Després d’un estiu marcat per la ressaca de les eleccions catalanes, la llei d’amnistia i la rebel·lió dels jutges del suprem, l’acord de finançament del PSC i ERC ratificat pel PSOE amb les conseqüents les crítiques dels barons socialistes, les lluites intestines d’Esquerra o el retorn fugaç de Carles Puigdemont, els casos de presumpta corrupció que assetgen a Pedro Sánchez i el seu executiu han tornat a reflotar. Si més no, a la premsa de Madrid. El registre de l'UCO de la Guàrdia Civil al domicili i les seus de Juan Carlos Barrabés,  l'empresari investigat en la causa contra Begoña Gómez per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis, i la decisió del ministre Óscar Puente de destituir dos alts càrrecs del ministeri de Transports investigats pel cas Koldo, són els temes principals que destaquen l’ABC, El Mundo i La Razón en la seva portada. En canvi, de cap d’aquests temes no se'n parla ni a El País ni a la resta de les principals capçaleres catalanes.

L'ABC, contundent

L’ABC és el més contundent, puix que dedica tota la seva primera pàgina a exalçar els dos temes de presumpta corrupció. Diu el rotatiu conservador en el seu titular principal que l'UCO ha registrat la casa, les seus i el mòbil de l’empresari que va recomanar Begoña Gómez, que està imputat, i que la Guàrdia Civil busca proves sobre la relació entre els contractes públics a Barrabés i les dates en què va conèixer a la dona del president espanyol. La fotografia la dedica al ministre Óscar Puente, del que diu que “se sacseja l'herència de Koldo, però s'encalla al caos ferroviari”, en referència a la destitució del sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez, i el director general de Gestió de Persones d’Adif, Michaux Miranda, per la “pèrdua de confiança” derivada de les irregularitats detectades en els resultats de l’auditoria sobre les compres de mascaretes durant la pandèmia. I de la segona part de l’oració, el diari destaca que Puente “presumeix que el ferrocarril viu el millor moment de la seva història sense aportar cap solució a les recurrents fallades”.

El Mundo, per la seva part, posa l’accent en què “la corrupció en la pandèmia fulmina a dos càrrecs del Govern” espanyol i que va ser l’exministre José Luis Ábalos qui va donar l’ordre directe dels contractes investigats, una comanda que “va passar en 38 minuts de 4 a 8 milions d’unitats” i que tenia a Koldo donant “ordres a peu de pista”. En les pàgines interiors, el rotatiu va més enllà i assegura en el titular de la informació que “el govern reconeix ja la corrupció en el ministeri d’Ábalos en plena pandèmia”. El Mundo també recull el registre en el domicili i les empreses de Barrabés. La Razón, l’altra pota del trio de la benzina, porta els dos temes lligats a la presumpta corrupció en portada i li dedica un editorial sota el títol de “La Justícia fa la seva feina malgrat Sánchez”, però el titular gran de la seva portada és per la crisi migratòria i la reunió que el president del govern espanyol va mantenir ahir amb el president canari Fernando Clavijo, destacant que “Sánchez es limita a delegar la responsabilitat de la crisi migratòria en el PP”. El País, per la seva part, també dedica la fotografia a Kamala Harris, de la que diu "es corona en mig de l'eufòria demòcrata", però aposta per obrir amb la crisi a Veneçuela i diu que "el chavisme estreta el setge sobre el candidat de l'oposició".

La crisi migratòria i Kamala Harris

La crisi migratòria a Canàries també és el tema destacat en la portada de El Periódico, que també es fa ressò de la “cruenta batalla entre Harris i Trump” després de la convenció demòcrata que ha exalçat la figura de la ja candidata demòcrata, com també ho fa la imatge de portada de La Vanguardia que dedica a Kamala Harris, que també recull que “Sánchez pressiona al PP per canviar la llei d'estrangeria”, però aposta com a tema principal per un tema sobre els preus dels hotels, que diu que "disparen els preus màxims històrics". L'Ara també obre amb la crisi migratòria, però ofereix un altre enfocament i assegura que “els acords UE-Meloni desvien la immigració cap a les Canàries” donat que el pacte d’Itàlia amb Tunísia i Líbia frena la ruta del Mediterrani Central, però no atura les pasteres. De la qüestió que també va ser notícia aquest divendres a Catalunya sobre les crítiques del president del Parlament Josep Rull a l’informe dels Mossos, els tres diaris catalans no donen ni una línia en la seva portada. L’únic que fa una petita referència al cas és El Punt Avui, amb un titular ben originat: “Rull buida el pap contra els Mossos”.

'ABC' 24
'ABC' 
'El Mundo' 24
'El Mundo' 
'La Razón' 24
'La Razón' 
'El País' 24
'El País' 
'El Periódico' 24 CAT
'El Periódico' 
'La Vanguardia' 24 CAT
'La Vanguardia' 
'ARA' 24
'ARA'
'El Punt Avui' 24
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!