Últim dia de 2024, dia per pensar en el passat i en el futur, reflexionar sobre què ens ha anat bé aquest any que acomiadem i també fixar-se metes per al que demà encetem. Bé, no és obligatori, també hi ha qui passa d'aquests rituals i viu el dia a dia sense atabalar-se. Ara bé, qui segur que no és d'aquest segon grup de més passsotes és la premsa espanyola que frisa per posar deures als polítics per aquest 2025. El País assegura que Sánchez busca recuperar la iniciativa amb noves mesures a l'habitatge i que el govern espanyol discuteix sobre la reducció de jornada, la pujada del salari mínim, i si prorrogar un altre any els pressupostos "o esforçar-se per aconseguir el suport de Junts". Aquests són els deures que posa el diari al govern espanyol, que considera que la roda de premsa de balanç del president, Pedro Sánchez, va deixar un sabor amarg al govern espanyol. Per a El País, Sánchez va desgranar totes les dades econòmiques positives que tenen l'Executiu eufòric, però, davant les preguntes de la premsa, centrades sobretot en qüestions judicials, "van tornar l'Executiu a la realitat que aquest darrer trimestre ha perdut el control de l'agenda política". Veurem com arrenca el 2025 per al president espanyol, però per ara no sembla que els fantasmes d'aquestes qüestions judicials desapareguin ràpid.
El Mundo acaba l'any fent el que millor se li dona, carregar amb força contra l'executiu espanyol: "El govern espanyol amaga l'informe clau de l'Autoritat Fiscal sobre la viabilitat econòmica de Muface en ple estira-i-arronsa amb les asseguradores privades". Segons el diari, el govern espanyol té a les mans un informe clau sobre Muface des de fa dies, "però està evitant fer-ho públic". Es tractaria de l'anàlisi que ha fet l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) sobre la viabilitat econòmica del mutualisme administratiu a petició del Ministeri d'Hisenda mateix, explica el rotatiu que assegura que "l'Executiu el guarda en un calaix des de fa dues setmanes i no té intenció de difondre'l fins a entrat l'any nou, amb la licitació oberta fins al proper 15 de gener en un escenari d'incertesa total sobre la continuïtat del model després de la planta confirmada d'Adeslas i la renúncia de DKV". Per cert, l'afició de carregar-se el govern espanyol és compartida amb l'ABC que afirma que el govern espanyol "veta exempcions fiscals per celebrar l'Any Jacobeu i el centenari de la Generació del 27" i que ho fa descartant una llei del PP per "declarar diversos esdeveniments excepcionals perquè suposa un cost d'1,6 milions d'euros". L'ABC acusa l'executiu espanyol de voler "minimitzar qualsevol victòria parlamentària que porti el segell del PP" i que ho fa vetant esdeveniments com l'Any Sant Jacobeu 2027 o el centenari de la Generació del 27. Per qui no ho sàpiga, com m'ha passat a mi, l'Any Sant Jacobeu és una celebració catòlica que té lloc a Santiago de Compostel·la els anys en què el 25 de juliol, festivitat de l'Apòstol, cau en diumenge, una situació que es produirà el 2027.
Finalment, La Vanguardia no es va perdre aquest dilluns la presentació del baròmetre municipal i en destaca el següent titular: "La preocupació per l'habitatge es dispara a Barcelona". Els barcelonins que consideren que l'accés a l'habitatge és el principal problema a la ciutat ha augmentat 12,2 punts en només sis mesos. Segons apunta el baròmetre municipal publicat aquest dilluns, els ciutadans que creuen que l'habitatge és el principal problema de la ciutat se situa en el 28,8%, mentre al juny eren el 16,6%. La inseguretat es manté com a problema més greu per al 28,9% dels barcelonins, però frena el seu augment respecte a baròmetres anteriors. L'enquesta apunta que el 68,8% dels barcelonins considera que la ciutat té un problema "molt greu" amb l'habitatge, tot i que el 45,8% dels preguntats afirma que per a ells, en la seva situació personal, el cost de l'habitatge "no és un problema". Què diuen la resta de portades d'aquest dimarts? Com s'acomiaden del 2024?