El rei Felip VI va rebre aquest dimecres al president del Govern, Salvador Illa, en audiència al Palau de la Zarzuela. La trobada, que la Casa Reial va difondre de tres fotografies on es veu al cap de l'executiu somrient al costat del monarca, és la primera d'aquesta mena des de l'any 2015. Aleshores, va ser Artur Mas qui va desplaçar-se fins a les dependències reials per trobar-se amb el cap de l'estat. A més de les imatges, la Zarzuela va compartir també un perfil d'Illa on es destaca la seva trajectòria com a ministre i alcalde. Aquesta no és la primera vegada que el president coincideix amb el Rei d'ençà de la seva investidura, de fet, ja es van trobar a l'agost a Barcelona als actes inaugurals de la Copa Amèrica. El País s'ha de fregar els ulls davant la imatge d'Illa i el monarca, suposo que feia temps que no la veia i ara no sap com encaixar-ho, igual que li va passar a Felip VI, ja veureu. "Molt content d'estar aquí", li va dir Illa al Rei, i aquest li va respondre que "Això no és l'habitual", tal com destaca el citat diari. De fet, l'Ara apunta que el que va dir Felip VI al president català va ser: "Molt bé. No és habitual", celebrant així la visita i amb un cert punt d'incredulitat. L'executiu català va emmarcar la trobada d'Illa amb el Rei en un context de "normalitat institucional". "El respecte entre institucions sempre serà un dels principis fonamentals de l'acció política d'aquest Govern", va destacar el president en un missatge a X en acabar la reunió, que va durar gairebé dues hores, i que la Generalitat va valorar "molt positivament".

La Razón, per la seva banda, recomana al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no fer encara el canvi d'armari, ja que li augura "una tardor calenta" per culpa de Junts per Catalunya. Aquesta temporada complicada a la que haurà de fer front Sánchez també l'ha augurat el president a l'exili Carles Puigdemont, que ha recomanat a PSOE i Sumar que paeixin que conformen un govern “en minoria” i els ha demanat que substitueixin “imposició per negociació”. L’expresident de la Generalitat i diputat de Junts al Parlament ho ha dit després que la coalició hagi atribuït el no del seu partit a la llei per regular els lloguers de temporada i d’habitacions al fet que encara no ha assumit que Salvador Illa és president de Catalunya. “El govern espanyol no s’ha de dedicar a dir el que ha de fer o com s’ha de sentir un grup parlamentari que no és el seu, sinó que ha de complir els seus compromisos”, ha advertit Puigdemont. “Això va al revés: són els grups parlamentaris els qui controlen el govern”, ha afegit. La Razón, de fet, indica que al govern espanyol asseguren estar "descol·locats". 

En clau internacional el tema del dia és de pel·lícula, i sembla ben bé la segona part de l'explosió en cadena dels buscapersones de membres de Hezbollah; ja ho diu El País que "després dels busca, els walkie-talkies". La segona onada d’explosions al Líban per detonacions d’aparells “sense fils” ha deixat almenys 20 morts i més de 450 ferits, segons ha informat el Ministeri de Sanitat del país. Algunes fonts apunten que en aquesta ocasió els aparells que han explotat han estat ‘walkie-talkies’, un extrem que les fonts oficials libaneses no han confirmat. L’atac es va produir l’endemà de les detonacions massives i simultànies de busques de Hezbollah que van causar milers de ferits. Segons les últimes dades del govern libanès, l'atac va causar 12 morts, entre ells una nena de 8 anys i un nen d’11, i uns 2.800 ferits, el 10% dels quals en condicions crítiques. 

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!