Portugal desenterra un contenciós territorial amb Espanya. El ministre de Defensa Nacional de Portugal, Nuno Melo, ha exigit aquest divendres a l'Estat espanyol que lliuri el poble d'Olivenza (Badajoz), ubicat a prop de la frontera entre els dos països. El representant ministerial ha dit que és un municipi portuguès "per tractat" i entén que és un dret "just" exigir aquesta reclamació. "Olivenza és portuguesa, naturalment, i no és cap provocació", ha indicat en declaracions als mitjans des d'Estremoz, al districte d'Évora, segons recull l'agència portuguesa Lusitana, informa Europa Press.

D'on sorgeix aquesta demanda? El ministre ha dit que segons el Tractat d'Alcañices, firmat per la Corona de Castella i el regne de Portugal en 1297, l'Estat portuguès no reconeix Olivenza com a territori espanyol. Nuno Melo ha recordat que ja va defensar aquesta qüestió quan era eurodiputat, i que pensa continuar fent-ho. Per la seva part, el líder del Partit Socialista, Pedro Nuno Santos, ha rebutjat les declaracions del ministre, que ha titllat d'"extrema gravetat" i amb "impacte en la política exterior", especialment amb les relacions diplomàtiques amb Espanya. Així, ha exigit responsabilitat al primer ministre, Luis Montenegro.

Al llarg de la història hi ha hagut altres moments en els quals Portugal ha reivindicat que Olivenza és un poble portuguès. El Tractat d'Alañices va ser un acord bilateral subscrit en 1297 entre la Corona de Castella i el regne de Portugal, i firmat pel rei Ferran IV de Castella. En aquest tractat s'estipulava que les viles i places de Campomayor, Olivenza, Ouguela i San Felices de los Gallegos serien lliurades a Dionisio de Portugal com a compensació per la pèrdua d'una sèrie de places que li van ser arrabassades a Portugal per Alfons X. Amb la firma d'aquest tractat es va començar la disputa territorial entre Espanya i Portugal. En l'actualitat aquest procés es troba congelat des del Congrés de Viena (1815).

En el Congrés de Viena Portugal va tornar a exigir l'anul·lació del tractat i la devolució del municipi, una cosa que finalment es va preveure a l'article 105 de l'Acta Final de l'esmentat congrés, en el qual s'aconsella que a través de la mediació internacional es faci la devolució d'Olivenza a Portugal, sense plantejar-lo com deure ineludible. Portugal es va donar per satisfet en les seves exigències en reconèixer-se la justícia de la reclamació plantejada i Espanya va firmar igualment el Tractat de Viena, al que havia anat com una de les potències vencedores –igual com Portugal–, perquè aquest no comprometia la devolució encara que reconegués la justícia de les reclamacions portugueses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!