Puigdemont. Carles Puigdemont”, que diria el president a l'exili en una pel·lícula que es podria titular OO7, preparat per tornar. O perquè no, Missió impossible: Retorn a casa, en una nova entrega en versió política de la saga de Tom Cruise. Això sembla la portada de El Mundo d’aquest diumenge, amb una sinopsi (en forma de titular) que diu així: “Puigdemont anirà a la presó, tot saltarà pels aires i no investiran Illa”. Puigdemont, però, no és l’heroi i el protagonista de la pel·li de El Mundo, sinó el malvat que vol posar en perill l’estabilitat del món (o d’Espanya, en aquesta versió). El diari madrileny desvela “detalls del seu retorn en uns dies i com utilitzaran la seva detenció”, assegura en la seva portada. I un d’aquests detalls és que el president a l’exili “preveu anar al Parlament sense ser vist” -en el titular de la informació interior afegeix l’afegitó de ‘com es va fugar’-  i va “negar als Mossos coordinar el seu retorn”.

El Mundo fa referència a l’extensa carta oberta que aquest dissabte va publicar Puigdemont, després de consumar-se l’acord del PSC i ERC, en el que referma el seu compromís de tornar a Catalunya i reconeix que la seva detenció és una possibilitat real en els pròxims dies. Però el més curiós de tot és que El Mundo atribueix l’explicació de l’argument de la seva pel·lícula a la “cúpula de Junts”. I diu així: “La que es muntarà a Catalunya farà saltar-ho tot pels aires. Puigdemont anirà a la presó, però ERC no podrà investirà Illa”, i que les  conseqüències no seran “només a nivell autonòmic”. Perquè, segons expliquen, el compromís de retorn Puigdemont “és ferm”, però també ho és “la retirada del suport a qualsevol iniciativa promoguda per Pedro Sánchez" una vegada consumeix el seu acord amb ERC per afavorir Illa”.

L'estratègia del pas per la presó

El Mundo també especula amb el temps que podria passar Puigdemont a la presó. Assegura que l’estratègia del president a l’exili es basa en el càlcul que “no passarà a la presó més enllà d’uns mesos i que la Justícia acabarà decretant la seva posada en llibertat per la presó d’Europa”. Així, el dolent de la pel·lícula, i el botó que ha de fer saltat tot pels aires, seria que “confia que l’operació, a més de frenar a Illa, li reforçaria com el gran líder del secessionisme català, al mateix temps que “desemmascara” -tornen a posar la paraula en boca de la cúpula de Junts-, “a la Toga Nostra (pels jutges) i al ‘cop d'estat’ perpetrat per l’Alt Tribunal” (el Tribunal Suprem). I, segons les suposades mateixes fonts juntaires, Puigdemont  va “sortir d’Espanya sense ser detectat per les Forces de Seguretat i els Serveis d’Intel·ligència, tindrà dificultat per fer el viatge en sentit contrari burlant els controls”.

Al costat d’aquest peliculón de El Mundo, la resta de les portades semblen serials de sessió de tarda de diumenge. Els altres diaris de Madrid també tenen a Puigdemont en el punt de mira. L’ABC afirma que “el desafiament de Puigdemont aboca a una nova bretxa entre el Suprem i el TC (Tribunal Constitucional”, mentre que La Razón també té al líder de Junts com a protagonista del seu titular, però es limita a dir que “Puigdemont assumeix la seva detenció quan retorni i arremet contra ERC”.

La Vanguardia titula amb Salvador Illa, que aquest dissabte va trencar el seu silenci per valorar l’acord amb Esquerra i anunciar que ja ha comunicat al president del Parlament Josep Rull que té tots els vots garantits per ser investit com a president de la Generalitat. “Illa assegura que el pacte de finançament ‘no va contra ningú’, es llegeix en el titular principal que obra la portada. El diari dels Godó també fa una referència en el seu subtítol a Puigdemont, del que diu que “prepara el retorn carregant contra ERC, a qui atribueix la seva possible detenció”, i fa una crida a l'entrevista que li fa a Jéssica Albiach, presidenta de Comuns al Parlament, que no nega la possibilitat que pugui acabar sent vicepresidenta, però respon que encara no han explorat aquesta opció. El Periódico ha escollit també a Illa per obrir la portada, però dona un altre enfoc al titular. “Illa garanteix a ERC i els Comuns que complirà íntegrament els pactes”. I El país, que  obre la seva portada amb el conflicte de Veneçuela i la gran manifestació de l’oposició liderada per Maria Corina Machado a Caracas, aposta pel mateix titular que La Vanguardia, que “Illa defensa que el pacte de finançament amb ERC ‘no va contra ningú’.

'El Mundo' 4
'El Mundo' 
'ABC' 4
'ABC'
'La Razón' 4
'La Razón'
'La Vanguardia' 4
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 4
'El Periódico' 
'El País' 4
'El País'
'Ara' 4
'Ara' 
'El Punt Avui' 4
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!