El xoc frontal dialèctic entre Donald Trump i Volodímir Zelenski ha escalat perillosament i ha elevat la tensió entre els Estats Units i Ucraïna, la qual cosa complica les negociacions per posar fi a la guerra que va començar Rússia, malgrat que el president republicà pensi i digui tot el contrari. Utilitzant tota la seva posició de força, Trump ha comprat les tesis de Putin i ha llançat un atac ferotge contra Zelenski, a qui va titllar de “dictador sense eleccions” i el va acusar de negar-se a fer eleccions, de tenir una baixa popularitat a Ucraïna, de manipular el president Joe Biden i malgastar la multimilionària ajuda nord-americana. El president nord-americà, que va advertir al seu homòleg ucraïnès que “es mogui de pressa o es quedarà sense país”, havia culpat Ucraïna d’haver començat la guerra, a la qual cosa Zelenski va respondre deixant en evidència Trump assegurant que “viu en una bombolla de desinformació” i que dissemina la propaganda russa sobre l’origen del conflicte. I sota aquest enfrontament subjau el tema de les terres rares, una derivada que s’ha conegut aquesta matinada —i que no recullen els diaris— quan Trump ha assegurat que Ucraïna va trencar un pacte per aquesta qüestió, cosa que pels Estats Units no és fútil.

Preocupació a Europa

Aquest enfrontament verbal arriba enmig dels intents de la Unió Europea de fer-se respectar i intentar no quedar fora de les negociacions per aconseguir una pau a Ucraïna. Trump rebrà al president francès Emmanuel Macron i al britànic Keir Starmer la setmana vinent a la Casa Blanca enmig de les tensions obertes en diversos fronts, però especialment per la posició de Trump envers Ucraïna. Europa continua assistint amb estupefacció a les mentides del dirigent nord-americà; l’ONU i diversos països rebutgen les acusacions de Trump. Macron insisteix en el fet que les negociacions de pau han de tenir en compte les preocupacions ucraïneses i europees sobre la seva seguretat, i Alemanya, a través del seu canceller Olaf Scholz defensa la legitimitat democràtica de Zelenski. Però tot aquest conflicte no fa més que constatar que la confiança entre els tradicionals aliats occidentals està fallida.

El seguidisme de Trump al Kremlin

El País recull en la seva portada la picabaralla dialèctica entre Trump, que anomena dictador a Zelenski en ple apropament amb Rússia, després que el líder ucraïnès hagués denunciat prèviament que el president nord-americà viu “en una bombolla de desinformació”. També destaca que Macron i Starmer seran rebuts a la Casa Blanca la setmana vinent, i en l’editorial es fan creus —utilitzen la paraula inaudit— que els americans repeteixin l’argumentari del Kremlin. Aquest és precisament l’enfocament que donen l’ABC i El Mundo al cas. “Trump assumeix el relat rus i eleva l’amenaça a Zelenski: 'Es quedarà sense país'”, titula el rotatiu conservador, mentre que el segon es decanta per un titular més interpretatiu: “Trump compra les mentides de Putin per tombar Zelenski”. El Periódico també obre la seva portada amb una gran fotografia de Trump en la porta de l’avió presidencial Air Force One, i es fa ressò de les “sis guerres en un mes” que ha lliurat el president nord-americà, amb la bateria d’ofensives polítiques, comercials i tecnològiques que han “alterat l’equilibri global”

El Madrid puja, el català baixa

Gairebé tots els diaris, de manera més o menys destacada, recullen les tensions entre Washington i Kíiv, però en les portades madrilenyes hi ha un tema que també destaca, especialment en l’apartat gràfic, i que demostra les ganes que li tenen a Pep Guardiola, “Mbappé enfonsa al City en la seva gran nit europea al Bernabéu”, titula La Razón. “Un ‘hat-trick’ de Mbappé corona la golejada del Madrid davant el City (3-1) i segella la classificació a vuitens”, recull El Mundo, mentre que El País també destaca el paper protagonista de l’estrella francesa de l’equip blanc. “Mbappé, demolidor davant el City”, amb una fotografia del davanter amb els tres dits amunt, celebrant el seu tercer gol.

En canvi, en les portades catalanes destaca el tema de la jornada d’ahir dimecres, la davallada de l'ús català que ha posat en evidència l’enquesta sobre usos lingüístics de la Generalitat, que es publica cada cinc anys. “El català guanya parlants, però en baixa l'ús habitual”, titula El Periódico, mentre que el diari Ara obre la seva primera pàgina alertant que “menys d’un terç de la població té el català com a llengua habitual”, i El Punt Avui titula que "el català recula encara més".

'El País 20
'El País'
'El Mundo' 20l
'El Mundo' 
'ABC' 20
'ABC' 
'La Razón 20
'La Razón'
'La Vanguardia' 20
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 20
'El Periódico' 
'Ara' 20
'Ara' 
'El Punt Avui' 20
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!