“Campi qui pugui”; això és el que segurament pensaven aquest dijous els traders de les borses arreu del món. Les principals borses del món van viure aquest dijous una jornada de números vermells per l'impacte que ocasionaran en el creixement econòmic mundial els aranzels imposats pels Estats Units a les importacions de desenes de països. Hi ha una fotografia que es repeteix molt i que és la descripció perfecta del que ha passat durant les darreres hores a les principals borses mundials: nervis, discussions, males cares i, sobretot, corregudes amunt i avall. “El ‘crac dels aranzels’ porta el caos a les borses mundials”, titula El Mundo que comparteix una fotografia, que apareix en molts altres diaris, d'un trader corrent a la Borsa de Nova York després de sonar la campana d'obertura de la sessió (el so d'una campana marca l'inici i el final de les operacions a les principals borses de valors del món). Aquesta tradició, coneguda com “la campanada”, té arrels històriques i simbolitza la transparència i l'ordre en els mercats financers. No costa imaginar que aquest dijous a les borses no es vivia, precisament, ordre. El pla anunciat el dimecres per Donald Trump suposa aranzels globals del 10% per a gairebé tots els països, del 20% a la Unió Europea (UE), del 34% per a la Xina i fins al 49% per a Cambodja, uns percentatges més alts de l'esperat i qüestionats pels càlculs en els quals s'han basat, ja que no responen a aranzels similars, sinó principalment al dèficit comercial en cada cas. També a la portada d'aquest diari, revés a Conde-Pumpido perquè un lletrat del Tribunal Constitucional avala portar les sentències del cas ERO al TJUE: “Els informes interns del Constitucional aplanen que els ERO acabin a Europa”, titula el diari. I és que un nou informe del TC contradiu les intencions del seu propi president, Cándido Conde-Pumpido, que la setmana passada va plantejar la possibilitat d'impedir que els jutges plantegin una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'empara concedida als condemnats pel cas ERO. Aquest informe d'un lletrat de la cort de garanties conclou que impedir-ho “constituiria un greu atemptat contra la independència judicial”. 

Si mirem la portada de l'ABC, com ja he dit, la mateixa foto al més pur estil “campi qui pugui” i el següent titular: “La UE advoca per negociar amb Trump, però Macron crida a deixar d'invertir als EUA”. El president de França ha intentat pressionar el seu homòleg estatunidenc en anunciar aquest dijous una suspensió de les inversions franceses als Estats Units fins que la situació dels aranzels “no sigui aclarida”. “Quin missatge donaríem si els grans actors econòmics europeus es posen a invertir milers de milions d'euros en l'economia estatunidenca quan (Washington) ens està colpejant amb els aranzels?”, s'ha preguntat Macron, al final de la intervenció amb què ha obert la reunió d'urgència a la qual han assistit a l'Elisi representants dels sectors en teoria més colpejats pels nous gravàmens. D'altra banda, el diari també es fixa en la resposta d'Espanya a l'anunci de Trump, tot i que la veu insuficient i poc preparada: “Sánchez improvisa ajudes amb despeses ja previstes i diners reassignats de la UE”. El president del govern espanyol va desgranar aquest dijous els detalls del “pla de resposta i rellançament comercial” que el seu executiu activarà de manera “immediata” per donar suport als sectors afectats pels aranzels. El president espanyol va afirmar que el pla estarà dotat de 14.100 milions d'euros, dels quals 7.400 milions són nous recursos, i 6.700 milions sortiran d'instruments ja existents

A El País, titular similar a la resta: “La guerra comercial provoca una sacsejada als mercats”. El diari explica que a Nova York, l'índex tecnològic Nasdaq ha caigut un 5,97%, el selectiu S&P 500 ha perdut un 4,84% i el Dow Jones d'Industrials, el seu índex de referència, ha cedit un 3,98%. A Europa ha destacat la caiguda del 3,6% de Milà, mentre que l'índex Euro Stoxx 50 ha baixat el 3,59%, París el 3,11%, Frankfurt el 3,08%, Londres l'1,55% i Madrid l'1,19%. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha alertat de les conseqüències dels aranzels i els seus perjudicis, a més d'avisar que Europa està preparada per respondre a aquestes mesures. Les places asiàtiques també han acabat amb pèrdues: Tòquio el 2,77%, Hong Kong l'1,52%, Shanghai el 0,24%, i Seül el 0,76%, amb els líders dels països més afectats pels aranzels expressant dures crítiques als aranzels. Tot i que aquests darrers dies està quedant en segon pla, les guerres al món no es paralitzen pels aranzels de Trump i aquest dijous han mort almenys 31 persones en un bombardeig israelià a una escola de Gaza, indica El País. Entre les víctimes mortals hi ha 18 nens i diverses dones. Parlant d'Israel, el diari també apunta que el govern d’Hongria de l’ultranacionalista Viktor Orbán va anunciar dijous que abandona el Tribunal Penal Internacional (TPI) el mateix dia que el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, visita Budapest malgrat l’ordre d’arrest internacional que pesa sobre ell. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?

ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
El País
El País
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!