L’acord per l’alto el foc a Gaza que es va acordar el dimecres va patir aquest dijous una regressió després que Israel endarrerís la signatura de la treva per discrepàncies de després d'hora, acusant Hamàs de crear “una crisi d’últim minut” i “d'incomplir parts dels acords”, una notícia compartida en la majoria de les portades dels mitjans de la premsa escrita. Però és el que té el paper, que les informacions que surten en les portades impreses poden quedar caducades perquè el món no s’atura, un inconvenient que no tenen els diaris digitals, que poden actualitzar les notícies pràcticament en temps real. És el que ha passat aquesta matinada, perquè mentre les portades de paper dormien, s’ha produït la notícia de què l’oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha confirmat que la seva delegació a Qatar i la de Hamàs han signat l’acord per l’alto el foc a la Franja de Gaza i l’intercanvi de la primera tongada d’ostatges i presos palestins que s’ha de fer efectiva aquest diumenge. Ara, però, l’acord signat ha de ser ratificat pel govern israelià, el que manté encara en vil que es pugui iniciar aquesta treva quan estava previst, o bé s’haurà d'endarrerir. Ara, però, caldrà veure com Netanyahu resol la crisi que aquest acord provoca en el govern, per l’anunci de la sortida dels extremistes que s’oposen a aquesta treva.

Entre el paper i l’edició digital

“Netanyahu retarda la signatura de la treva per discrepàncies de darrera hora”, titula El País en la seva portada de paper, però la seva edició digital actualitza la informació amb les notícies que han arribat des de Doha aquesta matinada, i la canvia per “Israel confirma l’acord amb Hamàs per la treva i l’alliberament d’ostatges”. El diari de Prisa explica que “està previst que l’executiu hebreu es reuneixi aquest divendres, però la trobada amb tots els membres del gabinet es podria demorar fins dissabte a la nit per donar prou temps als detractors del pacte a presentar les seves peticions davant la Justícia, cosa que podria endarrerir l'entrada en vigor de l'acord, programada diumenge, assenyala avui The Times of Israel”. A més a més, mentre els acords polítics es concreten, els bombardejos per part de l’exèrcit israelià no s’aturen i continuen sumant morts a Gaza.

Risc de col·lapse al govern israelià

La portada en paper de La Vanguardia també fa tard i se centra en la notícia del dijous, quan es va saber que “el Govern israelià ajorna fins avui l’aprovació de l’alto el foc amb Hamàs” perquè els israelians “acusen els islamistes de posar condicions de darrera hora, però aquests ho neguen”. El diari català posa el focus en què encara hi ha un últim obstacle per a la treva, i és el risc del col·lapse del seu Govern per la sortida dels radicals de la coalició. “El ministre de Seguretat, el radical Itamar Ben-Gvir, va reiterar ahir a la nit l'amenaça, fins ara incompleta, d'abandonar la coalició, juntament amb cinc membres més del seu partit, Poder Jueu, si s'avança al pacte. Abans, Sionisme Religiós, el partit ultradretà del seu ministre de Finances, Bezalel Smotrich, havia repetit a Netanyahu que la seva condició per no deixar l'Executiu és que garanteixi la represa dels atacs a Gaza després de la primera fase de l'acord, en la qual s'alliberarien només 33 dels 98 segrestats (94 de capturats el 7 d'octubre del 2023 i quatre captius més des del 2014) que encara són a la franja. Si es materialitza la sortida de les faccions de Smotrich –que, segons els analistes, és reticent a deixar el Govern, però tem la pressió de les seves bases– i Ben-Gvir, el Govern de Netanyahu s'esfondraria”, explica La Vanguardia, que ha apostat per un altre tema pel seu titular principal de portada, i és el “xoc entre alts funcionaris i el Govern pel final del teletreball”.

García Ortiz, amb l’aigua al coll

Però tornant a la resta dels diaris de Madrid, només La Razón es fa ressò de la crisi de darrera hora a Israel i titula “Netanyahu retarda la signatura de l’alto el foc a Gaza”, i en aquest cas, la seva edició digital tampoc recollia a primera hora del matí les darreres informacions arribades de matinada. Molt pitjor és el cas de la resta de diaris madrilenys, l’ABC i El Mundo, que almenys en les portades de paper, han passat olímpicament del que passa en aquella part del món i només se centren en les coses que passen Espanya endins. Els dos diaris coincideixen a destacar a les seves portades que el fiscal general Álvaro García Ortiz té l’aigua al coll a causa de les declaracions dels seus subordinats, que com diu l‘ABC, han desmuntat les seves coartades. La primera subordinada és la fiscal superior de Madrid, Almudena Lastra, qui davant del jutge del Suprem ha declarat que li va preguntar a García Ortiz si havia estat ell qui havia filtrat els correus sobre la parella d’Ayuso, i la resposta va ser: “Això ara no importa”. El segon subordinat que ha desbaratat “l’estratagema del Ministeri públic és el fiscal de delictes econòmics, qui va afirmar que no existeix el protocol d’esborrament de missatges al que es va acollir el fiscal general després que l’UCO revisés el seu mòbil. 

El Mundo, per la seva part, també obre la seva portada amb el cas, i destaca que “la subordinada de García Ortiz (Almudena Lastra) l’assenyala davant el Suprem com el filtrador”. En canvi, El País li llença un salvavides a García Ortiz i recull en la seva portada que “el jutge Hurtado eludeix un testimoni clau sobre la parella d’Ayuso que qüestiona la imputació del fiscal general”. Es tracta d’un periodista de El Mundo que va publicar una informació falsa i va rectificar hores després, i que va explicar en el Suprem que va conèixer detalls de la proposta de González Amador abans que García Ortiz”

Puigdemont, doble notícia

Però altres portades també miren a Waterloo, on es troba exiliat el president Carles Puigdemont, que aquest dijous es va reunir amb el president d’ERC, Oriol Junqueras. La fotografia dels dos presidents dels partits independentistes és la principal de la portada de La Razón, que titula la seva portada assegurant que “Puigdemont es fixa com a objectiu el desgovern de Sánchez”, i es refereix a l’ajornament de la Mesa del Congrés dels Diputats d’ajornar la seva decisió sobre la qüestió de confiança de Junts. El rotatiu de Planeta interpreta que el president a l’exili “accepta que el PSOE rectifiqui i congeli la qüestió de confiança i les dues parts guanyen temps”. També l’Ara dedica la fotografia principal de la seva portada al retrobament de Puigdemont i Junqueras a Waterloo, i a la treva entre Junts i PSOE que ha permès l’ajornament de la qüestió de confiança per part de la Mesa del Congrés. “Junts i PSOE es donen temps i eviten trencar”, titula l’Ara, mentre que El Punt Avui li dedica un raconet al tema de la reunió entre els dos líders independentistes a la seva portada, que obre amb “uns Gaudí per a la història”, en referència als premis que es concediran aquest dissabte i en les que competeixen El 47, Casa en flames, Segundo premio i Polvo serán.

'El País' 
'La Vanguardia' 
'ABC' 
'El Mundo' 
'La Razón' 
'El Periódico' 
'Ara' 
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!