A les portes de Nadal, un atropellament múltiple ha tenyit de tragèdia les portades d’aquest dissabte, que recullen el que se sospita que ha estat un atemptat terrorista que ha deixat fins ara dos morts i una seixantena de ferits a un mercat nadalenc a la ciutat alemanya de Magdeburg. El modus operandi, un cotxe ha envestit la multitud de persones que recorria aquest mercat, ha portat tràgics records en el país teutó, el del pitjor atemptat gihadista que es va produir en en altre atropellament massiu a Berlín l’any 2016 i que va causar 13 morts. Però aquest mètode de matar civils innocents també ha portat a la memòria els atemptats a la Rambla de Barcelona l’agost del 2017, quan una furgoneta també va recórrer 600 metres mortals que i va causar 13 morts immediates (que finalment van ser 16) i més d’un centenar de ferits. L’acció a Alemanya ha provocat una gran consternació, no només al país, també a la resta d’Europa.

Les portades de gairebé tots els diaris recullen aquesta notícia amb les imatges de les forces de seguretat i dels serveis d’emergència desplegats en la zona de l’atropellament i en la que es pot veure una de les víctimes que va deixar aquesta acció mortífera, que de moment s’ha saldat amb la detenció d’un saudí de 50 anys, que va arribar al país en el 2006 i treballava com a metge, i que conduïa un cotxe BMW negre convertit en arma mortífera. Les colpidores imatges de vídeo que recullen el moment en què el cotxe travessa la multitud a gran velocitat també s’han fet virals en els suports digitals dels mitjans. 

“Imatges horribles”

De moment, aquesta acció que les autoritats alemanyes sospiten que ha estat un atemptat gihadista, han deixat dos morts (un nen i un adult), però no es descarta que la xifra de víctimes mortals pugui augmentar en les pròximes hores, perquè hi ha almenys 15 ferits en estat molt greu. El País obre la seva portada amb aquesta notícia, que ha deixat consternada tota alemanya i que desperta el fantasma dels atemptats gihadistes a Europa. Aquest presumpte atemptat arriba, també, en un moment polític delicat, amb eleccions generals anticipades previstes pel 23 de febrer. De moment es desconeixen les motivacions que ha pogut portar aquest saudí a provocar aquest “succés horrible, especialment en els dies previs a Nadal”, va definir el president de l’estat federat Saxònia-Anhalt, Reiner Haseloff. El País recull que, segons alguns testimonis, el detingut va envestir contra el mercat donant cops de volant al llarg de 400 metres per atropellar el màxim de persones. “Les imatges són horribles”, va manifestar el portaveu de la ciutat de Magdeburg, Michael Reif. També s’ha recollit que no es descarta que pogués haver-hi un artefacte explosiu, tot i que aquest extrem no s’ha acabat de confirmar.

El fiscal general esborra informació

Però també hi ha altres notícies que destaquen en les portades, tant de Madrid com de Catalunya. El Mundo obre la seva amb novetats sobre el cas del fiscal general  Álvaro García Ortiz i titula amb el fet que el fiscal en cap va "esborrar en persona el seu mòbil sense aval normatiu”. El rotatiu destaca que ni la guia ni la instrucció que esgrimeix obliguen a eliminar immediatament documents com els de la parella de Díaz Ayuso, i que la destrucció de correus que buscava el Suprem s’hauria produït quan eren claus per investigar la filtració. En aquest sentit, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, “carrega contra Sánchez per ‘aplaudir que el fiscal general esborrés proves…ha embogit”, afirma Ayuso.

Ábalos i Ayuso

L’ABC, per la seva part, aposta per un altre dels temes que va deixar el dia, el de la declaració de l’assessora de la Moncloa, Cristina Álvarez, que va declarar davant el jutge que la van contractar com a assistenta de Begoña Gómez. “L’assessora de Moncloa reconeix que cobrava per portar assumptes privats de Begoña Gómez”, titula el rotatiu, que afegeix que Cristina Álvarez “confirma que va demanar diners per la càtedra de la Complutense per fer-li "un favor" a la seva amiga, que va ordenar contractar-la per portar la seva agenda pública i personal. La Razón, per la seva part, és l’únic diari de Madrid que no porta la fotografia de l’atropellament de Magdeburg a la seva portada  i obre amb altres temes que turmenten Pedro Sánchez. D’una banda, informa sobre el cas Ábalos, i titula que “el pis de Jessica (seva núvia de l'exministre en aquella època, segons el rotatiu) era habitatge d’empresa”. D’altra banda, dedica la fotografia de la seva portada a Isabel Díaz Ayuso i afirma que la parella de presidenta de Madrid, González Amador,  “amplia la seva ofensiva i demanda Sánchez i a cinc ministres” i reclama més de 400.000 euros.

Trump, multes, Illa i ERC

Pel que fa a la premsa catalana, La Vanguardia obre la seva portada amb la notícia de què “Trump fa xantatge a la UE amb aranzels si no compra més energia als EUA”. El Periódico també destaca en la seva portada un tema sobre l’helicòpter radar de Trànsit, que funciona des del juny, i que ha imposat la majoria de sancions per velocitat a l’AP-7, “816 multes des de l’aire”, titula. El diari Ara, per la seva part, dedica el titular principal a la intenció de Salvador Illa de superar Madrid en PIB i aconseguir superar la capital espanyola com a motor de riquesa de l’Estat. Per aconseguir aquest objectiu, el president del Govern de la Generalitat ha presentat un full de ruta “centrat en habitatge, serveis públics, finançament i economia”. El Punt Avui dedica la seva portada a un dossier propi sobre Esquerra Republicana. “L’hora de recosir”, titula, i afegeix que “el Congrés dels republicans ha deixat un partit dividit”.

'El País' 21
'El País' 
'El Mundo' 21
'El Mundo' 
'Abc' 21
'Abc' 
'La Razón' 21
'La Razón' 
'La Vanguardia' 21
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 21
'El Periódico' 
'Ara' 21
'Ara' 
'El Punt Avui' 21
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!