Ja han passat sis anys des que es va iniciar el moviment #MeToo a les xarxes socials. Va sorgir l'octubre del 2017 per denunciar l'agressió sexual i l'assetjament sexual, arran de les acusacions d'abús sexual contra el productor de cinema i executiu nord-americà Harvey Weinstein. La frase, utilitzada durant molt de temps en aquest sentit per l'activista social Tarana Burke, va ser popularitzada per l'actriu Alyssa Milano, qui va animar les dones a alçar la veu i parlar a les xarxes socials de les seves experiències per demostrar la naturalesa estesa del comportament misogin. Aquest dijous el moviment #MeToo ha sorgit a l'espanyola, quan el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha anunciat aquest dijous que abandona la política. Errejón ha abandonat la política després d’acusacions de violència masclista, i la premsa se'n fa ressò aquest divendres per més que el comunicat on ell anuncia que plega passi de puntetes pel tema i asseguri que se'n va per motius de salut "física, mental i emocional". La carta d'Errejón, tanmateix, arribava després que en les darreres hores diversos mitjans i periodistes l'assenyalessin per comportaments masclistes. "Un #MeToo a les xarxes fulmina Errejón per ser un 'masclista'", titula El Mundo que explica que tot va començar amb una denúncia anònima i que, més tard, l’actriu i presentadora Elisa Mouliaá ha denunciat a través de les xarxes socials haver estat “víctima d’assetjament sexual” de l’exportaveu de Sumar al Congrés. Avui no hi ha mitjà que no carregui contra Errejón però no és l'únic a qui li toca el rebre, el blanc fàcil de quasi cada dia, José Luis Ábalos, també acaba rebent: "Yolanda Diaz ja té el seu Ábalos", es pot llegir a la portada. De fet, aquestes paraules les va dir ahir el PP per referir-se al fet que la direcció de Sumar hauria encobert les denúncies contra Errejón igual que el PSOE hauria encobert l'exministre, creuen els populars.

El País titula: "Errejón deixa la política després de ser assenyalat per violència masclista". El rotatiu destaca que Errejón ha admès un comportament "tòxic" i apunta a les poques explicacions donades per l'exportaveu de Sumar. Per la seva banda, l'ABC opta per donar veu al PP el qual ha "demanat explicacions a Yolanda Díaz per encobrir-lo". Yolanda Díaz assegura que Íñigo Errejón ha deixat tots els càrrecs i ha abandonat la política “com a resultat del procés” d’investigació iniciat per Sumar arran dels “testimonis sorgits a xarxes” que denunciaven assetjament sexual del fins ara portaveu de la formació al Congrés. La líder del partit, de viatge oficial a Colòmbia, ha reiterat a través de la xarxa social X que el “compromís” de Sumar “contra el masclisme i per una societat feminista” és “ferm i sense excepcions”. Fonts de Sumar han apuntat que la formació va 'decidir obrir una investigació' quan va tenir coneixement de les denúncies de conductes masclistes d'Errejón recollides per la periodista Cristina Fallarás. Des de Colòmbia, la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s’ha remès a les declaracions que al llarg del dia ha fet Sumar, però sí ha volgut expressar “suport” i “acompanyament” a “totes les dones que han fet un pas endavant i han formulat denúncies”. 

Per la seva banda, La Vanguardia opta per una imatge internacional del president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping. Els països del grup BRICS van tancar aquest dijous la XVI cimera a la ciutat russa de Kazan amb una crida a trobar una solució urgent a la guerra a Gaza, reunió en què l'ONU va ser molt criticada per la seva inacció davant els atacs d'Israel. "Les accions militars que van esclatar fa un any a Gaza s'han propagat al Líban (...), el nivell de confrontació entre Israel i l'Iran també ha augmentat dràsticament. Tot això recorda una reacció en cadena i col·loca l'Orient Mitjà a la vora d'una guerra a gran escala", va advertir Vladímir Putin, president rus. També el mandatari xinès, Xi Jinping, va aprofitar el discurs davant els països del Sud Global per demanar un alto el foc a Gaza. "Hem de seguir promovent un alto el foc a la Franja de Gaza com més aviat millor, reiniciar la 'solució de dos Estats' i evitar la propagació de la guerra al Líban", va afirmar. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?.

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El País
El País
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!