Aquest dissabte, les portades que parlen dels premis Princesa d’Astúries poden dividir-se en dos blocs. Els diaris dinàstics de Madrid remarquen una frase de Felip VI: “Les solucions als problemes d’Espanya vindran de la unitat, mai de la divisió”, un dels tòpics habituals dels reials discursos que volen dir allò que els diaris li facin dir, de manera que els lectors de cada un en treuen la conclusió que millor els encaixi. Els diaris del Trio de la Benzina en fan el títol principal —El País ho publica per sota de la primera pàgina encara que la foto de portada sí que és de la família reial espanyola—.
Emparellada amb la línia del rei, tots els diaris publiquen una afirmació de la princesa Elionor on deixa clar que està al cas de les seves responsabilitats i deures, etcètera. És bonic que els diaris tinguin aquesta fe en la màgia de les paraules lo que nos une, concepte de no gaire bon record per a molts ciutadans, especialment els que van patir els assalts i les agressions policials de l’1 d’octubre i la repressió judicial posterior en nom, justament, d’aquesta unitat que ha de resoldre tots els problemes i que, de moment, no ha resolt el principal. Per a no poca gent, la frase del rei d’Espanya sona més a un avís, a una amenaça amb el dit aixecat o els punys tancats, com les del 3 d’octubre del 2017.
Potser és aquesta reminiscència la que ha fet que els diaris monàrquics de Barcelona dediquin la foto de portada als premis Princesa d’Astúries sense fer-ne el tema principal. Sobretot cal remarcar que als títols destaquen un altre discurs, el de l’actriu nord-americana Meryl Streep, premi Princesa d’Astúries de les Arts d’enguany. S’han fixat en la frase final, que diu així: “El do de l'empatia és una cosa que tots compartim. L'empatia pot ser una forma radical d'apropament i de diplomàcia, igualment útil en altres àmbits. En aquest món nostre cada cop més hostil i volàtil, espero que puguem fer nostra una altra regla que s'ensenya a tots els actors: l'important és escoltar”.
El kommentariat hi ha volgut veure una al·lusió al conflicte de Palestina. Posats a dir, per què no a Espanya? Mentre Felip VI fa una advertència a passar per l’adreçador de la unitat, Mery Streep proposa canviar d’actitud i estar pendents del que viuen, pensen i diuen els altres per conèixer les seves aspiracions i així fer camí per desencallar els enfrontaments, els malentesos, les hostilitats. Diràs que és també un tòpic. D’acord. Però val a dir que no s’ha provat gaire com a “solució als problemes d’Espanya”. Vés per on, si no baden, Felip VI i els seus cortesans hauran rebut una lliçó d’una dona que ha hagut de posar-se en la pell —d’empatitzar— de molts personatges diferents per a arribar a ser, probablement, la millor actriu de la història.