La Vanguardia i El País obren portada amb un tros de tema —el futur de les pensions— que no s’atreveixen o no saben titular bé. Per què no diuen que la condició que la UE posa ara a Espanya per rebre els fons europeus és que rebaixi les pensions, que és la conseqüència del que titulen els dos amb una frase tècnica, apta només per a catedràtics? Què significa “ampliar el període de càlcul de les pensions” sinó que el resultat final sortirà a la baixa perquè en el càlcul hi entraran salaris antics, ordinàriament més baixos, que faran caure la base sobre la qual s’estimen avui les pensions? El Periódico prova de dir-ho de manera més entenedora i se’n surt millor en transmetre la idea general que aquesta nova exigència et perjudicarà, però és confús perquè “més anys de vida laboral” es pot entendre com que volen que treballem més temps. Que també ho volen, això, però no per estimar la pensió que et toca sinó per endarrerir-ne la percepció i, per tant, reduir-ne els anys de cobrament. És una segona manera de retallar-la.

En fi, llàstima. De vegades passa: encertes el tema i no te’n surts de posar-ho a l’abast de la gent. En aquest cas potser també els ha agafat una mica de cangueli perquè és una qüestió explosiva, d’aquelles que tomben governs. Per això mateix ja fa uns mesos se’n va armar una i bona entre ministres del PSOE i d’Unidas-Podemos. Aviam com sortirà ara.

La inhumanitat d'El Mundo i ABC

Avui dimecres cal felicitar La Vanguardia i l’Ara, que ahir dimarts van posar en portada la fotografia dels camps de migrants bielorussos a la frontera amb Polònia —amb la Unió Europea, vaja—. Avui la tenen El Periódico, El País, El Mundo i l’ABC. Els tabloides nacionalistes espanyols, però, no perden l’oportunitat de presentar aquesta crisi humanitària de manera que, de gairell i mig de canto, els serveix per justificar el que fins ara es fa a la frontera espanyola a Ceuta i Melilla. Implícitament, es fa aparèixer Espanya en el paper de Polònia, com a baluard de les fronteres europees, i el Marroc de Mohamed VI en el paper de la Bielorússia governada per un altre tirà, Aliaksàndar Rihòravitx Lukaixenka, més conegut per Aleksandr Grigórievitx Lukaixenko, la versió russa del seu nom.

El més agosarat —no ho hauria dit mai ningú— és l’ABC, que s’inventa que "Europa s'emmuralla" (Europa no ha fet encara res i potser el diari titula més pels seus desitjos) i que la UE sospesa instal·lar entre els dos països centreeuropeus tanques i concertines, aquest filat espinós de fulles d’acer per atrapar i causar talls i lesions greus a qui provi de saltar-la. Aquesta mena d’obstacle és el que Espanya té desplegat a les seves dues ciutats africanes. Fa l’efecte que, més que explicar què passa a la frontera amb Bielorússia, es tracta de justificar la política fronterera espanyola.

L’ABC i El Mundo, però, estan a la lluna de València. El passat 12 d’octubre, el coronel de la Guàrdia Civil a Melilla, Antonio Sierras Sánchez, explicava que la nova vigilància fronterera es basarà en càmeres de llarg abast i drons, a més de substituir les concertines “que amb prou feines servien com a obstacle i causaven ferides importants als migrants”. La substitució suposa “l’oportunitat de reformar una tanca que era totalment ineficient”, va afegir. A la vista de tot plegat, no descartis que aquest parell de diaris consideri que ferir greument als migrants és una política dissuasiva oportuna i una bona manera de gestionar les fronteres de la UE, tant a Melilla com a Białystok.

No són els únics. Fa dues setmanes, el Port de Santander ha instal·lat concertines a la tanca per aturar els assalts dels refugiats albanesos que volen embarcar com a polissons cap al Regne Unit. No és broma. El 2020, la naviliera Brittany Ferries va traslladar la línia entre Santander i Cork (Irlanda) al port de Bilbao per aquest problema. L'ONG càntabra Pasaje Seguro ha denunciat les concertines com “una gran inhumanitat”. També ho és el joc brut que es porten l’ABC i El Mundo, que potser podrien dedicar més esforços a explicar el règim repressor de Lukaixenka… i el del Marroc, que en aquests dos diaris sempre cau de potes com els gats.

LV

La Vanguardia, portada

EP

El País, portada

EPC

El Periódico, portada

EM

El Mundo, portada

ABC

ABC, portada

EPA

El Punt Avui, portada

EPE

El Periódico de España, portada

ARA

Ara, portada

LR

La Razón, portada