Nervis però sobretot moltes preguntes. Així se senten alguns mitjans aquest dimarts abans que el Consell de Ministres aprovi el denominat "pla d'acció per la democràcia" i contra la desinformació que Pedro Sánchez va exposar el passat mes de juliol al Congrés. Segons va indicar el mateix president espanyol en una reunió amb diputats i senadors del PSOE aquest dilluns, la iniciativa emanarà de la legislació aprovada sobre aquest assumpte a escala europea i del principi constitucional que diu que la ciutadania té dret a una informació "veraç". "És un pla que ens ajudarà a donar més transparència, pluralitat i garanties a les Corts i al nostre ecosistema informatiu", va ressaltar el cap de l'executiu. El Mundo espera amb candeletes els detalls d'aquest pla i mentrestant obre l'edició d'aquest dimarts amb el següent titular: "Sánchez a pels mitjans". El rotatiu apunta que "Sánchez afirma que avui iniciarà una nova etapa de govern contra la 'màquina del fang' i amb canvis al Congrés i a la Llei Electoral". Segons Sánchez, el pla anunciat al juliol, i que el govern portarà ara al Congrés, servirà per encarar el que ell denomina "la màquina del fang". "Pressions a periodistes, corrupteles d'alguns que tenim tots al cap...", ha enumerat abans de dir que, com passa en altres països, la democràcia espanyola es troba avui "assetjada" per les campanyes de desinformació i notícies falses. Caldran molts detalls al voltant d'aquest pla i caldrà veure si protegeix un dret tant important com el d'expressió i el de la informació. Per cert, El Mundo creu que aquest nou pla que afecta els mitjans i l'exercici del periodisme té a veure amb la investigació judicial que afecta Begoña Gómez, la dona del president espanyol: "Des que el cap de l'Executiu va tenir coneixement de la investigació judicial a la seva dona per presumptes delictes de tràfics d'influències i corrupció als negocis, i van començar a proliferar les informacions periodístiques sobre això, Sánchez va posar en l'objectiu de l'acció del govern espanyol el que ha anomenat una 'regeneració' enfocada per allò que defineix com a 'tabloides digitals' o 'pseudomitjans'".

També pateix pel pla de regeneració de Sánchez El País que afirma que aquest "eliminarà el delicte d'ofenses religioses". "L'actual redacció del Codi Penal espanyol, molt inusual a l'entorn europeu, ha permès l'empresonament de coneguts rapers o procediments judicials molt durs contra publicacions satíriques que no han existit a altres països i han suposat sentències contra Espanya del Tribunal Europeu de Drets Humans per limitar la llibertat d'expressió", recorda el diari. És per això que tant el PSOE com Sumar estan d'acord a canviar aquesta part del Codi Penal, però discuteixen quin ha de ser l'abast. És aquest abast el que ha generat més debat perquè el PSOE assumeix eliminar el delicte contra els sentiments religiosos, que ha suposat que grups cristians persegueixin tota mena de sàtira relacionada amb la religió catòlica. Però té més dubtes amb l'eliminació dels d'injúries a la Corona i a altes institucions de l'Estat. Caldrà esperar a conèixer els detalls tot i que, explica El País, si bé Sumar és partidari de deixar-ho tot tancat i especificat, semblaria ser que els socialistes opten per una redacció més genèrica de la nova norma i així poder introduir modificacions en un futur. 

Mentrestant, a la portada de l'ABC la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha participat en un fòrum organitzat pel mateix diari on ha advertit que Sánchez "no vol unitat". "Això no va de diners, això va d'Espanya", ha denunciat. Les mateixes paraules són les que ha escollit el rotatiu com a titular. La presidenta madrilenya ha afirmat que es reunirà amb el cap de l'Executiu si coneix l'ordre del dia, si bé ha apuntat que l'objectiu de Moncloa és "dividir" el PP, en introduir el debat econòmic perquè regions com València "amb un deute inassumible" en vulguin parlar. Després d'instar fa dues setmanes els barons autonòmics del PP a no reunir-se amb Sánchez, la dirigent madrilenya ha dit ara que "haurien d'acudir" a la cita si són convocats pel president del govern espanyol "encara que hi hagi el risc que tregui el tema" del finançament. Què diuen la resta de portades d'aquest dimarts?.

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El País
El País
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!