pedro Sánchez o atiar l’independentisme, també aposten aquest diumenge per obrir amb el conflicte del Pròxim Orient. El Mundo titula que “Israel mata al líder de Hezbollah i trenca l’eix liderat per l’Iran”, i també li dedica la imatge principal de la portada, que recull altres temes com el bany de masses del veneçolà Edmundo González a la plaça del Sol de Madrid, i una enquesta sobre el “pla Sánchez” dels mitjans que assegura que “la majoria veu interessos espuris” darrere. L’ABC també considera que amb la mort del líder de Hezbollah “Israel desafia l’Iran” i també destaca en la seva portada nous àudios del cas d’Alvise Pérez. La Razón ha escollit la mateixa imatge que l’ABC per la seva portada (la d’un home mirant el cràter que va deixar el bombardeig contra l’edifici on es trobava Nasrallah) i es fa ressò de què Israel ha “descapçat Hezbollah” i que la mort del líder suposa un dur cop per l’organització, que en dues setmanes ha perdut desenes dels seus comandaments en els atacs israelians.

'El País' 29
'El País'
'La Vanguardia' 29 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 29 CAT
'El Periódico' 
'Ara' 29
'Ara'
'El Mundo' 29 OK
'El Mundo' 
'ABC' 29
'ABC'
' La Razón' 29
' La Razón'
'El Punt Avui'
'El Punt Avui'

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!