Estem a Setmana Santa i això altera el calendari de publicació dels diaris impresos. Si Divendres Sant els diaris de Barcelona no fan versió impresa i els de Madrid sí (no es venen als punts de venda física, que estan tancats per ser festiu a cada territori), aquest dissabte és a l’inrevés. Però els diaris de la capital del Regne que tenen edició a Catalunya, sí que fan una portada, com és el cas de El Mundo, que relaciona la passió de l'amnistia amb la resurrecció del procés a través d'una enquesta. El sondeig de Sigma Dos, assegura que “el 54 % dels espanyols creu que l’amnistia reactivarà el procés” independentista. És a dir, que segons el diari madrileny “més de la meitat dels espanyols i un terç dels socialistes” creu que la llei pactada entre els mateixos socialistes i els partits independentistes (Junts i ERC) portarà un nou procés”. L’enquesta també revela, diuen, que “el rebuig global a l’amnistia es manté en el 62,6%.

'El Mundo' 30 març

L’enquesta es va realitzar entre el 19 i el 26 de març, després que la llei superés el tràmit de la Comissió de Justícia del Congrés i que el president Pere Aragonès anunciés les eleccions pel 12 de maig, “ja amb la certesa que l'anul·lació de les penes dels dirigents independentistes condemnats i fugats es concretaria”, afirma l’article. El sondeig s’ha realitzat sobre la base de 1.413 entrevistes, i el resultat és que “més de la meitat dels espanyols, concretament el 54%, considera que l'amnistia permetrà un nou procés d'autodeterminació a Catalunya i, per tant, propiciarà el desacord social i polític en aquesta comunitat autònoma”, afirmen.

Però a més, assegura el rotatiu que el diagnòstic “és molt similar entre els catalans” i que el 49% coincideix en el fet que “les forces secessionistes posaran en marxa un nou desafiament a l’Estat després d’haver sortit els seus representants indemnes de l’organització de l'1-O i la declaració unilateral d’independència de 2017”. En l’article es destaca que els enquestats van arribar a aquesta conclusió “sabent que Carles Puigdemont optaria a la seva ‘restitució’ com a president de la Generalitat”, tal com “el pròfug” (paraula que sembla més un sobrenom de Puigdemont) “va confirmar el 21 de maç, mentre el sondeig seguia en marxa i això va permetre als participants comprovar com el líder moral de Junts es presumia d'haver ‘arrossegat’ el Govern a aprovar l'amnistia i a iniciar una negociació a l'estranger supervisada per un mediador amb l'objectiu inequívoc d'acordar un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya”. Passió, viacrucis i resurrecció, vaja.

A La Razón, també aposten clarament per Puigdemont, en concret per la seva marca electoral en les eleccions del 12-M “Junts+ Puigdemont: la unitat ‘fake’ de l’independentisme’. Aquí hi ha un detall que a molts els passarà desapercebut. La marca original que ha escollit Junts és posar el + al costat, però deixar un espai entre el + i Puigdemont (Junts+ Puigdemont), que el titular del diari obvia (potser no s’han assabentat del detall?). “El pròfug es presenta amb un ‘remedo’ (paròdia, imitació, còpia, segons el diccionari.cat) de forces minoritàries postconvergents i testimonials que rebutja ERC”, diu el primer subtítol. I el segon, tampoc té desperdici: “El TSJC retarda el judici als fontaneros de Junqueras per evitar ‘interferències’ en la campanya electoral”, en al·lusió a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga.

'La Razón' 30 març

L’ABC fa una “edició especial” per aquest dissabte festiu en què dedica un titular a cinc columnes al jihadisme, del que diu que “estén l’ús de criptomonedes com sistema habitual de finançament”, el que dificulta el rastreig de les transaccions dels actius virtuals amb els mètodes tradicionals, que “ja no són suficients”, segons els investigadors. La foto enorme de la portada està dedicada a la recaptació rècord (26 milions de dòlars) que Joe Biden va aconseguir en una sola nit per lluitar contra Trump, “aprofitant la tirada d’Obama”, en un acte celebrat a Nova York, amb presència dels expresidents Obama i Bill Clinton.

'ABC' 

La Vanguardia dedica el seu titular principal a la política exterior del Govern espanyol, i assegura que "les repatriacions de migrants s'estanquen des de la pandèmia". El rotatiu del Grup Godó explica que  "des del 2020 només s'han pogut executar 123 expulsions en deu vols i el darrer any Algèria s'ha tancat a les devolucions". La foto de portada és per il·lustrar la “tensa Pasqua a Terra Santa”, marcada per la guerra de Gaza, on van continuar els atacs d’Israel. La imatge mostra la processió cristiana Divendres Sant enfilant la Via Dolorosa, a la ciutat vella de Jerusalem, mentre els musulmans esperen darrere d’una tanca per anar a les seves oracions. 

'La Vanguardia' 

La portada de El Periódico s’il·lustra amb una curiosa imatge de Neo, Morfeo i Trinity, els protagonistes de Matrix, que aquest diumenge celebra els 25 anys de la seva estrena, una pel·lícula que s’ha “consagrat com a gran visionari de la IA, la realitat virtual i la simulació”. El titular de la dreta afirma que “Catalunya, en alerta per ciberatacs geopolítics” i destaca que es detecta una delinqüència “més sofisticada amb motivacions electorals i econòmiques”.

'El Periódico' 

El diari Ara, per la seva part, destaca un tema de la guerra al Pròxim Orient. “Israel desafia l’ONU amb l’atac més mortífer a Síria”, referint-se als bombardejos de l’aviació israeliana que aquest divendres van causar 46 morts a un magatzem d’armes a Alep, un atac que fa pujar l’escalada regional del conflicte “després de la resolució per l’alto el foc a Gaza”. 

'Ara' 

El Punt Avui analitza en un reportatge la “feina a mig fer” de la legislatura, que ha tingut un “final sobtat” per l’avançament de les eleccions al Parlament que va decidir el president de la Generalitat Pere Aragonès, i que “ha deixat un munt d’iniciatives parlamentàries enlaire”.

'El Punt Avui'

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!