El vestit nou de l’emperador, també conegut com El rei nu, és un dels contes més famosos de Hans Christian Andersen, una fabula que s’ha convertit en una metàfora popular per situacions en què la majoria ignora una veritat òbvia. En el conte, el rei fingeix veure una tela inexistent que li venen uns estafadors per por a quedar com un ximple, igual que els seus ministres i cortesans; però és un nen el que destapa la veritat que tots temien admetre, trencant la il·lusió col·lectiva quan crida: "El rei està nu!". La fabula també demostra que la veritat pot ser incòmoda, però eventualment surt a la llum, desafiant la narrativa oficial i deixant “en pilotes” al poder. Es pot fer un paral·lelisme entre el conte i el cas dels whatsapps de l’exlíder madrileny Juan Lobato, que ha destapat les vergonyes del Govern Sánchez, perquè són una evidència de què la Moncloa està suposadament darrere de les filtracions dels correus que l’advocat d’Alberto González Amador, parella de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, va enviar al fiscal general de l’Estat. Álvaro García Ortiz, que és investigat pel Tribunal Suprem per revelació de secrets en la causa de frau fiscal contra González Amador. 

D’on surten els correus? 

Els whatsapps demostren que la cap de gabinet de l’actual ministre Óscar López, Pilar Sánchez Acera, va filtrar els correus en els quals la parella d’Ayuso admetia haver comès dos delictes fiscals abans que aquests fossin publicats pels mitjans de comunicació. Sánchez Acera li va enviar els correus per whatsapp a Lobato perquè aquest utilitzés la informació en la sessió de control de l’assemblea de Madrid contra Ayuso, indicant-li inclús el que havia de dir. Óscar López era en aquell moment cap de gabinet del president del govern, Pedro Sánchez.  I com van acabar els correus que havia rebut el fiscal general de l’Estat en mans d’un càrrec de la Moncloa?, aquesta és la pregunta que es fan alguns mitjans, la veritat del conte que sembla que tothom ignora (que la Moncloa va accedir a informació confidencial que estava en mans de la fiscalia), però que els whatsapps, com el nen que va cridar “el rei està nu!”. treuen a la llum la veritat que alguns volen ignorar: la connexió entre la fiscalia i el govern de Sánchez.

Lobato declara al Suprem

Són els diaris madrilenys conservadors els que parlen de què hi ha una “operació d’Estat” contra Ayuso, com titula El Mundo, fent-se ressò de què "Lobato presenta en el Suprem els missatges en els quals una alt càrrec de la Moncloa li enviava un mail secret del xicot d’Ayuso per utilitzar-lo contra ella". El rotatiu assegura que Lobato prova que aquesta “operació d’Estat contra Ayuso” va existir, perquè "els correus del fiscal general es van utilitzar en la Moncloa 10 hores després". L'exlíder madrileny, que va dimitir del seu càrrec en destapar-se que va portar aquesta informació a un notari per blindar-se quan va transcendir que la Guàrdia Civil es va emportar els dispositius electrònics del fiscal general, va comparèixer com a testimoni davant el magistrat Ángel Hurtado i va accedir que es fes un clonat del seu telèfon mòbil per contrastar els missatges.

També l’ABC assegura que els missatges entregats al jutge per Lobato “proven com Moncloa va dissenyar l’atac a Ayuso”. La Moncloa va instar Lobato a “atacar a Ayuso per ‘corrupció pel broc gros i mentidera salvatge”. El líder del PSOE madrileny es va cobrir les espatlles, i en més de tres ocasions demana d’on ha sortit els correus, perquè “sembla que m’ho ha donat la Fiscalía”. La Razón, per la seva part, també interpreta tota aquesta informació. Assegura que “el setge judicial a la Moncloa s'estreteix per la cacera a Ayuso”, assegura que en el partit socialista apunten que l’assessora Sánchez Acera “no va poder actuar sense la instrucció del ministre”, i aventura que el següent pas serà la imputació per revelació de secrets de la mà dreta d’Óscar López.

El congrés del PSOE vol donar un missatge

El País, per la seva part, no interpreta sinó que se cenyeix als fets d’una manera planera: “El Suprem revisa el mòbil de Lobato pel correu sobre la parella d’Ayuso”. I en la seva portada destaca l’altre tema que ocupa el govern de Sánchez, que és el congrés federal que aquest cap de setmana se celebra a Sevilla, on “el PSOE busca donar un missatge de fortalesa en ple setge”, i assegura que els delegats del congrés es conjuren davant la successió de cops judicials, i que Zapatero insufla ànims als militants.

En la premsa catalana, el conclave socialista també ocupa els titulars de les portades. La Vanguardia titula “El PSOE obre un congrés sacsejat pel finançament i el front judicial”, i destaca que “Sánchez busca un tancament de files davant les acusacions de corrupció i els recels territorials pel pacte amb ERC per impulsar Illa”. El Periódico no recull ni una paraula en la seva portada sobre el cas Aldama o el cas Lobato, i només fa una petita crida sobre el congrés del PSOE i afirma que el partit socialista “tombarà totes les esmenes al finançament singular català”. El diari Ara, en canvi, sí obre la seva portada amb “els missatges de Lobato sobre Ayuso” que “esquitxen la Moncloa”, i El Punt Avui la dedica a l’altre gran oblidat de les portades, Esquerra Republicana, que aquest cap de setmana celebra un congrés carregat de tensió en el que els militants han d’escollir els nous líders del partit, amb Oriol Junqueras parteix com a favorit. En el dossier de El Punt es repassen les batalles republicanes des de la seva fundació el 1931.

El 125è aniversari del Barça tenyeix les portades de blaugrana

Però aquest divendres també era un dia assenyalat en el calendari català, 29 de novembre, dia en el qual el FC Barcelona complia 125 anys, que el club blaugrana va celebrar amb una gran gala al Gran Teatre del Liceu, on es va presentar l’himne del 125è aniversari, L’escut al Pit, i també es va presentar a Cat, la mascota de l’efemèride, un curiós gat amb la cara formada a partir de l’escut del club. Tant La Vanguardia com El Periódico han tenyit les seves portades de blaugrana dedicant les imatges principals a aquesta sonada celebració. “El Barça, una òpera que ja dura 125 anys”, titula el diari dels Godó, mentre que el diari de Prensa Ibérica titula amb el cant guanyador ‘L’escut al pit’.

'El Mundo' 
'ABC' 
'La Razón' 
'El País' 
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 
'Ara' 
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!