La majoria de les portades obre amb els nous acords de la UE sobre el marc fiscal i els immigrants. La presidència espanyola els ha promogut gairebé in extremis. D’una banda, el Parlament i el Consell de la UE han aprovat un nou Pacte de Migració que regula tots els passos de la cadena d'asil, des de l'arribada del sol·licitant fins a l'acollida o la denegació. Són cinc reglaments, que endureixen l’accés al territori de la UE, agiliten la deportació i fixen quotes que obliguen a tots els estats a assumir una part dels sol·licitants —o pagar 20.000 € per persona a la cistella comunitària si rebutgen fer-ho—. Aquest sistema de solidaritat a la carta, que posa preu a l’intercanvi de persones, recorda el que algunes famílies feien servir per evitar el servei militar als fills: pagar a l’exèrcit. Una cinquantena d'ONG han criticat el “retrocés en drets humans” que suposa aquest nou Pacte de Migració, però no han fet la sort de sortir a les portades. 

Alhora, els ministres d'Economia de la UE han pactat noves regles fiscals per reduir deute i dèficit. El sistema de límits i sancions —que, de fet, mai s’ha respectat— se substitueix per criteris de despesa i l’aposta per la progressiva unificació de les lleis fiscals dels estats. Alemanya i els anomenats països frugals ha aconseguit mantenir alguna cosa del vell marc de restriccions: l’obligació dels estats de reduir anualment el dèficit un 0,5% del PIB, el deute igual per a tots entre el 0,5 i l'1% anual, i altres semblants, més obertes i flexibles que abans, però. 

És complicat reduir totes aquestes regulacions a un o dos títols de portada. Aquest dijous és un bon dia per comprovar com ho fa cada diari. La majoria tria obrir la portada amb la nova regulació migratòria, que és el tema que tothom té més present. El verb que més es fa servir és “endurir”. Per explicar el paquet de reformes fiscals, els diaris recorren a expressions poc falagueres: “disciplina fiscal”, “endurir les regles fiscals” (altra vegada) o “reduir el dèficit”. La gràcia d’aquestes aprovacions en termes de cost d’oportunitat informatiu és que ha obligat els diaris a bandejar de la portada les conclusions de la missió del Parlament Europeu sobre la immersió lingüística, que van en la línia del que el Partido Popular havia previst i planificat. 

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón