Mirades completament diferents les que es fan aquest divendres de les notícies del dia anterior a la premsa de catalana i madrilenya, però curiosament, tots els temes principals comencen per ‘M’...Mossos, Maduro i Migrants. Els errors en cadena de la policia catalana en el dispositiu per detenir Carles Puigdemont en el seu retorn del passat 8 d’agost va ser el tema del dia a Catalunya. L’informe enviat pels mateixos mossos al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena és una declaració de despropòsits que van impedir la seva detenció i van aplanar el camí perquè el president a l’exili pogués burlar el dispositiu i escapolir-se tal com havia vingut. Errors tan flagrants com que cap dels tres equips de drons que es van habilitar van ser capaços de localitzar Puigdemont i, que el dron que el seguia va deixar d’enfocar en el moment més oportú, o que la policia no havia contemplat la possibilitat que el president pugés a l’escenari a fer un discurs i va donar per fet que aniria al Parlament a la sessió d’investidura, el que finalment no va fer. Els mossos no van contemplar en cap moment que el president pogués marxar.

La Vanguardia afirma en la seva portada que els mossos creuen que Puigdemont va tractar d’entrar al Parlament, cosa que el mateix president va reconèixer posteriorment, que va intentar-ho, però en veure que seria impossible pel dispositiu desplegat, va decidir marxar i fer el viatge de tornada a Waterloo. També destaquen de l’informe que el cos assenyala que el president del Parlament Josep Rull els va vetar el pas a la cambra catalana el dia anterior. El tema policial també és l’obertura del diari Ara, que de tot l’informe, destaca que els “Mossos tenien previst traslladar Puigdemont a Madrid” i també està present a El Periódico i al Punt Avui, tot i que d’una manera residual. A la premsa madrilenya, aquest tema no els ha interessat en absolut i només apareix en una petita crida a El País, que diu que els mossos admeten errors en “la fuga de Puigdemont”. 

Les ‘titelles’ de Maduro al Tribunal Suprem

A la premsa de la capital del regne els temes estrella són dos, i també comencen per ‘m’: d’una banda, Nicolás Maduro, que és el tema del titular principal del diari de Prisa: “La justícia chavista valida la qüestionada victòria de Maduro”, afirma el rotatiu, que es refereix que el Tribunal Suprem de Veneçuela dona per tancada la polèmica sobre els resultats electorals i acusa de desacatament al candidat de l’oposició, Edmundo González. Un tribunal, però, que tothom afirma que està controlat pel règim de Maduro.  L’ABC també ha escollit el tema Maduro pel seu titular principal de portada i afirma que “els jutges titelles de Maduro legitimen el frau electoral”. El Mundo també aposta per aquest tema i titula que “el Suprem de Maduro avala el seu frau electoral i agreuja la crisi”. A més, també fa una referència a política catalana com a ressaca de les declaracions de Maria Jesús Montero negant que l’acord amb ERC fos un concert a la basca, i afirma que “ERC obliga al Govern (espanyol) a retractar-se amb el cup català per salvar els pressupostos”.

La crisi migrant que esquitxa Sánchez

La tercera 'M' de les portades fa referència a la migració, i l’augment de la pressió migratòria que ha provocat una crisi a les Canàries per l’allau de migrants que està trencant rècords. Aquest és el tema que destaquen els diaris en el dia en el qual està previst que Pedro Sánchez s’entrevisti amb el president canari Fernando Clavijo. El País afirma que “Sánchez rebutja un decret pel repartiment de menors migrants” i que el president canari demanarà avui solucions a l’Executiu davant el col·lapse dels centres a les illes. L’ABC destaca el tema en la seva gran imatge de portada, que titula “a només cinc quilòmetres de l’estiueig de Sánchez”, que aquest divendres es reuneix amb el president canari “després de dotze dies de vacances a Lanzarote, on els veïns critiquen l’abandonament de Govern davant la crisi migratòria que viuen cada dia en la seva costa”. També és el tema estrella de La Razón, que destaca que “Sánchez es reuneix amb Clavijo a Canàries amb el doble d’arribades que en el 2023”, mentre que El Mundo li dedica la imatge de portada i el titular “la immigració a Canàries trenca rècords i es preveuen 50.000 persones”. Entre els diaris catalans, també El Periódico obre la seva portada amb els migrants, i afirma que “el 73% dels migrants amb feina van arribar de manera irregular”.

La Copa Amèrica, en acció

L’altre tema que donen els diaris barcelonins i del que ni es parla a Madrid és la Copa Amèrica de vela, que aquest dijous va començar a la capital catalana, i tant La Vanguardia com El Periódico i l’ARA li dediquen les seves fotografies de portada a gran format. Els rotatius destaquen que la Copa Amèrica va “vent en popa” i que les condicions meteorològiques van propiciar l’espectacle en la primera jornada de la regata preliminar (El Periódico). Per La Vanguardia, els “prodigis” de la Copa Amèrica ja solquen Barcelona i assenyala que la prova esportiva més antiga del món comença amb “duels d’alt voltatge i sorpreses per a no iniciats: els bòlids del mar també es calen”. L’Ara, per la seva part, afirma que “La Copa Amèrica prova Barcelona, i li agrada”.

'La Vanguardia' 23 CAT
'La Vanguardia'

LA VANGUARDIA

'ARA' 23
'ARA'
'El Periódico' 23 CAT
'El Periódico' 

EL PERIÓDICO

'El Punt Avui' 23
'El Punt Avui' 
'El País' 23
'El País' 
'ABC' 23
'ABC' 
'El Mundo' 23
'El Mundo' 
'La Razón' 23
'La Razón'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!