Espanya viu un debat intens sobre el futur de les seves centrals nuclears, en un context internacional on l'energia nuclear està experimentant un ressorgiment, però el govern espanyol manté un calendari de tancament progressiu pactat fa sis anys per a totes les plantes nuclears, entre el 2027 i el 2035. Actualment, l’estat espanyol compta amb set reactors a cinc centrals (Almaraz, Ascó, Cofrentes, Trillo i Vandellòs II), que generen aproximadament el 20% de l'electricitat neta del país. Tot i això, el tancament escalonat ja ha començat a afectar l'operativitat: aquest abril només dues centrals (Ascó II i Vandellòs II) romanen actives a causa de la baixa demanda i l'alta penetració de renovables. Hi ha diversos factors que alimenten el debat, un d’ells és que el tancament pot encarir notablement el preu de l’electricitat i augmentar els nivells de CO₂ si la substitució es realitza amb gas natural o altres fonts menys estables. Un altre argument és que la guerra a Ucraïna i la volatilitat internacional aconsella la necessitat de mantenir fonts d’energia estratègiques i diversificades. La tendència internacional, amb països com França, aposten per mantenir i fins i tot ampliar el seu parc nuclear, i el sector anuncia una càrrega fiscal que dificulta la rendibilitat de les centrals. Diversos partits de l’oposició, com el PP, han presentat iniciatives legislatives per retardar el tancament, però el Govern central manté la postura de complir el calendari acordat. I que diuen els ciutadans?

Resultats contundents

Doncs la resposta, almenys una d’elles, la dona aquest dissabte el diari El Mundo, que ha fet una enquesta sobre la qüestió. I els resultats, no deixen cap dubte. “El 68% dels votants rebutja el tancament nuclear si encareix la factura elèctrica”, titula el rotatiu, que explica que el 80% de l’electorat de PP i Vox, el 55% del PSOE i el 44% dels “fidels de Sumar” s’oposen a l’apagada de les centrals. Assegura la informació que el debat sobre el tancament del parc nuclear a Espanya “ha deixat de ser una qüestió merament ideològica per convertir-se en un assumpte profundament pragmàtic”, i en conseqüència, el missatge ecologista que ha calat amb força en certs sectors, especialment en l’esquerra, canvia de manera dràstica quan s’introdueix el factor del preu de l’electricitat. Així, segons el panell de Sigma Dos per El Mundo, pràcticament set de cada 10 enquestats no dona suport al tancament de les nuclears si això implica una major despesa per les seves butxaques.

Segons els enquestats, la majoria (un 62,1%) no creu que Espanya pugui deixar de dependre energèticament de l’estranger en els cinc anys vinents, una opinió en què coincideixen els votants de tots els partits, fins i tot els de Sumar (44,6%). En el global de tots els enquestats, només un 27,5% opina que l’objectiu de la independència energètica és factible en el termini d’un lustre. Pel que fa a la pregunta de si són partidaris de l’energia nuclear, quasi la meitat dels enquestats (un 47,7%) es defineixen com a partidaris d’aquesta energia, però amb una fractura entre homes i dones. Ells són majoria (57,3%), mentre que elles la rebutgen (43,2%). I pel que fa a la tendència política, el suport és massiu entre els electors de Vox (74,9%) i PP (69%), mentre que en l’extrem oposat, entre els de Sumar no arriba al 18%.

JD Vance i Meloni, protagonistes de les imatges

I pel que fa a la resta de les portades publicades, cal recordar que si Divendres Sant els diaris de Barcelona no fan versió impresa i els de Madrid sí (no es venen als punts de venda física, que estan tancats per ser festiu a cada territori), aquest dissabte és a l’inrevés, excepte casos concrets, com El País o La Vanguardia, que no tenen portades noves. Entre les que sí que han publicat edicions, l’ABC obre amb l’amenaça dels Estats Units d’abandonar les negociacions de pau entre Rússia i Ucraïna, que diuen “no són una prioritat”, i dona el protagonisme gràfic de la seva portada al vicepresident JD Vance, catòlic practicant, que aprofitant unes vacances familiars a Roma en les que va participar en els oficis de Setmana Santa al Vaticà, es va reunir amb la primera ministra Giorgia Meloni. És el mateix tema, el de l’amenaça dels EUA, que ha escollit el diari Ara pel seu titular principal de portada. Pel que fa a La Razón, obre amb un recull de les derrotes parlamentàries de Pedro Sánchez al Congrés i el Senat, però també publica la imatge principal de Vance i Meloni, com també se la dedica El Periódico, que destaca en la seva portada un tema propi sobre la intel·ligència artificial, que  “s’obre pas com a nou refugi emocional i, segons els experts pot generar confusió entre les converses amb algoritmes i una relació autèntica.

'El Mundo' 19
'El Mundo' 
'ABC' 19
'ABC' 
'La Razón' 19
'La Razón' 
'El Periódico' 19
'El Periódico' 
'ARA' 19.
'ARA'
'El Punt Avui' 19
'El Punt Avui' 
'La Vanguardia' 19
'La Vanguardia' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!