Com sol ser habitual els diumenges, aquest ha estat un dia de portades fragmentades. La premsa escrita, si l’actualitat informativa no ho impedeix, aprofita el dia de major audiència i visibilitat de la setmana per vendre els seus temes, més elaborats, extensos i d’anàlisi amb més profunditat. Aquest 20 d’octubre són diverses les qüestions que es destaquen en les pàgines nobles dels principals diaris de Madrid i Catalunya i cap de les vuit portades que habitualment analitzem es repeteix com a tema principal. Però un parell, El País i La Razón, inclouen la crisi de la immigració a la Unió Europea, una de les qüestions de la que la dreta i la ultradreta ha fet bandera aprofitant el neguit i la por que l’arribada de migrants irregulars provoca entre els ciutadans en el continent, especialment aquells que es creuen moltes de les notícies interessades que relacionen immigració i delinqüència.

Les polítiques adoptades pel govern de Giorgia Meloni a Itàlia de recloure els migrants fora de la Unió Europea, en els centres de migrants d’Albània, han tingut un revés judicial que frena el corrent dels partidaris d’altres països europeus, començant per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, d’imitar el model italià. Els primers 12 migrants de Bangladesh i Egipte que estaven retinguts, van tornar aquest dissabte al port de Bari, al sud d’Itàlia, mentre l’executiu italià ha anunciat que recorrerà contra la sentència del tribunal de Roma amb mesures legislatives. Al voltant d’aquesta qüestió, El País afirma que “el dret d’asil dins la Unió Europea s’esquerda” davant l’enduriment de les posicions en immigració, que contradiuen els valors fundacionals d’Europa adoptats després de la II Guerra Mundial. Parla el diari de Prisa d’una “onada antiimmigració que impulsa la ultradreta i secunda la dreta tradicional”. L’espai Schengen cada cop “té més fronteres” i creixen els acords dels països membres amb d’altres per frenar l’entrada d’immigrants a la UE.

La Razón també dedica la seva fotografia principal i un espai de la seva portada a aquest tema, ressaltant que “la UE endureix el seu pla migratori per frenar el populisme”, i que cada cop més socis europeus veuen amb bons ulls la posada en marxa de centres de migrants amb altres països. Segons el rotatiu de Planeta, tot i la sentència del tribunal italià que ha obligat a retornar els migrants del centre d’Albània, “Meloni no només està aconseguint imposar les seves tesis a Itàlia, sinó exportar a la resta del club comunitari el seu model polític en un àmbit tan delicat com la gestió migratòria”.

Més atacs a Sánchez i el seu govern

Aquest, però, no és el tema principal de La Razón, que com la resta del trio de la benzina de Madrid, no desaprofita ocasió per seguir atacant Pedro Sánchez i el govern socialista. “La UCO escalfa el setge polític i judicial a Sánchez”, és el seu titular principal, i analitza la situació delicada que travessa l’executiu espanyol  arran dels casos de presumpta corrupció que l’envolten. “La investigació estrenyerà les costures del partit en els mesos vinents i ja hi ha respostes a les preguntes que es neva a respondre”, assegura, i apunta la tesi de què l’escut del president resideix en el seu equip, el silenci del seu partit i en el suport dels seus socis i aliats”. El Mundo també té al govern en el punt de mira de la seva portada. “El govern s'atrinxera després dels escàndols: donarem batalla”, titula, i afirma que l’executiu travessa un moment “molt delicat pel cas Ábalos, la imputació del fiscal general i l’enfrontament amb Ayuso”. Una situació “d’asfíxia” que, segons el rotatiu “recorda a la darrera legislatura de Felipe González”. L’ABC, per la seva part, també apunta contra l’executiu de Sánchez, però posa a la diana al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, de qui diu que ha experimentat una “metamorfosi” i que companys en la lluita contra ETA de l'avui ministre asseguren que “ja no és un dels nostres. Ha perdut l’ànima de jutge”.

Copa Amèrica històrica

La Copa Amèrica que s’ha celebrat a Barcelona acabar aquest dissabte amb la victòria històrica de l’equip de Nova Zelanda, que va “entrar en la llegenda” aconseguit el seu tercer triomf consecutiu en la competició més antiga del món, en imposar-se als britànics de l’INEOS. La Vanguardia li dedica la imatge principal de la seva portada, i El Periódico també li reserva un espai amb foto a la seva portada, sota el títol de “els kiwis fan història a Barcelona”. Els temes principals dels dos grans diaris catalans, però, són uns altres. El rotatiu dels Godó analitza la situació econòmica de les famílies catalanes i afirma que la despesa  “és més baixa que la del segle passat” i que els catalans dediquen al consum un 12% menys que fa dues dècades, descomptant la inflació, un període en el qual també ha caigut la renda mitjana disponible. El buc insígnia de Prensa Ibérica, per la seva part, publica un tema propi sobre la crisi climàtica, que “xoca amb la diversitat d’Espanya”, i explica que “un reguerall d’efectes esquitxa els territoris: desglaç al Pirineu, sequera a Catalunya i pujada del mar al litoral”. El diari Ara aposta com a tema principal de sa la seva portada per Elon Musk, el magnat nord-americà que s’ha convertit en l’aliat principal del candidat Donald Trump, i analitza “perquè hem de témer Elon Musk”, el multimilionari que controla Tesla, X i Space X, que “s’està erigint en líder de l’extrema dreta global”. El Punt Avui dedica el seu dossier de diumenge a l’entrada dels fons d’inversió als geriàtrics, aprofitant les perspectives de negoci per l’envelliment de la població.

 

'El País' 
'La Razón'
'El Mundo' 
'ABC' 
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 
'Ara' 
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!