Un dia més els diaris que trobem al quiosc estan en mode espera. A l’espera del gran titular sobre el capítol final de l’operació d'estat salvem el rei Felip VI i a l’espera que acabi la cimera europea que ha d’acordar (o no) els fons per a la reconstrucció quan encara no ha passat la pandèmia del coronavirus. I mentre restem a l’espera, la Covid-19 va fent de les seves i s’amplien les restriccions a casa nostra.

Els Reis vindran avui a Catalunya, gairebé d’amagat, en el seu tour post-Covid i la Casa Real encara no haurà fet público allò que tothom espera, el càstig de Felip VI al seu pare per haver-se embutxacat milions i milions d’euros i amagar-los a Suïssa. Per no haver fet prou bé com per que ningú s’assabentés? Es dona per fet que el farà fora del Palau de la Zarzuela, i poca cosa més. I mentre això no arriba El Mundo segueix traient suc a les cartes que l’examant de Joan Carles I, Corinna Larsen, ha anat fent arribar a la Casa Real amenaçant amb esbombar tots els negocis foscos de l’emèrit si ella acaba rebent per les malifetes econòmiques de l’emèrit. Sembla que la Fundació Lucum no seria l’única off shore del que va ser considerat el rei del poble.

En aquest context, La Vanguardia es fa ressò de l’anunci fet ahir pel president de la Generalitat, que estudia sumar-se a les accions judicials que hi ha contra l’emèrit per corrupció. Ja ho ha fet Òmnium Cultura, ara ho podria fer Quim Torra.

La cimera que no acaba

I mentre esperem com acabarà el vergonyós i escandalós culebrot reial, seguim amb el quart capítol de la cimera europea que aplega a Brussel·les els líders europeus. Havien de ser dos dies i ja en portem quatre, amb sessions de matí, tarda, nit i matinada, i sembla que l‘acord està lluny. Els frugals, els països del nord, posen condicions al pla de reconstrucció per superar l’impacte de la Covid-19. No se’n fien dels països del sud. Volen més crèdit i menys subvencions, i un control com Déu mana sobre com es gestionen els fons, un fons que volen que es redueixin de forma considerable. Un cop més, Europa no avança unida i pot passar que els seus líders tornin a casa tal com van arribar, o amb un pacte de mínims.

Qui no marxa és el coronavirus, que segueix sumant contagiats i obliga a ampliar les restriccions a més municipis catalans, mentre segueix la bronca entre el Govern i els ajuntament de l’àrea metropolitana sobre les mesures adoptades. Els positius segueixen creixent, sobretot a Barcelona i, segons revela El Periódico, el 75% dels casos no tenen font coneguda. Un juliol ben diferent al que ens esperàvem.