Aquest 2 de febrer, Dia de la Candelera, que conclou el cicle nadalenc, cau en diumenge, i els lectors d’aquesta secció de les portades ja saben que aquest és dia de la setmana en el que la premsa en paper tira pel dret amb temes propis pel camí de la seva línia editorial. I d’entre les portades atomitzades, crida l’atenció la que publica l’ABC, que dedica el seu titular principal al president Jordi Pujol, que serà jutjat amb la seva família, els seus set fills, a partir del 10 de novembre d’aquest any a l’Audiència Nacional, en un judici que s’estendrà fins al 23 d’abril del 2026. L’ABC titula així la seva portada: “Catalunya busca com rehabilitar Pujol mesos abans de ser jutjat per corrupció”. Assegura el diari conservador madrileny que “exconvergents i empresaris aconsegueixen la complicitat d’Illa per rescatar el pujolisme i els seus pactes amb la Moncloa com a model per deixar enrere el procés”. I en el titular de la informació interior, afegeix un detall i un nom significatiu: “Catalunya rehabilita Pujol amb el seu pacte amb Aznar com a esquer”.
La conxorxa catalana
Gratant en la crònica de l’ABC, i per fer un resum, el diari explica que hi ha un “moviment que fa temps que es forja a Catalunya, però que amb prou feines es percep a Madrid” i és “la rehabilitació política i social de Jordi Pujol, malgrat que ell i els seus set fills estan a punt de ser jutjats per l’Audiència Nacional per importants delictes de corrupció”. Aquesta mena de conxorxa implicaria l’antiga Convergència, “aquesta que està desitjant superar ‘l’etapa de Carles Puigdemont” i que vol “que els seus interessos es vegin representats per un partit a l’estil del que va fundar Pujol i va liderar durant més de dues dècades”, també al “gran empresariat català”, que “vol establir ponts amb Madrid, recuperar la influència en la capital d’Espanya i treure Catalunya de l’obscur pou del procés”, també les elits catalanes, “que lamenten el rebuig que reben en la resta d’Espanya després d’anys d’independentisme desaforat” i per últim, “l’entorn personal” del president. Diu l’ABC que “tots ells treballen en la construcció d’un relat edulcorat sobre el millor de Pujol”.
Salvador Illa, “actor transcendental”
Un pla que, assegura el rotatiu, “en la dreta catalana es veu com un clar intent de blanquejament tant polític com judicial”, i que compta amb “un actor transcendental”, que diu “s’ha sumat amb força”, i que no és altre que “l’actual president de la Generalitat”, un Salvador Illa que, com recorda el diari, una de les primeres decisions que va prendre va ser rebre Pujol en el seu despatx el 17 de setembre del 2024. Mentrestant, l’ABC diu que Pujol porta una “vida austera i discreta”, encara “manté una certa ascendència política en sectors de la dreta catalana” i des de fa un temps “es deixa veure i s’està deixant estimar”. També recorda el rotatiu que a Pujol, a qui la fiscalia anticorrupció demana nou anys de presó i l’acusa de ser "el cap d’una organització criminal i de blanqueig de capitals”, seurà en el banc dels acusats amb 95 anys, i fa un repàs dels moments àlgids dels seus 23 anys de govern, amb tres moments claus: el suport que va donar a Adolfo Suárez en la legislatura 93-96; quan va sostenir a un Felipe González “abrasat per la corrupció, el crim d’Estat i la crisi econòmica”, i especialment, el pacte del Majestic, “l’acord entre Pujol i José María Aznar, la prova de què l’enteniment i la Moncloa no només és possible, sinó que pot ser beneficiós per a tots”.
La cursa per la IA
Hi ha una altra paraula que es repeteix en dues portades, i és la IA. El País obre la seva amb un tema sobre la cursa global per la intel·ligència artificial que irromp en la “caòtica agenda trumpista”, arran de l’impacte de DeepSeek, que ha impulsat Liang Wenfeng, i que dilluns passat va causar un terratrèmol en els sectors tecnològics i els mercats financers globals per haver desenvolupat un sistema d’IA generativa de baix cost que desafia OpenAI i Nvidia. “La Xina amenaça el fins ara indiscutible lideratge dels EUA en el sector”, afirma el rotatiu, que afegeix que “l’impacte de DeepSeek trastoca els paradigmes de la intel·ligència artificial”, que la notícia és “un cop a la propaganda nacionalista de Trump i a Silicon Valley”. El segon diari que obre amb la IA és La Vanguardia, però l’enfocament és diferent. El rotatiu català afirma que “més del 90% de la inversió mundial” en intel·ligència artificial “es dona fora d’Europa”, i afegeix que “els europeus arriben tard i només França, amb Mistral, té una plataforma en fase avançada”.
El PSOE guanya cinc escons amb el ‘decretazo’
El Mundo, per la seva part, publica una nova enquesta de Sigma Dos en la que es constata que “el bloc PP-Vox es consolida i el PSOE rendibilitza el ‘decretazo” (que va pactar amb Junts i que inclou beneficis socials com la pujada de les pensions, les ajudes al transport públic i als damnificats de la DANA). Segons els resultats d’aquesta consulta, el pols sobre les pensions porta al PSOE “a guanyar cinc escons i al PP a perdre quatre en un mes, però la majoria de la dreta és de 190 diputats amb Vox a l’alça”. I una altra dada que sorprèn i de la que es va ressò el rotatiu, és que “Feijóo reforça les seves expectatives” en el País Valencià “amb un escó més en plena reconstrucció i el PSOE creix a Andalusia amb Montero”.