La setmana laboral s'acaba amb dos protagonistes (un dels dos, amb molta probabilitat, seguirà ocupant titulars una bona temporada). Feia setmanes que no hi havia massa notícies de l'exministre de Transports, el socialista José Luis Ábalos, ni la seva implicació al cas Koldo, però aquest divendres, per segon dia consecutiu, és protagonista absolut. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil considera que l'exministre de Transports va tenir "un paper rellevant i de responsabilitat" a la trama del cas Koldo de presumpta corrupció en la compra de material sanitari en pandèmia. Tal com consta en un informe de més de 200 pàgines, els indicis recollits per l'organització ofereixen una aproximació als fets en què Ábalos adquireix un rol destacat en la seva relació directa amb els negocis del seu exassessor Koldo García i el comissionista Víctor de Aldama. Segons El Mundo, "Sánchez va encobrir amb una mentida la trama veneçolana d'Ábalos". El rotatiu recorda que Pedro Sánchez va encobrir que havia autoritzat expressament la visita de la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez a Espanya i va negar haver tingut coneixement previ. Quatre dies abans que la número dos de Nicolás Maduro aterrés a Barajas, José Luis Ábalos va enviar a Sánchez un missatge en què li anunciava que Delcy "ve en privat i em vol veure discretament com a continuació de la trobada que vaig tenir amb el ministre de Comunicació (que és el seu germà). La gestió que acordem a favor de les empreses espanyoles ha permès que Duro Felguera hagi cobrat un important deute". El president del govern espanyol va contestar: "Bé".

El País, sobre el mateix tema, afirma que "les proves contra Ábalos provoquen una sacsejada política al PSOE" i apunta que l'informe de la UCO aboca l'exministre a la imputació al Tribunal Suprem. Cal recordar que és la primera vegada que la Guàrdia Civil apunta amb claredat Ábalos, que està suspès de militància des del febrer passat, però va ser una figura de la màxima rellevància al PSOE i a l'executiu espanyol. El diari assegura que l'informe ha causat un fort impacte a les files socialistes, després de mesos sense indicis evidents sobre l'exministre. Si més no, el govern espanyol assegurava dijous que té "preocupació zero". Fonts de la Moncloa van indicar a EFE que el president espanyol no va autoritzar la visita de la vicepresidenta veneçolana perquè tenia constància que Rodríguez estava subjecta a sancions de la UE que li impedien ingressar a l'espai Schengen, de manera que la visita oficial no es va produir. 

El cas d'Ábalos el podria portar a dir un adeu definitiu a la política, però encara queda molt camí per recórrer, l'adeu que sí que és definitiu és el del tenista Rafa Nadal. El tenista Rafael Nadal va anunciar aquest dijous la seva retirada en un vídeo de 4:45 minuts en què assegurava que se'n va "amb la tranquil·litat absoluta d'haver donat el màxim". Al vídeo, Nadal apareix seriós i emocionat però tranquil, encara que se li trenca lleugerament la veu com es refereix a la seva dona i al seu pare. En espanyol (quina sorpresa, poques vegades se l'ha sentit parlar en català), i amb subtítols en anglès, Nadal es dirigeix ​​a familiars, rivals, equip i aficionats per agrair-los el seu paper a la seva carrera. La premsa s'acomiada de l'esportista i algun diari, com La Razón, el posen al nivell dels déus amb una fotografia del tenista davant una mena d'esfera lluminosa que sembla que porti una aurèola. "Adeu a una era irrepetible", "Rafael Nadal anuncia el final d'una carrera de llegenda", "Ara sí, s'ha acabat", "Gràcies, Rafa", són alguns dels molts titulars que aquest divendres lloen l'esportista. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?

El Mundo
El País
ABC
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
Ara
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!