És el tema que monopolitza la política espanyola en els darrers temps, des que Junts va tombar el decret òmnibus que incloïa un paquet de mesures socials, entre elles les pujades de les pensions, les ajudes al transport públic o la prohibició dels desnonaments a col·lectius vulnerables), però també la pròrroga de l’impost a les energètiques o l'apujada de l’IVA dels aliments, com retreu Junts. Aquest cop a la línia de flotació del govern de Sánchez va iniciar una batalla pel relat, acusacions a tort i dret dels uns contra els altres, xantatges, amenaces i també desafiaments. Les armes llancívoles són les mesures més populistes, com les pensions o el transport, que toquen directament les butxaques dels ciutadans, i dels contribuents i que provoquen aquest “dolor social” que Sánchez utilitza com a argument, tot i que Junts i PP li retreuen que podria salvar aquestes mesures amb reials decrets per separat, que ells donarien suport. Tot i que Junts, tal com ahir reconeixia Míriam Nogueras, esperava que el govern espanyol utilitzés aquesta fórmula per tirar endavant la pujada de les pensions i les bonificacions del transport — “tothom sap que el decret s’acabarà aprovant”, va dir la portaveu del partit liderat per Carles Puigdemont—, Sánchez va respondre amb tot el contrari: no només no està disposat a trossejar el decret òmnibus en decrets separats, sinó que ahir va tornar a desafiar de tornar a presentar la llei òmnibus tal com està, malgrat els advertiments dels independentistes i la resposta del PP de portar aquest conflicte al carrer.
Les portades d’aquest dissabte recullen tota aquesta polèmica, des de diferents punts de vista. El País destaca que “Sánchez tracta d’aprovar sencer el decret amb l’escut social”, i que el president del govern espanyol aspira a rearmar la seva majoria i tornar a recolzar-se en Junts”. També fa referència a dues derivades col·laterals que han estat les que han destacat més altres mitjans, com són la posició de Sumar, que vol que el Consell de Ministres aprovi el paquet el pròxim dimarts, i que el PP recull signatures per aïllar les pensions, el transport i les ajudes per la DANA.
Sumar amenaça a deixar sol Sánchez
La primera és la que ocupa el titular de La Razón, i és la causa que pot explicar el perquè Sánchez es nega a fer decrets llei per separat, i vol incloure aquestes mesures barrejades en d’altres que no tenen el suport de Junts i PP. “Sumar i ERC veten treure les pensions sense desnonaments”. Aquesta és l’amenaça dels seus socis de coalició de l’esquerra, en “deixar sol Sánchez si trosseja el decret, i Junts exigeix que paguin ja el que han pactat”. També informa el diari de Planeta que “el president del Govern ataca al PP i amenaça d'enviar al Congrés dels Diputats el mateix decret llei òmnibus”. El Mundo també fa una referència a la qüestió de la llei òmnibus en la seva portada i diu que “Sánchez rebutja votar les pensions i el transport per separat”, però el seu tema d’obertura és un altre, la pressió dels Estats Units, l’OTAN i l’EU per augmentar la inversió en despesa militar, la qual cosa implica que “Espanya necessita doblar la despesa militar i 20.000 soldats més”.
El PP porta la polèmica al carrer
La Vanguardia, en canvi, si obre amb el decret òmnibus i el que destaca és la posició del PP, que “porta al carrer l’ofensiva per forçar el decret de les pensions”, i afirma que el president del govern central “no cedeix l’anunci de recollida de firmes dels populars i manté que s’ha d’aprovar el paquet complet de mesures que es va tombar al Congrés”. El Periódico no diu ni una paraula sobre la qüestió en la portada i opta per altres informacions, com que “l’estat abona a Catalunya el seu deute de 378 milions per Rodalies” i també per la visita del president Salvador Illa a les Canàries per explicar el model de finançament pactat amb ERC, i que el president Fernando Clavijo s’ha mostrat obert a acceptar sempre que s'emmarqui dins de l’Estatut i la Constitució. El diari Ara, per la seva part, aposta com a tema d’obertura la desarticulació d’un càrtel internacional de la droga amb base a Catalunya i per una entrevista amb l’escriptor i traductor Feliu Formosa, mentre El Punt Avui il·lustra el seu tema dossier de portada, “sobre com el projecte de finançament singular ressuscita l’anticatalanisme, que titula “Oposició poc singular”, amb una cridanera caixa forta amb els colors de la bandera espanyola encadenada.