En el moment que aquest dilluns l’executiva d’Esquerra Republicana va anunciar un preacord amb el PSC per investir el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, com a 133è president de la Generalitat de Catalunya, va començar el compte enrere per convertir aquesta declaració d’intencions en una realitat o en paper mullat. La consulta vinculant de les bases d’esquerra es farà aquest divendres 2 d’agost de manera presencial —de 10 h a 18 h— i telemàtica —de 9 h a 20 h—, i les forces polítiques mouen les seves peces per aconseguir la ratificació definitiva o fer saltar el preacord pels aires. Les portades d’aquest dimecres van en un sentit o en l’altre.
La de El Mundo, tracta d’airejar tot el malestar que ha provocat aquest moviment d’escacs i l’estratègia d’uns i altres. Per una banda, destaca la revolta dels barons socialistes (els presidents de Castella-la Manxa, Aragó, Extremadura i Galícia, mentre Astúries calla i cap federació li dona suport) contra Sánchez pel “disbarat” fiscal, que no passarà d’una rebequeria després que aquest dimarts l’executiva del PSOE donés llum verda al preacord. I per l’altra, l’estratègia de Junts de jugar la darrera carta que li queda i que el rotatiu madrileny descriu d’una manera molt gràfica: “Puigdemont fa pinça amb els crítics d’Esquerra que demanen ‘no fer president qui volia un 155 indefinit”. A Junts només li queda la carta que les bases d’ERC (8.700 militants estan convocats a participar en la consulta vinculant) votin 'no' a la pregunta inacabable que pretén posar de manifest totes les bondats del preacord. “Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?”. Puigdemont va intentar aquest dimarts influir al màxim en l'opinió dels militants d'ERC i Junts va enviar un comunicat desmuntant punt per punt el pacte entre socialistes i republicans, que segons afirmen, portarà Catalunya "a la desnacionalització".
Com a membre del ‘trio’ que és, La Razón vol posar benzina en el foc encès per l’acord entre els socialistes i els republicans i explica que el que persegueix és el reconeixement de “Catalunya com a nació” i la “plena sobirania fiscal”, la qual cosa, com imaginaran, fa treure foc pels queixals a la resta d’autonomies, tant les que governa el PSOE com les del PP, amb Ayuso titllant el finançament “a la carta” d’il·legal. El País, per la seva part, aposta per explicar què hi ha darrere de l’aprovació de l’executiva socialista de l’acord amb ERC, que inclou “un concert fiscal per a Catalunya” i el control del relat que s’ha fet per intentar evitar que “salti pels aires” un pacte tant “complex” perquè “el risc és tan alt, que cada paraula està mesurada”. Segons el rotatiu de Prisa, el PSOE “defensa el pacte amb ERC com la fi del procés, però evita explicar-ho”, i per això Pedro Sánchez “va assegurar que no perilla la solidaritat del sistema, i va evitar entrar en un enfrontament d’interpretacions que pugui influir en la militància republicana”. Tot el contrari del que vol Puigdemont.
La Vanguardia també aposta en el seu tema principal de portada per destacar el posicionament públic del president del govern avalant el pacte del PSC i ERC defensant “la singularitat de Catalunya”. El rotatiu posa de manifest totes les bondats que, segons Sánchez, conté aquest acord que “és bo per a Catalunya i bo per a Espanya”, una frase que, per Junts, seria incompatible amb els veritables interessos dels catalans, és a dir, si és bo per Espanya, no pot ser bo per a Catalunya. El Periódico, per la seva part, destaca com a tema principal de la seva portada que “Pimec i els sindicats avalen el finançament pactat per PSC i ERC” i que Catalunya recaptaria amb el nou model “fins a 60.000 milions, el doble que ara”.
La querella de Sánchez contra Peinado
L’altre tema estrella de les portades, especialment la de l'ABC, que el porta com a tema únic, és el de la querella de Pedro Sánchez contra el jutge Juan Carlos Peinado per prevaricació, després d’haver-se negat a declarar per no perjudicar a la seva dona, Begoña Gómez, per no permetre-li declarar per escrit i anar en contra “de la dignitat de la Presidència”. Segons el diari madrileny conservador, el president del govern “ha utilitzat l’aparell de l’Estat” per tirar endavant aquesta querella contra el jutge que porta la causa contra la seva dona, perquè ho ha fet utilitzant a l’Advocacia de l’Estat’, el que “converteix la investigació a la seva dona en una causa de ‘lawfare’. La no declaració de Sánchez i la querella contra Peinado també està present a les portades de El País, El Mundo, La Vanguardia, l’Ara, i és el tema principal de La Razón.