La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimarts que PSOE i Sumar han tancat un acord per derogar la llei mordassa. Tanmateix, només una estona més tard el portaveu adjunt de Sumar, Enrique Santiago, ha corregit Díaz i ha aclarit que l'acord es limita a reformar un article perquè deixi de ser infracció la presa o difusió d'imatges en manifestacions. En una roda de premsa des del Congrés dels Diputats, Santiago ha detallat que el nou pacte consisteix en la modificació de l'article 36 d'aquesta norma aprovada el 2015 amb la majoria absoluta del PP. En concret, la redacció que proposen PSOE i Sumar, estableix que "no constituirà infracció la mera presa d'imatges en llocs de trànsit públic i manifestacions, o la seva mera difusió" i que "la situació de perill o risc cert generat haurà de ser constatable i reflectir-se motivadament en l'acta o la denúncia, i amb el nombre més gran de detalls possibles".

El també diputat d'IU ha apuntat que "per a nosaltres sempre ha estat una cosa molt important acabar amb qualsevol penalització o sanció als periodistes en el desenvolupament de la seva activitat professional quan cobreixen algun tipus d'operació policial". 

Suport dels socis de govern

Enrique Santiago ha recordat que qualsevol modificació de la llei Mordassa ha de comptar amb el suport dels socis parlamentaris del govern espanyol, una que no es va aconseguir l'anterior legislatura, fent malbé el text acordat entre PSOE i Podemos. El passat mes de maig, Sumar ja va registrar al Congrés la seva pròpia proposició de llei de reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana. El text recupera l'informe de la ponència aprovat en l'anterior legislatura, que després va decaure en la Comissió d'Interior per falta de suports d'ERC i Bildu. En la nova proposta, Sumar ha optat per deixar fora els esculls amb ERC i Bildu, les discrepàncies sobre la prohibició de pilotes de goma i les devolucions en calent que van portar els partits independentistes a rebutjar la reforma. L'objectiu de Sumar és remetre aquests aspectes a les esmenes que es puguin plantejar amb idea de teixir consensos, quan la norma arrenqui, si és el cas, la seva tramitació en el Congrés.

Pedro Sánchez, al Congrés

Yolanda Díaz ha indicat que els detalls sobre l'acord els ampliaria el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença al Congrés dels Diputats a petició pròpia que es produirà aquest dimecres. Segons ha explicat la ministra de Treball, el pacte sobre la llei s'ha tancat en les darreres hores, però que formava part dels compromisos entre ambdues formacions per tornar a investir el líder socialista com a president del govern espanyol i articular un nou govern de coalició. Sánchez ha demanat exposar davant la cambra baixa les mesures de 'regeneració democràtica'. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!