El president de la Generalitat, Salvador Illa, es va reunir aquest dimarts amb l'expresident Jordi Pujol al Palau de la Generalitat. La reunió es va emmarcar en una ronda que Illa està mantenint des que va ser investit. Dijous passat ja va reunir-se amb l'expresident José Montilla, i en les pròximes setmanes té previst fer-ho amb els també expresidents Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas, amb l'objectiu de conèixer de primera mà la feina de les seves oficines. Aquest és l'objectiu que es pregona des de l'executiu català, però la premsa espanyola, i més concretament El Mundo hi veu un pla diferent: "Illa s'ha proposat tornar a la Catalunya prèvia al procés a través de la seva política". I no només això, el rotatiu critica amb duresa que el president català s'hagi trobat amb Jordi Pujol a qui "va reobrir les portes de la Generalitat tot i els escàndols que l'han esquitxat a ell i als seus fills". A la portada s'hi pot llegir que Salvador Illa també es reunirà amb el rei Felip VI per tal de "seguir amb els gestos per tal de posar fi a les hostilitats del Govern cap a les institucions". Ara, la pregunta, o més aviat la incògnita és: si s'està trobant amb tots els expresidents, es reunirà també amb Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica? Aquesta pregunta se li va fer aquest dimarts a la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que es va limitar a explicar les reunions fetes i programades, sense voler aclarir si amb el líder de Junts s’hi veuria o no.
Què fa mentrestant Sánchez a la portada d'El Mundo? Doncs "posar els mitjans sota vigilància amb 16 noves mesures", igual com denuncia l'ABC que protesta perquè el president espanyol "exigeix transparència a la premsa mentre aplica opacitat a la seva Administració". Aquest diari comença carregant fort per parlar del nou pla de regeneració del govern espanyol: "Consejos vendo que para mí no tengo". "La transparència que Pedro Sánchez reclama als mitjans de comunicació, i que ahir es va concretar lleugerament amb la presentació després del Consell de Ministres del seu pla contra els mitjans -llargament pregonat des que a l'abril va estimar dimitir després de la investigació judicial contra la seva dona, Begoña Gómez- no es compleix en un alt percentatge a l'Administració de l'Estat, de la qual és responsable el cap de l'Executiu", indica. El diari critica que les noves mesures manquen de lletra petita per la qual cosa, considera, es poden convertir en un perillós instrument per retallar llibertats, com la de premsa o la d'expressió i critica que Sánchez no compleix amb res d'això a la seva administració posant com a exemple que "més del 60% d'organismes estatals incompleixen les seves obligacions de facilitar informació sobre els seus comptes, sous o alts càrrecs". Si més no, quan el govern espanyol presentava el pla aquest dimarts el venia com un pla amb tres eixos: la informació governamental, els mitjans de comunicació i la transparència del poder legislatiu i del sistema electoral.
Finalment, El País es fixa en com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat la seva proposta de col·legi de comissaris, entregant a Espanya la primera vicepresidència executiva, de Transició neta, justa i competitiva, i també responsable de Competència. Així, Teresa Ribera serà un dels pesos pesants amb cinc vicepresidents executius més: el francès Stéphane Séjourné, a càrrec de Prosperitat i Estratègia Industrial; l'italià Raffaele Fitto, que portarà Cohesió i Reformes; l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat, Kaja Kallas; la finlandesa Henna Virkkunen, que serà vicepresidenta per Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia; i la romanesa Roxana Minzatu, amb una cartera amb Educació, Treball i Drets Socials. El diari titula: "Ribera, contrapès progressista en una Comissió Europea dretana". El diari recorda que Ribera és l'única socialista amb un càrrec important en una Comissió que, com ha passat a gairebé tot Europa, ha girat a la dreta. Què diuen la resta de portades d'aquest dimecres?