Prendre la decisió i comunicar-la depenia del Govern en els dos esdeveniments: retallar llibertats a causa de la covid-19 i rellevar el major Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos d’Esquadra. No és agosarat pensar que la sincronització ha estat una estratègia volguda. Pot ser conspiranoia o gairebé, però la decisió de tornar a les “restriccions dures”, com diuen l’Ara i El Periódico, podien haver-la deixat estar per a la conferència de presidents autonòmics i carregar-li els neulers al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El kommentariat de les xarxes socials —que no equival al país, però indica l’estat d’ànim dels més xerraires— era tot ironia i indignació contra la mesura. Fins i tot reconeguts representants de la chattering class indepe demanaven la intervenció del Tribunal Superior de Justícia per anul·lar les mesures concretes que es prendran aquest divendres, vigília de Nadal.
D’altra banda, el relleu de Trapero pel comissari Josep Maria Estela el coneixien els afectats des de la setmana passada. Es podia haver fet públic fa dies o més endavant. Que s’hagi fet aquest dilluns no és una decisió casual, una coincidència. Seria el primer cop. Sigui com sigui, a les portades de Barcelona mana més la notícia de les restriccions atribuïdes a la sisena onada de la covid-19 que la del nou cap dels policies, com és natural, obvi i assenyat. Això ha estalviat avui al Govern el protagonisme a les portades en un afer amb més punxes que un eriçó, perquè el Trapero que han destituït ja no és l’heroi de l’estiu i la tardor del 2017, sinó el policia que estava disposat a detenir el president Carles Puigdemont i tot el Govern, segons va confessar al Tribunal Suprem quan es jutjava els líders independentistes.
A les portades de Madrid, El País també obre amb les restriccions a les llibertats de moviments i de reunió anunciades a Catalunya. El Mundo també obre amb la mateixa matèria —la pandèmia— per dir que, segons una enquesta, vuit de cada deu espanyols es quedaran a casa a sopar el dia 24 i sis de cada deu han cancel·lat el sopar d’empresa, com volent dir que la gent ja s’havia avançat a les limitacions. La Razón, en canvi, fa notícia de la versió del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (del PP), a l’hora d’explicar l’avançament electoral a la seva comunitat. Es veu que els seus aliats de Ciudadanos són “uns traïdors” per haver-se trobat amb representants del PSOE i amenaçar de canviar de bàndol i etcètera. Doncs això, que la portada sembla el butlletí del PP de Castella i Lleó. Certament ja ho sembla altres dies, però ho dissimula millor. L’ABC ho explica d’una altra manera i diu que és part d’una operació per fer caure Pedro Sánchez, objectiu pel qual val la pena sacrificar el que sigui.