La immigració s’ha convertit en un tema central del debat polític. En el 2024, Espanya va experimentar un increment significatiu en l’arribada d’immigrants irregulars, especialment a les Canàries i Ceuta, cosa que va desbordar els sistemes d’acollida, particularment en el cas de menors no acompanyats (MENES). La politització i cobertura mediàtica han generat alarma social i els partits no són aliens a què aquest ja és considerat el principal problema pels espanyols, segons el CIS, per sobre de l’atur. Les postures diferencials dels partits s’han convertit en una senya d’identitat i el seu posicionament guanya vots. Vox ha adoptat una postura obertament antiimmigració, vinculant-la amb problemes com la delinqüència, mentre que el PP ha endurit el discurs per competir amb Vox. Això ha dificultat acords entre partits per reformar la llei d'estrangeria i gestionar la distribució de menors migrants entre comunitats autònomes. Pedro Sánchez defensa la immigració com una oportunitat per afrontar reptes demogràfics i econòmics, però acusa l'oposició de fer-la servir per generar odi. El govern central vol implementar plans d'integració i reformes legals, però s'enfronta a bloquejos polítics. I en aquesta qüestió, Junts s’ha convertit en la clau de volta de Sánchez, amb el valor dels seus set vots en el Congrés.

Negociacions PSOE i Junts

La immigració és una de les principals carpetes obertes en les negociacions entre Junts i el PSOE, un tema prioritari en les seves converses. I és la immigració el tema que ocupa bona part de les portades d’aquest dissabte, en les seves diferents derivades. D’una banda, hi ha la negociació amb Junts  “d'una reforma legal per un repartiment automàtic de menors”, segons assegura l’ABC en el seu titular principal de portada. Assegura el rotatiu que el Govern, més enllà dels criteris pactats dijous amb l’executiu canari pel repartiment “puntual” de 4.500 menors migrants a Canàries i 400 en Ceuta, l’objectiu és articular un mecanisme perquè l’acollida dels nens i adolescents estrangers s'assumeixi entre totes les comunitats autònomes”. I segons sosté l’ABC, el PSOE crida el PP a seure a negociar la reforma de l’article 35 de la llei d’estrangeria que converteixi en estructural aquesta distribució”, però “en privat”, és amb Junts “-que no governa cap autonomia”, destaca el rotatiu- ´s amb qui parla per intentar que se sumi a aquesta modificació legal de l’article 35 que el passat juliol “va fracassar pel rebuig del PP, Vox i precisament Junts”.

Però paral·lelament, Junts i el PSOE negocien el traspàs de les competències d’immigració, i això ha rebel·lat al PP, que està decidit a torpedejar i impedir que el govern cedeixi “a l’exigència de Junts de transferir de manera integral totes les competències en matèria d’immigració a Catalunya”, segons informa El Mundo, que destaca que “els populars han registrat una proposició no de llei per forçar el Congrés a pronunciar-se sobre la pretensió dels neoconvergents que el Govern cedeixi una competència exclusiva de l'Estat, com s'estableix a l'article 149 de la Carta Magna, a la Generalitat”. La Razón, per la seva part, destaca que el PP està disposat a arribar als tribunals per impedir aquest repartiment pactat, i assegura que les comunitats autònomes governades pel PP veuen “mesquí que s’exclogui a Catalunya i el País Basc” i “utilitzaran els jutjats” per frenar el decret llei”.

La Vanguardia també obre la seva portada amb la qüestió migratòria, però per l'altre vessant, la del rebuig del PP i Vox per repartir els immigrants de les Canàries. “Els populars acusen el Govern central d’afavorir Catalunya, malgrat que aquesta autonomia ja acull el doble de menors que Madrid”. I en el seu editorial, el rotatiu dels Godó recorda els arguments del rebuig del PP, que sosté que en el cas d’aplicar-se aquest pacte “asimètric i injust” que afavoriria Catalunya i el País Basc amb menys trasllats que altres autonomies, per “garantir-se així els suports que assegurin la precària estabilitat de l’Executiu”, “seria com si el País Basc i Catalunya no fossin Espanya”.

El control de les fronteres

Però el moll de la qüestió és el control de les fronteres, l’escull a salvar en les negociacions entre el PSOE i Junts. Aquest és el focus que posa El Periódico en la seva portada. “Junts i PSOE negocien que els Mossos controlin la frontera”, diu el titular del rotatiu català, que afegeix que “els socialistes busquen fórmules intermèdies a la reclamació dels postconvergents, que demanen que la policia catalana assumeixi el comandament de la vigilància fronterera amb el traspàs de competències”. Segons el rotatiu de Prensa Ibérica, els dos partits estan negociant amb la mirada fixada al “25 de febrer o l’11 de març” que són les dues dates que va fixar el Congrés per debatre la qüestió de confiança, i el govern vol arribar amb un acord sobre les competències d’immigració tancat per convèncer la formació de Carles Puigdemont que retiri la proposició no de llei i s’eviti el debat.

La compra de la Casa Orsola

Hi ha altres temes que es destaquen a les portades de la premsa escrita, com el pla de Trump amb Gaza, els beneficis rècord del Sabadell, les sancions de Trump al Tribunal Penal Internacional i els 79 països que han sortit en la seva defensa, però hi ha un altre tema destacat en els diaris catalans: la compra de la Casa Orsola per part de l’Ajuntament de Barcelona per 9,2 milions d’euros, que ocupen les fotografies de les primeres pàgines de El Periódico o el diari Ara, i també de l’edició catalana de El País.


 

'ABC' 
'El Mundo'
'La Razón'
'El Pais'
'El Periódico'
'La Vanguardia'
'Ara' 
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!