Abans que acabi el primer mes del 2025, Donald Trump serà investit de nou com a president dels Estats Units, el país més poderós de la terra, i el seu retorn a la Casa Blanca provoca incertesa, preocupació i fins i tot temor. Algunes de les portades d’aquest diumenge tenen com a protagonista al republicà, que ha arribat de nou al poder amb la promesa de la MAGA (Make America Great Again) i aquest mantra de què farà els Estats Units gran de nou implica moltes conseqüències polítiques, econòmiques i socials no només pel gegant nord-americà, també per la resta del món, i especialment per Europa.
El País assegura que aquest 2025 afrontarà el desafiament d’un nou ordre mundial marcat pel retorn de Trump a la Casa Blanca i els moviments de la Xina i Rússia, que “auguren un canvi de paradigma que erosiona el multilateralisme i amenaça la democràcia, el comerç i la lluita contra l’escalfament” global. Això que significa?, doncs que es preveu que hi haurà canvis en la manera de governar el món i que perillen els consensos en matèries com el comerç mundial o la lluita contra el canvi climàtic, “debilitada per l’ascens de la ultradreta i la creixent desinformació”. La cooperació, la certesa i l’estabilitat global que ha imperat al món des de la fi de la Segona Guerra Mundial, es pot convertir en tot el contrari, segons apunten alguns experts consultats pel rotatiu.
El Periódico també ha escollit Donald Trump com a protagonista principal de la seva portada, i del tema del diumenge, que analitza “la segona ‘revolució Trump’, i explica que els Estats Units es preparen perquè el president electe torni a la Casa Blanca -serà investit el 20 de gener- amb una agenda que transformarà el país. “La nova legislatura tindrà un impacte extraordinari a escala global i nacional”, assegura el rotatiu, que recorda que aquest dilluns es complirà el quart aniversari de l’assalt al Capitoli, la “insurrecció atiada per la notícia falsa de Donald Trump sobre un inexistent frau electoral en la seva derrota el 2020 davant Joe Biden que va acostar els EUA a l’abisme d’una crisi constitucional sense precedents”. El rotatiu de Prensa Ibérica analitza com afectarà l’arribada de Trump diferents actors, des de la Unió Europea amb la guerra aranzelària que s’acosta, l’increment de la despesa en defensa (que afectarà també Espanya), la bel·ligerància amb la Xina, l’augment de la fortalesa del dòlar o l’enfortiment dels nacionalpopulismes de l’extrema dreta (amb Vox com a beneficiat).
La Vanguardia, per la seva part, també aborda el relleu a la Casa Blanca, però posa el focus en què la nova era Trump “comença amb fortes divisions a les seves files”, donat que el líder republicà va salvar per poc marge l’elecció del nou president a la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Mike Johnson, que va tornar a ser reelegit després de superar la divisió inicial entre membres del seu partit.
Enquesta de 'El Mundo' augura canvi de cicle
La resta de diaris aposta per altres temes principals a les seves portades. A Madrid, El Mundo obre amb una enquesta sobre la intenció de vot dels espanyols, que passa factura als casos de corrupció que envolten Pedro Sánchez i el PSOE. Segons aquesta consulta, el creixement del PP i Vox els situen en xifres de rècord, amb 191 diputats, mentre que la coalició de govern PSOE-Sumar patiria una gran davallada, obtindria 123 escons i perdria 29 diputats i, tot tornant a convèncer a tots els socis d’investidura, “es quedarien a 19 de la majoria). L’ABC, per la seva part, informa que Sánchez “frena el 70% de les seves lleis urgents per evitar derrotes” en el Congrés, i també destaca un tema propi sobre l’èxode que està fent la comunitat de romanesos. “Espanya deixa de ser el paradís dels romanesos”, diu el diari, i ho justifica en l’obertura de fronteres, la baixa taxa d’atur i l’enyorança, que impulsen la tornada dels immigrants al seu país d’origen que “fan caure la població resident un 30% en una dècada”. La Razón obre amb una crònica política i afirma que “Puigdemont es fia més de Feijóo que de Sánchez”, justificant aquesta opinió en què “amb pressupostos o sense” el president a l’exili i de Junts “aposta per augmentar la tensió amb el president, amb independència de quan s’executi l’amnistia”.
Joves referents, el creixement de l’agroindústria i el Barça
A Catalunya, el diari Ara obre amb un tema sobre les 15 persones de menys de 30 anys que ara mateix són referents pel seu impacte en el món artístic, esportiu i mediàtic (des de Bad Gyal i Julieta a Lamine Yamal i Aitana Bonmatí), mentre que El Punt Avui aposta pel seu habitual dossier, que aquest diumenge està dedicat a l’agroindústria (sector dels aliments i begudes) que es consolida com la principal activitat a Catalunya i ja representa el 20% del PIB. El Barça també és notícia. D’una banda, La Vanguardia destaca la victòria a la Copa del Rei davant el Barbastre (0-4) i afirma que “els jugadors sí saben estar a l’altura mentre pateix un revés anunciat en el cas Olmo”. A El Periódico obvien la victòria esportiva i centren el titular en aquest tema espinós i titulen que “Laporta recorrerà al CSD pel no de LaLiga i la RFEF a Olmo i Pau Victor.