Catalunya viu un dels moments polítics més transcendentals dels darrers anys, a les portes d’un canvi de cicle polític, amb la investidura d’un president de la Generalitat socialista que posarà punt final al cicle de governs independentistes des del 2010. El president del Parlament, Josep Rull, va proposar aquest dimarts Savador Illa com a candidat per a la investidura després de constatar que el líder del PSC tenia els vots necessaris (68) per tirar-la endavant,  i va convocar la Diputació Permanent per aquest dimecres per ratificar que el ple se celebri dijous a les 10 del matí com ha proposat. Però el retorn del president a l’exili Carles Puigdemont, després de set anys d’èxode forçat a Waterloo, i la presumible detenció de la qual serà objecte si és enxampat abans que entri al Parlament, ho condiciona tot. Les portades es fan ressò d’aquesta situació i de la incògnita que ara mateix plena sobre la investidura d’Illa. Junts ja ha anunciat que demanarà la suspensió del ple d’investidura si detenen Puigdemont, que tindria el suport dels Comuns i d’ERC, que  assumeix que “serà necessari” que així sigui, tot i que això no acabarà impedint que la investidura d’Illa es produeixi tard o d’hora, perquè no modificarà el seu suport i l’acord al qual va arribar amb el PSC.

L’efecte Puigdemont de ‘La Razón’ 

Els diaris de Madrid posen el dit a la nafra en les intencions de Junts de “boicotejar” l’elecció d’Illa amb la detenció del president a l’exili i de pas que serveixi per pressionar a Sánchez i als jutges del Tribunal Suprem, als quals acusen de prevaricació per mantenir l’ordre de detenció passant-se pel forro la llei d’amnistia perquè mantenen el delicte de malversació. “'L’efecte Puigdemont': un arrest per agitar el carrer”, afirma La Razón, que manté que “la incògnita davant el possible retorn de l’expresident resideix en si serà detingut abans d’arribar al Parlament”. L’ABC explica en la seva portada que Illa assumeix que Junts bloquejarà la seva investidura, tot i que el PSOE no creu que Puigdemont pugui “rebentar-la”, però sí retardar-la 72 hores com a màxim. També destaca que els Mossos volen detenir “al pròfug de manera quirúrgica i ràpida abans d’arribar al Parlament”, perquè totes les forces de seguretat que operen a Catalunya, començant pels Mossos, tenen ordres d’arrestar Puigdemont abans que entri al Parlament. Però la ràbia habitual la concentren en un petit peu de foto que il·lustra quasi tota la portada i en la que es veu a Josep Rull tocant-li l’esquena a Salvador Illa després de la seva trobada, i que porta un engatillat que diu “palmadetes de l’indultat” fent referència al gest del president del Parlament.

El País, recull que Illa afronta demà la investidura sota la pressió de Puigdemont. De la mateixa manera, La Vanguardia també obre amb el tema de la investidura d’Illa, que s’ha fixat per aquest dijous “en plena ruptura independentista”, mentre que El Periódico també parla de "l'amenaça de boicot de Junts” a la investidura del líder del PSC i l’ARA obvia el conflicte i la possibilitat que Illa no sigui investit per centrar-se en el govern que prepara el candidat a la presidència de la Generalitat, amb un executiu “amb perfils transversals” i experts “que transcendeixin les sigles” socialistes.

'El Mundo' atia Sánchez utilitzant Zapatero

El Mundo, després dels serials dels darrers dies, no obre aquest cop amb Puigdemont, sinó que posa la seva atenció en una nova excusa d’atiar al govern de Sánchez, i publica que Zapatero ha demanat al Grupo Puebla que no exigeixi les actes a Maduro, i que l’expresident espanyol “maniobra per què el lobby d’esquerres del que forma part no admeti que va haver-hi frau a Veneçuela. Del tema principal de la resta de les portades, destaca que “Esquerra esquiva el boicot de Puigdemont i es limita a un gest”, perquè tot i que donen suport a la petició de Junts d’ajornar la sessió del Parlament d’aquest dijous si “detenen al pròfug”, demanen reprendre-la el “més aviat possible”. 

'La Razón' 7
'La Razón'
'ABC' 7
'ABC'
'El País' 7
'El País'
'La Vanguardia'  7 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódio' 7 CAT
'El Periódico'
'ARA' 7
'ARA'
'El Mundo' 7jpg
'El Mundo'
'El Punt Avui' 7
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!