Cop de porta i una amenaça als seus companys. Això és el que fa aquest dimarts José Luis Ábalos, exministre i ara fent de diputat al Congrés des del grup Mixt, per la seva presumpta implicació al cas Koldo. A l'Audiència Nacional hi ha moviments sobre el cas Koldo i venen de part de les acusacions populars, que continuen ampliant les seves peticions al jutge Ismael Moreno després de conèixer-se l’informe de la UCO que atribueix un “paper rellevant” a Ábalos en el cas. Iustitia Europa i Hazte Oír demanen la imputació de José Luis Ábalos, exministre de Transports, i de Francina Armengol, actual presidenta del Congrés i expresidenta de les Illes Balears. Ábalos s'ha de preparar per resistir i defensar la seva innocència i ho fa des de la portada d'El Mundo: "Ábalos prepara la seva resistència: 'Ja no dec disciplina al PSOE ni a ningú'". Això és una advertència amb totes les lletres, l'exministre està advertint els socialistes i els diu que potser en alguna ocasió no vota el mateix que el PSOE.

Ara bé, per ara, l'exministre seguirà a l'escó per defensar-se encara que l'imputin, però ha decidit que encara no estirarà la manta: "Lluitaré contra l'arbitrarietat". El PSOE pot respirar tranquil, almenys una temporada, que el seu home díscol encara no dispararà contra tot. Ara bé, en el moment que dius que no estiraràs la manta és que hi ha una manta de la qual estirar. L'exministre, que tal com recorda el citat diari era la mà dreta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, espera una imputació imminent i una "defenestració política", però com dèiem, com més s'acosta aquest moment, més a prop és l'obertura de la seva particular capsa de Pandora. "La seva història amb el PSOE ja és passat, el seu perfil públic està sentenciat i ja només li queden dues cartes: d'una banda, la batalla judicial, i de l'altra, l'arsenal d'informació que acumula dels seus anys a la cúpula de Ferraz i del govern espanyol", recorda El Mundo.

També a El Mundo hi ha un espai dedicat al malestar amb Pedro Sánchez del president socialista de Castella- la Manxa, Emiliano García Page, pel "gran centre d'immigrants en el fallit aeroport de Ciudad Real". Per la seva banda, l'ABC dedica gairebé tota la portada a aquesta enganxada entre socialistes amb una imatge de Page amb el cap cot i Sánchez amb una rialla: "Page s'assabenta per les ONG de la 'darrera barbaritat de Sánchez'", titula el rotatiu. La sorpresa a Castella-la Manxa ha estat majúscula en saber que "el govern espanyol ha pensat convertir l'aeroport de Ciudad Real en un Centre d'Acollida d'Emergència i Derivació per a immigrants adults arribats a Espanya per les costes de les Canàries, les Balears, Múrcia, Almeria o Alacant". La sorpresa, més que per la decisió, explica el diari, és perquè Page, socialista com Sánchez, ha conegut la decisió un cop ja s'havia arribat a un acord amb l'empresa propietària de les instal·lacions. Sembla que Sánchez no ha consultat res amb Emiliano García Page. En conèixer la notícia, la consellera de Benestar Social de Castella-la Manxa es va posar en contacte immediatament amb la Secretaria d'Estat de Migracions, que va confirmar els plans de Sánchez. Fonts de la junta de Castella-la Manxa diuen a l'ABC que la decisió és un "despropòsit absolut i una barbaritat". Hi ha un problema de comunicació entre els socialistes o bé està fet expressament?

Finalment, a El País apunta que "Sánchez urgeix a la UE suspendre l'acord d'associació amb Israel". "El govern espanyol està decidit a encapçalar les protestes diplomàtiques contra els atacs indiscriminats que porta a terme el govern israelià a Gaza i al Líban", explica el diari. Aquest dilluns, Pedro Sánchez va intervenir al World in Progress Barcelona (WIP), un esdeveniment organitzat pel Grup Prisa per impulsar el debat sobre els desafiaments que afronta el planeta. El president es va referir expressament a la guerra que es viu al Pròxim Orient i va advertir Benjamí Netanyahu: "Sense armes no hi ha guerra". Sánchez va defensar la tasca de la Força Interina de les Nacions Unides al Líban (FINUL), de la qual forma part Espanya, i va respondre al primer ministre israelià que "no hi haurà retirada". Què diuen la resta de portades d'aquest dimarts?

El Mundo
El País
ABC
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
El Punt Avui
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!