La covid-19 ha salvat al magistrat Juan Pablo Llarena d’un altre ridícul a les portades. S’ha salvat per una lletra grega, l’òmicron (ὂμικρόν, literalment “o petita”, que sona com la nostra O), com l’Organització Mundial de la Salut ha batejat la variant sudafricana del virus. És una “variant de risc” i amb gran nombre de mutacions, algunes de les quals podrien tenir risc més alt de reinfecció. És a dir, que val la pena recuperar les mesures de protecció de les que gairebé ens havíem desenganxat. Llarena s’ha salvat també perquè els diaris dels què aquí es parla no estan disposats a deixar-lo malament, fora d’El Punt Avui, que obre la primera amb l’afer, i l’Ara, que en diu alguna cosa.

La resolució del Tribunal General de la Unió Europea dona la raó a l’advocat Gonzalo Boye, que se surt amb la seva: no es pot extradir Puigdemont, Comín o Ponsatí mentre el procediment principal està aturat per les preguntes prejudicials del mateix Pablo Llarena. Ho va provar a Sardenya. Alhora, no torna la immunitat a cap dels tres per la mateixa raó. El TGUE tampoc pressiona ni orienta la decisió del tribunal que estudia el cas principal. Se’n diu seny i prudència, també epiqueia (ἐπιείκεια), per seguir amb el grec, “l’aplicació moderada i prudent d’una llei o principi atenent a les circumstàncies personals, de lloc i de temps”.

Qualsevol executiu d’empresa que presentés uns resultats com els del magistrat seria acomiadat per causes objectives, sense indemnització ni gràcies. Si més no, rellevat.  Què deuen pensar els jutges europeus que s’han trobat amb els expedients, sumaris, interlocutòries i tal pasqual del jutge Llarena i li han dit que no té raó? No se’n deuen saber avenir. Potser el veuen com a Michael Scott, el de The Office. Per què l’Estat i els diaris el protegeixen, doncs? Nelson Fernandes, el colossal periodista i dramaturg brasiler, deia que la Seleção era a patria em chuteiras, la pàtria en botes de futbol. Pels diaris protectors, Llarena és la pàtria amb toga i punyets. No se’l pot despatxar. Fa compassió i tot.

Portada inquietant de La Razón

El diari del Grupo Planeta ha fet molts mèrits l’última dècada per ser el diari de bord dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. Avui presenta dos anònims uniformats, un d’agent de la policia espanyola i l’altre de la Guàrdia Civil, que amenacen al govern espanyol i al Congrés per la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, la “llei mordassa”. El diari presta la portada al xantatge de les associacions sindicals d’aquests funcionaris al Legislatiu i a l’Executiu. A la sobirania popular, vaja. Tot per escalfar la manifestació de protesta que avui celebren a Madrid i de la que se’n disputen el protagonisme Vox i les dues faccions del PP.

La Razón —i l’ABC i El Mundo, els altres dos del Trio de Benzina— no ho diuen tot en aquest afer. Queixes pel salari i la manca d’efectius? Aquest divendres s’ha sabut que el salari dels policies ha pujat més d'un 20% en tres anys (com el teu, oi?) i que entre el 2018 i el 2021 s'han creat 5.000 places noves a la policia espanyola i 8.000 a la Guàrdia Civil. També és conegut que la Comissió Europea i el Consell d’Europa han reclamat a l’Estat espanyol la reforma de la “llei mordassa”. La Comissió de Venècia, per exemple, recomana definicions més exactes de les atribucions coactives de la policia i més precisió en la tipificació de les infraccions quasipenals, castigades amb multes elevades, de les que la “llei mordassa” en crea 40 de noves, la majoria comportaments típics de protesta. El Consell d'Europa demana una avaluació regular “i en profunditat de l’aplicació pràctica de la llei i el seu impacte en els drets humans i les llibertats…atès el seu potencial repressiu”. També insisteix en que la llei “atorga poders extensos a la policia, però no indica en quines situacions els pot fer servir ni quines mesures pot prendre”. I rebla: “la llei tipifica alguns delictes de manera excessivament àmplia (…) malgrat que puguin considerar-se constitucionals”.

Contra tot això protesten aquelles associacions de policies i guàrdies civils, al servei de les quals es posen aquells diaris. Diuen els uniformats anònims de La Razón que plegaran si es reforma la “llei mordassa” en el sentit que ho demanen les institucions europees. Havien d’haver plegat fa molt de temps.

EPA

El Punt Avui, portada

ARA

Ara, portada

LV

La Vanguardia, portada

EPC

El Periódico, portada

EP

El País, portada

EM

El Mundo, portada

ABC

ABC, portada

LR

La Razón, portada