L'associació Portes Obertes del Catalanisme ha fet una crida avui al "coratge" de tots els partits per impulsar una reforma constitucional i estatutària que permeti reconèixer la plurinacionalitat d'Espanya i millorar l'autogovern català, cosa que no és "una pantalla passada".
L'entitat ha presentat avui una declaració a favor del catalanisme en un acte amb el títol "En defensa de l'autogovern" en el Col·legi d'Advocats de Barcelona, amb un debat en el qual han participat el professor universitari Carlos Losada, l'exdiputada socialista Laia Bonet, l'exdiputat de Catalunya Sí que es pot Joan Coscubiela i el periodista Francesc-Marc Álvaro.
Una cita a la qual han assistit entre d'altres l'expresident català José Montilla, la portaveu parlamentària del PSC; Eva Granados, el secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler; el president de Federalistes d'Esquerres, Joan Botella, l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, o Jaume Lanaspa.
L'autogovern no "és una pantalla passada"
Amb el lema "L'autogovern no és una pantalla passada", la declaració de l'entitat que presideix Mario Romeo aposta per "buscar altres camins per fer-ho més fort". "Després d'anys de procés (sobiranista), constatem amb tristesa i preocupació la paràlisi de les nostres institucions d'autogovern. Hi ha qui afirma que defensar les institucions de la Generalitat és una 'pantalla passada' i s'ha de substituir-les. Nosaltres, catalanistes, no estem d'acord", adverteix.
És per això que Portes Obertes del Catalanisme demana "reformes en profunditat" i ha qualificat de "greu error" que hi hagi qui ha menyspreat la "necessitat i urgència" de les esmentades reformes o han cregut que "els problemes polítics es poden resoldre per la via de prescindir de l'estat de Dret".
Davant la "greu divisió" social generada en el procés català, l'associació catalanista exigeix "coratge" perquè es "reconegui el fracàs" del procés independentista, però també de la "resposta exclusivament judicial". La declaració insta a aprofitar l'"oportunitat" del nou Govern a Espanya i a abordar amb "urgència" la reforma de la Constitució en clau federal, així com de l'Estatut català.
Un nou pacte constitucional o "qualsevol altra via d'acord" que permeti, segons el seu parer, millorar l'atribució de competències a la Generalitat; un sistema de finançament més just i amb més capacitat de decisió fiscal; o el reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic d'Espanya, respectant també la seva "unitat territorial".
Encara que l'entitat admet que avui no es donen encara les condicions per a aquest pacte, fa un "crida" a totes les forces polítiques a facilitar-les i trobar un nou consens ampli mitjançant un diàleg "sense estridències ni desqualificacions prèvies". "No podem acceptar resignadament la seva demora", sentencia.