La DANA històrica al País Valencià i les seves conseqüències segueix sent el tema prioritari de les portades, però els diaris tracten la tragèdia des de diferents angles. La catàstrofe s’ha cobrat ja 218 víctimes mortals després que aquest dissabte es va trobar un cos sense vida en un descampat de Sedaví. El País ofereix aquest diumenge una radiografia d’on van morir aquestes persones en funció d’on van ser trobats els seus cossos durant les tasques de rescat i recerca, segons les dades que va sol·licitar al Centre d’Integració de Dades (CID), un organisme constituït per informar de la tragèdia i que és l’únic autoritzat per informar de les xifres oficials. Segons aquestes dades, quasi la meitat de les morts van ser a cases o garatges, que es van convertir en una trampa mortal el 29 d’octubre, el dia que la DANA va deixar una ferida sagnant al País Valencià de la que costarà molt recuperar-se.

En carrers, camps, carreteres i cotxes

El rotatiu informa que 103 persones, quasi la meitat de les 218 persones que van morir per la DANA, van ser trobats en les plantes baixes, soterranis i garatges dels seus habitatges (68 en cases i 35 en garatges o soterranis). Van ser els casos d’Isabel Ibáñez, una octogenària amb problemes de mobilitat que no va trobar escapatòria a Catarroja, o el d’un veí, també de més de 80 anys, que tampoc va tenir temps de pujar a les plantes superiors per poder sobreviure. Són dues persones que formen part del mes d’un centenar de víctimes que tenia més de 70 anys, segons va informar dijous el CID. Segons les noves dades que ofereix El País, la resta dels cossos es van trobar en els carrers (un total de 26), els camps (25) i en les carreteres o cotxes arrossegats per la riuada (16). Afortunadament, en l’aparcament soterrani del centre comercial de Bonaire, on inicialment s’esperava que poguessin haver quedat atrapades moltes persones, no es va trobar cap víctima mortal. El País il·lustra la seva portada amb una fotografia d’una passarel·la en el barranc del Poio, l’arma mortal de la DANA, construïda pels mateixos veïns per comunicar les diferents zones de Picanya, considerada la zona zero de la tragèdia.

El govern vol aprofitar el desgast de Mazón

El Mundo tracta la catàstrofe de la DANA des del vessant polític, assegurant que "la Moncloa veu 'clau' València per “resistir pel desgast del PP”; o que és el mateix, acusa el govern de Pedro Sánchez d’utilitzar la tragèdia i la mala gestió del popular Carlos Mazón per “reconquerir la Comunitat Valenciana per frenar la sagnia de vots i la caiguda de Sumar i Podem”. El rotatiu assegura, fins i tot, que el govern “analitza fins i tot escenaris com l’avançament electoral davant la ‘debilitat’ de Mazón”. El Mundo també publica una fotografia impactant i icònica, la d’un carrer de Sedaví abans de la DANA i la mateixa imatge plena de cotxes amuntegats a conseqüència de la riuada. 

La Razón també fa una lectura política de les conseqüències de la tragèdia i assegura que “el rebuig a Sánchez i Mazón beneficia a Vox”, i també es fa ressò de la pugna oberta entre el govern de l’Estat i el del País Valencià: “L’AEMET contradiu a Mazón i aquest critica que el govern no fes res a Forata" (la presa). El diari de Planeta també publica una enquesta realitzada per NC Report en la que s’indica que “el 67,3% dels espanyols demana anar a eleccions si no hi ha pressupostos”, i que la majoria dels enquestats “no vol que el PP accepti el xantatge” (del govern espanyol). L’ABC, per la seva part, segueix el fil del cas Teresa Ribera, la vicepresidenta tercera i ministre de Transició Ecològica, que està en diana del PP per desgastar el govern de Sánchez, i destaca que “Ribera perdrà l’aforament davant la DANA si és comissaria” de la Unió Europea. Això significa que les tres querelles que el Suprem tramita contra la ministra passarien a un jutjat ordinari, i que la immunitat europea es limitaria als actes que Ribera realitzi durant el seu mandat a la comissió.

Temes alternatius a la premsa catalana

La premsa catalana aparca aquest diumenge la DANA per centrar-se en altres qüestions com a temes principals de les seves portades. La Vanguardia obre amb una fotografia d’un soldat ucraïnès que es protegeix les oïdes del tret disparat per un tanc, que titula: “Ucraïna no es dona per vençuda”. El diari dels Godó també destaca l’entrevista que ha fet a Óscar Puente, ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, i un dels membres del govern més loquaços, qui afirma que “la desinformació és el nou colpisme a Espanya”, i critica que l’estratègia del PP amb Ribera “és contra Espanya: aquesta política s’esfondrarà”. El ministre també aposta per accelerar el corredor mediterrani en el pla de reconstrucció de València.

El Periódico fa una portada pràcticament monogràfica (només compartida amb Estopa, un dels seus), dedicada a "la vivenda, el gran repte d’Espanya”. El diari Ara comparteix la portada amb un dossier especial dels 20 anys de salaris estancats a Catalunya i Espanya, una conversa amb el president Jordi Pujol amb motiu dels 50 anys de Convergència Democràtica de Catalunya, i un reportatge sobre l’Albufera, on encara es busquen desapareguts per la DANA. Per últim, El Punt Avui també ofereix un dossier habitual dels diumenges sobre la pèrdua de competitivitat de l’economia de la UE que titula: “Europa fa un nus a les seves empreses”.

'El País' 17
'El País' 
'El Mundo' 17
'El Mundo' 
'La Razón' 17
'La Razón' 
'ABC' 17
'ABC' 
'La Vanguardia' 17
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 17
'El Periódico'
'Ara' 17
'Ara' 
'El Punt Avui' 17
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!