"Servei, compromís i deure". Aquest és el lema escollit personalment per Felip VI per commemorar el desè aniversari del seu regnat, acompanyat d'un emblema que integra el seu escut d'armes, que estaran vigents durant un any, el període en què la Casa del Rei perllongarà la celebració. Les tres paraules escollides pel cap de l'Estat, encapçalades pel rètol X Aniversari, pretenen sintetitzar el que ha estat la línia d'actuació del monarca des que va rellevar Joan Carles I al tron ​​fa deu anys. Això és el que s'explica des de la Casa Reial sobre el monarca i la celebració d'aquests 10 anys al tron, però qui diu la veritat més sincera destacant la que considera la gesta més gran del monarca espanyol, és el diari ABC.

"3 d'octubre de 2017, el discurs més difícil de Felip VI", titula el diari. Fem memòria i retornem a aquell dia, just dos dies després del referèndum d'independència i de la brutal repressió policial, el monarca va comparèixer i es va dirigir als espanyols i, no només va obviar tota referència als ferits, sinó que va situar el Govern i mitja Barcelona i mitja Catalunya fora de la llei. A més, Felip VI va donar el seu vistiplau a la posterior intervenció de l’autonomia per part del govern de Mariano Rajoy. Aquest dimecres, sis anys després i per commemorar la data dels 10 anys com a Rei, l'ABC presenta un reportatge de vídeo, d'uns 20 minuts, que s'anomena: "363 segons: el discurs més difícil de Felip VI". La llista de testimonis que protagonitzen el documental és la següent: Mariano Rajoy, president del govern espanyol en aquell moment, Albert Rivera, exlíder de Ciutadans que donava suport al govern espanyol, Raül Romeva, exconseller i ex pres polític condemnat pel Tribunal Suprem i l'actual president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández. Una de les cites més destacades del reportatge la pronuncia precisament Alejandro Fernández: "Després dels successos de l'1-O, jo no descartava una guerra civil".

Més odes i més diaris espanyols que li fan la pilota al monarca, en aquest cas ens referim a El Mundo: "El Rei que necessitava el nostre temps", titula. Per celebrar aquesta efemèride, el rotatiu ha parlat amb "13 representants de les institucions, la política, la cultura la ciència i l'esport", qui deuen ser els escollits?. Comencem pel més obvi, l'expresident Mariano Rajoy, una altra aposta segura ha estat Cándido Conde-Pumpido, el president del Tribunal Constitucional, la periodista Ana Rosa Quintana, el president socialista de Castella-La ManchaEmiliano García-Page, que és el socialista més díscol i contrari a l'amnistia i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, entre d'altres. Sorprèn la selecció de testimonis?. No massa.

La Razón, per la seva banda, porta una enquesta sobre la popularitat del monarca. Del sondeig es desprèn que "el 70,4% dels espanyols creu que el Rei és garantia d'estabilitat", unes dades molt diferents de l'enquesta que aquest dilluns elaborava IMOP per a Vanitatis, la qual mostrava que només el 46,4% dels enquestats aproven la feina de Felip VI. El monarca no sedueix ni la meitat dels ciutadans i genera molta indiferència (32,7).  A Catalunya, la majoria rebutja la feina reial, concretament, el 52,5% dels enquestats. Només el 18% dels catalans aproven la feina reial i al 29% els genera indiferència. Ja sabem que les enquestes es cuinen al gust del consumidor. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimecres:

ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
El País
El País
La Razón
La Razón
El periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!