El rei Felip VI apel·lava aquest dimecres als valors de "la solidaritat, la unitat i la diversitat" com a elements centrals i "protegits" per la Constitució. En l'acte institucional per commemorar el desè aniversari de la seva proclamació, el cap de l'estat admetia que el seu compromís amb la coherència i la integritat en cada "gest i paraula" ha tingut costos personals. Doncs bé, ahir arrencaven aquestes celebracions, que duraran, i ens deixen diverses imatges i titulars que, si més no, són divertits. Fem un cop d'ull a la portada d'El País perquè la fotografia és d'aquests que fan volar la imaginació.

Els darrers anys ens estem acostumant al fet que cada vegada que hi ha un espectacle que implica fer volar banderes espanyoles gegants l'exhibició acabi amb drama; fem un repàs a l'hemeroteca. 12 d'octubre de 2019, en plena celebració dels actes de la Festa Nacional d'Espanya a Madrid i sota l'atenta mirada de la família reial, un paracaigudista amb una bandera espanyola s'estavella contra un fanal i deixa una col·lecció de mems que encara avui circulen. Més, 12 d'octubre de 2022, Dia de la Hispanitat, també a Madrid i també davant la família reial, un altre paracaigudista, que havia de desplegar una bandera espanyola de grans dimensions, s'entortolliga amb la rojigualda, mentre baixava fins al Passeig de la Castellana. Recordava a l'incident de feia tres anys.

Anem a la portada d'El País, on la fotografia és d'aquest dimecres i es veu els reis, la princesa Elionor i la infanta Sofia plantats al balcó principal del Palau Reial a Madrid, el situat al Saló del Tron, i mirant embadalits cap al cel. Tothom es podria imaginar que contemplen un show que impliqui alguna rojigualda i un altre paracaigudista matusser, perquè la fotografia deixa pas a la imaginació, però haurem de decebre, ja que contemplaven un espectacle aeri protagonitzat per la Patrulla Àguila de l'exèrcit, deixant el rastre dels colors de la bandera espanyola. Tot va sortir bé, encara que algunes ments una mica perverses desitgessin un altre incident (sense ferits, evidentment) similar als de les darreres celebracions del 12-O. Un últim va, i molt recent: el passat 2 de maig la Comunitat de Madrid celebrava el Dos de Maig, una data amb què cada any es commemora l'aixecament del poble madrileny davant de les tropes de Napoleó. Durant la desfilada el paracaigudes d'un paracaigudista va caure sobre diversos membres de la Guàrdia Reial, que estaven en formació:

Llàstima, sense anècdota del moment balcó. Ara bé, El Mundo sí que recull una anècdota de la celebració reial i és la intrusió de la princesa Elionor i la infanta Sofia en un dinar amb desenes de comensals al Palau Reial. El titular escollit pel rotatiu és el següent: "Mare, pare, perdó per colar-nos". Aquestes no són altres que les paraules que van pronunciar les dues germanes abans d'arrencar un brindis que, per cert, portaven escrit al mòbil. A l'ABC, que aquest dimecres celebrava els 10 anys del monarca al tron amb un reportatge sobre el discurs que aquest va pronunciar el 3 d'octubre de 2017, dos dies després el referèndum d'independència, aquest dijous és més prudent i opta per titular amb "la renovació del compromís de Felip VI amb els espanyols". Més suau. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dijous:

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!