Els intents del Partit Popular per exhibir unitat segueixen naufragant. Una bona mostra d'això la porta aquest diumenge a la seva portada el diari La Razón, amb una entrevista a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Encara que el mitjà aposta per destacar un dels mantres de la líder madrilenya, que és insistir en el fet que "Espanya necessita urgentment que Pedro Sánchez abandoni la Moncloa", una de les frases més reveladores és la que fa referència a les divisions internes en el si de la formació conservadora.

En un context de precampanya electoral, els populars saben que els comicis a Castella i Lleó seran una prova de foc per guanyar musculatura cap a les generals, una convocatòria que tant Pedro Sánchez com Yolanda Díaz subratllen que no arribarà fins que s'esgoti la legislatura, és a dir, el desembre de 2023. Sigui com sigui, en els darrers mesos, el partit encapçalat per Pablo Casado ha mostrat símptomes de desgast i ha perdut percentatge de vot, segons les enquestes. Per això, volen traslladar que tots van a una de cara a les eleccions del 13 de febrer.

Hi ha qui atribueix la davallada als sondeigs, justament, a la fricció entre Ayuso i Casado, una batalla que la presidenta de la Comunitat de Madrid també té, conseqüentment, amb el número 2 del partit, Teodoro García Egea. Preguntada per aquesta qüestió, lluny de mostrar unió, Ayuso dispara: "García Egea? Hi ha dies que tot flueix i, altres vegades, veus coses a la premsa que no saps d'on surten".

La Razón, portada.

La primera pàgina del diari dirigit per Paco Marhuenda contrasta amb la d'El Mundo, que emfatitza la presència de cinc presidents autonòmics del Partit Popular —entre les quals hi havia Ayuso— al congrés de la formació a Castella i Lleó per reforçar la idea que la formació "es reagrupa per consolidar el lideratge de Casado després del 13-F". Malgrat la bona sintonia plasmada en aquest acte, les declaracions d'Isabel Díaz Ayuso constaten que aquest reagrupament no és gaire ferm.

El Mundo, portada.

L'altre titular destacat del quiosc d'aquest diumenge el porta El País, que dedica l'obertura del diari a la situació de tensió que es viu a Ucraïna i l'ambient de Guerra Freda, que cada vegada s'evidencia més. Aquest fet situa Europa com a "camp de batalla", apunta el rotatiu. A l'amenaça d'invasió se suma el risc d'apagament energètic o la pretensió de Xina de conquerir "l'hegemonia occidental", fets que fan plantejar quin paper o estratègia ha de jugar el vell continent per no quedar eclipsat en el "nou ordre mundial".

Els altres protagonistes de la portada d'El País són Novak Djokovic i Boris Johnson. El premier, que segueix sumant escàndols en una setmana per l'oblit, ha ensorrat els conservadors a les enquestes i ha deixat la seva imatge molt erosionada per les múltiples festes a la seva residència, a Downing Street, en plena pandèmia i amb les restriccions a l'ordre del dia.

I l'altre nom propi és José Manuel Villarejo. Aquesta setmana, l'excomissari apuntava al CNI pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona. Segons ell, el "petit ensurt a Catalunya" que es volia donar va fer que es "calculessin malament les conseqüències". El diari propietat de Prisa fa un retrat de les afirmacions de l'expolicia, acusacions que (amb tota la intenció) subratllen que són "sense proves".

El País, portada.

L'economia també preocupa a les portades d'aquest diumenge. D'una banda, l'ABC explica que el govern espanyol hauria pagat "8 milions de sobrecostos per test d'antígens". Al subtítol, detallen que l'executiu va "adquirir cinc milions de proves a 3,1 euros la unitat, una setmana abans d'imposar el preu de 2,94 euros com a màxim per a la seva venda al públic". Per l'altra, La Vanguardia se centra en la butxaca dels ciutadans i avisa de la inflació que ja hi ha i la que vindrà: "El preu de la llei, l'oli, la pasta, el pa o els ous puja entre un 3,8% i un 26% i seguirà encarint-se aquest trimestre".

ABC, portada.

La Vanguardia, portada.

El quiosc d'aquest 16 de gener va carregat, doncs, de reptes i desafiaments que poden alterar la geopolítica mundial. El Periódico posa el focus en l'energia: "De l'apagada nuclear a l'energia atòmica: Alemanya i França s'enfronten per la descarbonització". Mentre que Alemanya s'inclina per la fi de l'era atòmica i per tancar centrals nuclears, a França són més reticents a renunciar a aquesta energia. Aquest any, convé recordar, hi ha eleccions a l'Elisi. Una prova del suport del país a l'energia nuclear és que hi ha candidats de l'esquerra que en són partidaris, com per exemple, el presidenciable del Partit Comunista, Fabien Roussel.

El Periódico, portada.

Finalment, els altres dos diaris editats a Catalunya, El Punt Avui i l'Ara, porten temes diferents: el primer dedica el seu dossier als "reptes del 2022" del Govern, que segons apunten "es proposa gestionar i alhora avançar en el diàleg amb l'Estat", mentre que l'Ara obre la seva edició del diumenge amb un reportatge sobre les màfies i el crim organitzat global.

El Punt Avui, portada.

Diari ARA, portada.