El cas Koldo segueix sent notícia a les portades dels principals diaris, i aquest dissabte es va colar de ple en la desfilada passada per aigua que commemora el dia de la Hispanitat el 12 d’octubre. El PP està decidit a treure petroli de l’informe de la UCO que relaciona plenament l’exministre José Luis Ábalos, la que va ser mà dreta de Pedro Sánchez i número dos del PSOE, per desestabilitzar l’executiu, i la tensió va pujar de to en els salons del Palau Reial de Madrid. Alberto Núñez Feijóo va atacar de ple al president del Govern socialista -va dir que Sánchez no hauria d’estar en aquella festa- i Sánchez es va venjar del mot que li van posar els populars de ‘el padrí’ de la trama de corrupció, i va batejar Feijóo com a ‘Torquemada’, un cognom que ja ha passat a la història com a sinònim de fanatisme i intolerància extrema, i que també va estendre a Santiago Abascal, el líder de Vox. Lògicament, aquest nou sobrenom de Feijóo no apareix a les portades afins al PP, excepte en la de La Razón, però també es destaca a la de La Vanguardia. El focus de la majoria, però, està possat en el contraatac que prepara el PP per treure el màxim profit d’aquesta crisi, amb la convocatòria aquest diumenge del Comitè de Direcció del partit, on s'estdiarà l’estratègia a seguir. Tot i que l’anunci d’una moció de censura és poc probable, una altra possibilitat és citar Sánchez a la comissió d’investigació del Senat que controlen els populars.
Pressió del PP als socis de Sánchez
“El cas Koldo es cola en la recepció dels Reis en el Palau Reial”, titula La Razón, amb una gran fotografia dels reis i la princesa Leonor, vestida de guardiamarina, però també inclou en la portada una peça en la qual explica que “la corrupció trenca el fil argumental del govern”, desestabilitzat per Ábalos, i que “afecta els socis, que queden exposats a la incoherència” dels casos de corrupció que esquitxen a l’exministre i a la dona de Sánchez, Begoña Gómez, dos assumptes “que cremen” en les mans del president espanyol i que “l’acompanyaran el temps que quedi d’aquesta legislatura”. Aquesta qüestió que afecta els socis de Sánchez és la que destaca en la seva portada El Mundo. “Feijóo fica pressió als socis de Sánchez: “No té el control”, titula el rotatiu madrileny, que afirma que el líder de l’oposició retreu als partits que sostenen al Govern de Sánchez el seu silenci sobre l’escàndol d’Ábalos. Tots i els nous intents de Sánchez de treure pit perquè el partit va saber tallar de soca-rel aquest cas expulsant Ábalos del partit i reclamant-li l’acta de diputat (que no va voler cedir), no serveixen. “El líder de l'oposició, malgrat això, veu un president sobrepassat pels esdeveniments i a la vora del col·lapse. Mai a la democràcia una trama de corrupció havia arribat tan "lluny" ni havia estat tan "prop de la Moncloa". Les últimes revelacions suposen un salt qualitatiu “d’extrema gravetat” que el president ja ‘no pot controlar perquè se n’ha anat de les mans”. “Sánchez sense Ábalos no és ningú””, rebla Feijóo.
El suport a la monarquia de l’’ABC'
Per la seva part, l’ABC, el gran diari monàrquic espanyol, destaca el “suport a la Corona i a les Forces Armades al mig de la pluja” amb una gran fotografia del rei Felip i la princesa Leonor, fent la salutació militar, i també ressalta en el seu titular principal que “Feijóo mobilitza al PP ‘davant la gravetat’ del cas Koldo”. Tanmateix, la portada recull que la presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (ATV) va esbroncar a Pedro Sánchez en persona i li va exigir que rectifiqui (amb relació a la llei que deixarà una quarantena de presos d’ETA, llei que va votar a favor el PP). La Vanguardia, per la seva part, també obre la seva portada amb el 12-O marcat pel cas Koldo i titula que “el PP demana la dimissió de Sánchez, que anuncia “mil dies” de batalla”, que titlla de ‘Torquemadas’ a Feijóo i Abascal i defensa la seva actuació en el cas de l’exministre Ábalos. La fotografia de la portada està dedicada a Salvador Illa, en el moment que saluda al rei Felip, “catorze anys després”, ressalta el rotatiu dels Godó.
Salvador Illa, present a la premsa catalana
De fet, la presència del president de la Generalitat a la desfilada de la Hispanitat a Madrid, trencant la tradició d’absència dels governs independentistes, no es destaca en els diaris madrilenys, només interessa en la premsa catalana. El Periódico també ho recull, sota el títol “Illa mostra en el 12-O la ‘implicació’ catalana”, tot i que el gran tema de la seva portada és un reportatge propi sobre els Boixos Nois, “la cara catalana de la xacra ultra”, destacant que els Mossos temen que els radicals del Barça “recobrin força amb el retorn al Camp Nou”, donat que el hooliganisme ha crescut a tot Europa després de la pandèmia. El diari Ara també porta com a tema principal de la seva portada “la via Illa per seduir Espanya”, amb una gran imatge del president de la Generalitat”, a més de dues entrevistes, a la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i a la presidenta de Junts, Laura Borràs.