La portada de l’ABC d’aquest dimarts no amaga gens la xenofòbia que la inspira. Titula pels plans del canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, d’aprovar la deportació exprés “a gran escala” de migrants en situació irregular (sensepapers i persones a qui s’ha refusat l’asil polític). En un subtítol, afegeix: “Denuncien sarna i tuberculosi entre els que s’amunteguen a Canàries”. La fotografia, a tota pàgina, és dels migrants subsaharians arribats aquest dilluns a les illes en cayuco. És fàcil unir els punts i adonar-se de l'aversió contra els migrants que traspua tot el conjunt, l’apel·lació als instints i les idees més populistes: la sobirania espanyola està en risc perquè el govern ha perdut el control de les fronteres, els immigrants porten malalties i xacres, espremen el sistema de benestar, perjudiquen els treballadors locals… Per si de cas algú no arriba a aquestes conclusions, el director del diari, Julián Quirós, les explicita al seu bitllet de la pàgina 2. Carrega contra el fracàs de la política migratòria de la Unió Europea i diu, literalment: lo cierto es que necesitamos menos mano de obra (y menos bocas) de las que llegan en aluvión.

Mentida. Espanya sí que necessita mà d’obra. Com gairebé tota l’Europa rica. Ho ha publicat el mateix ABC moltes vegades. El 18 de setembre d’enguany, no fa gaire, el diari parlava de l’informe de la patronal Cepyme (part de la CEOE): “la manca de llocs de treball sense cobrir s’agreuja… malgrat els gairebé tres milions d’aturats”. Potser el director no llegeix el seu diari? Ni el seu… ni cap altre. L’escassetat de treballadors és un tòpic informatiu de fa més d’un any. El maig del 2023, El País deia: “Els empresaris avisen que manca mà d'obra a tots els sectors”. El 5 de setembre passat, La Razón: “Les empreses aturen inversions per manca de mà d’obra”. Tretze dies després, a 20 Minutos: “El 2023 s’han declarat 150.000 vacants, places sense cobrir o en oferta [a Espanya]”. A El Punt Avui, el 25 de setembre: “El sector turístic diu que no troba personal i carrega contra les ajudes”. El mateix dia, Jordi Goula, a VilaWeb, conclou: “La manca de mà d’obra ja és un problema molt greu”, amb referències del Banc d’Espanya i les patronals Cepyme, Confemetal i Cecot. Business Insider, uns dies abans: “La paradoxa espanyola de les vacants: 7 de cada 10 empreses no troben mà d’obra en un país amb 2,7 milions d’aturats”. Aquest mes d’octubre, se’n fan ressò diaris com l’extremeny Hoy —que Quirós coneix bé perquè en va ser director— o el referencial La Voz de Galicia. En parla també OnEconomia, en una documentada columna de José María Zamarro. El mateix dia 23 d’octubre, Balbino Prieto ho explica a El Confidencial, al·ludint a la baixa natalitat, l’envelliment de la població, etcètera. La llista de peces on es documenta la manca de mà d’obra a Espanya és infinita. És estrany que el director de l’ABC no n’hagi llegit cap i al·legui ignorància. Més aviat sembla mandra o mala fe.

A més a més, la portada del tabloide monàrquic omet el context de la notícia principal. El canceller Olaf Scholz ha manifestat un desig creixent de fer-se càrrec personalment de la política de migració després de dues patacades electorals de la seva coalició de govern (socialistes, liberals i verds) als estats de Hesse i de Baviera, aquest mateix octubre. Els cristianodemòcrates (CDU/CSU) van guanyar a les dues regions i els ultres d'Alternativa per Alemanya (AfD) van repuntar. La preocupació per la migració és una de les causes dels mals resultats del tripartit i tant la CDU/CSU com AfD han atacat Scholz sense descans en aquest punt. Dilluns 16 d’octubre, abans de fer les declaracions sobre les “deportacions massives”, Scholz va notificar a la Comissió Europea que imposava controls temporals a les fronteres de Polònia, Txèquia i Suïssa. En fi. Aquest context importa perquè no és el mateix que es dona a Espanya i ometre’l abona la mentida descarada i la xenofòbia malsana d’aquesta portada. És el “fanatisme de la indiferència” que denunciava el Papa Francesc fa exactament un mes en un discurs contundent a Marsella.

 

Foto: Migrants al camp de Fylakio, a Evros, Grècia

ABC
La Vanguardia
El Periódico
El Punt Avui
Ara
El País
El Mundo
La Razón