Què té Groenlàndia que s’ha convertit en El Dorado de Donald Trump? Això és el que volen explicar El País i La Vanguardia, que han viatjat a aquest “territori remot, bellíssim i congelat del planeta” que està “en la mira expansionista” del president electe dels Estats Units”. Aquesta illa situada al nord del cercle polar àrtic, a la zona nord-oriental d'Amèrica del Nord, entre l'oceà Atlàntic i l'oceà Glacial Àrtic, políticament constituïda com una nació constituent del Regne de Dinamarca, és la més gran del món, amb una superfície aproximada de 2.175.600 km², però que té uns 59.000 habitants, la majoria (el 87%) ubicada a la capital, Nuuk. El seu subsol és ric i fàcilment investigable per la gairebé absència d’arbres, explica diari de Prisa, i “amaga no només gas i petroli, coure o ferro, or i robins, sinó materials i minerals rars que des de fa més d'una dècada són els més buscats pels prospectors del futur: el neodimi, per exemple, necessari per a la construcció d'imants per als motors dels cotxes elèctrics i les turbines dels aerogeneradors eòlics”.

Temor, desconfiança i independentisme

El País ha copsat el que pensen els habitants de Nuuk, on no es parla d’una altra cosa que no sigui la recent visita de Donald Trump Júnior, el fill del magnat. Assegura el diari que les pretensions de Trump provoquen “cert temor i desconfiança” entre els habitants, però “també avien la qüestió de la independència”.  La Vanguardia, per la seva part,  analitza la “febre de l’or a l’Àrtic” que afecta Groenlàndia en el seu suplement Diners i en l’editorial, on s’analitza perquè Trump vol apoderar-se d'aquesta terra gèlida que “amaga una importància econòmica i geoestratègica de primer nivell que Donald Trump vol aconseguir pel seu país”. Afirma el diari que la Unió Europea (UE) “històricament gairebé no li ha prestat excessiva atenció i ara arriba tard. En 1985, Groenlàndia, com a territori autònom, va abandonar la Comunitat Europea per discrepàncies amb la seva restrictiva política pesquera, ja que limitava la pesca de la foca als seus escassos habitants. Fins i tot ara la resposta europea als nous plans de Trump ha estat molt tèbia”.

Comiat mediàtic al 'Juan Sebastián Elcano'

Aquesta ha estat la primera aturada geogràfica de les portades, però a Madrid, que no tenen platja, el que ha centrat l’atenció de les portades dels diaris conservadors i monàrquics (ABC, El Mundo i La Razón), és l’aventura marinera de la princesa Leonor Borbón Ortiz, que aquest dissabte es va embarcar en el vaixell escola Juan Sebastián Elcano, que va partir des de Cadis per una singladura de sis mesos navegant pels mars i visitant Brasil, Uruguai, Xile, Perú, Panamà, Colòmbia, República Dominicana i acabant a Nova York. Els reis Felip VI i Letícia van desplaçar-se fins a la Tacita de plata per acomiadar la seva filla, amb llàgrimes i emoció, com uns pares orgullosos, i no fan faltar escenes que semblaven estretes de les pel·lícules que mostren quan els viatgers dels creuers i els familiars que es queden al moll agiten les mans per dir-se adeu, que en el cas dels guardiamarines i la tripulació de l'Elcano i del Rei es va traduir en la ventada dels barrets de mariners. El País és l’únic diari de Madrid que no recull la notícia del viatge de Leonor amb el vaixell escola espanyol a la seva portada.

El PP viatja a Astúries

Però el PP també ha viatjat aquest cap de setmana, i amb ell El Mundo, tot i que molt més a prop, fins a Colunga (Astúries), on Alberto Núñez Feijóo ha reunit als seus barons (presidents autonòmics i territorials on governa el partit) per treure pit de les seves polítiques i posar en evidència les del govern socialista, en un tema que han convertit en una arma política llancívola: l’habitatge. No és trivial sinó una decisió completament meditada que sigui aquesta la qüestió la que ha escollit el PP, perquè en aquest 2024 l’habitatge s’ha convertit el principal problema que preocupa els espanyols, segons el CIS. El Mundo explica amb tot detall el “pla exprés” del PP per “ampliar les ciutats” amb més habitatge. I com ho faran? Les comunitats autònomes populars “tancaran pactes amb els ajuntaments per flexibilitzar la normativa i construir massivament”. El PP defensa que “incentivant l’oferta baixaran els preus”.

La porta d'ERC i el Barça, al divan

A la premsa catalana, sobta que un diari com La Vanguardia no hagi dedicat ni una línia de la seva portada al viatge de la princesa Leonor. El rotatiu dels Godó, a banda del tema de Groenlàndia, dedica els temes principals de la seva portada a la decisió d’ERC de “tancar la porta a negociar amb el PSC els pressupostos del 2025”, i a l’ofensiva d’Elon Musk per impulsar l’extrema dreta a Europa.

El Periódico, en canvi, dedica pràcticament tota la seva portada al Barça i a analitzar “la controvertida gestió del president” Laporta. “El Barça de Laporta, al divan”, titula el rotatiu, que ha parlat amb una quinzena de personalitats per treure l’entrellat a la darrera “fugida cap endavant d’un president addicte al vertigen”. El diari Ara, per la seva part, obre amb un tema sobre pensament. “Contra el fatalisme, reaccionem!, diu el diari, que presenta les propostes de dotze creadors i pensadors que conviden a actuar contra la por i el pessimisme sobre el futur del món. El Punt Avui, per la seva part, dedica el seu dossier a la indústria de l’audiovisual català, que diu “vol créixer a través de la innovació tecnològica i el talent” i que titula: “La millor panoràmica”.

'El País' 12
'El País' 
'La Vanguardia' 12
'La Vanguardia' 
'El Mundo' 12
'El Mundo' 
'ABC' 12
'ABC' 
'La Razón' 12
'La Razón' 
'El Periódico' 12
'El Periódico' 
'Ara' 12
'Ara' 
'El Punt Avui' 12
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!