"Poseu els rètols en català, que és la nostra llengua". Aquesta frase, escrita en lletres de color vermell, podria ser un missatge actual, en un moment en què la llengua catalana passa per un moment de retrocés molt greu, però no ho és. Aquest dijous, el Parlament ha publicat 4.500 documents històrics digitalitzats del període comprès entre la Primera República i la postguerra, que es poden consultar a la web Memòria Digital de Catalunya. Entre aquests documents hi ha fulls solts de començaments dels anys trenta que demanen aquesta retolació en català dels comerços del país. Gairebé cent anys després, tot i que la Llei de Política Lingüística estableix que la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis pels usuaris i consumidors dels establiments oberts al públic han de ser redactats, com a mínim, en català, són molts els establiments que la incompleixen i el català hi té un paper molt més reduït o fins i tot, inexistent.

Fulletó digitalitzat / Parlament de Catalunya

També de principis dels anys 30, la Memòria Digital de Catalunya recupera un cartell on s'anima a les dones a signar a favor de l'Estatut: "La votació femenina donarà més força moral a l'Estatut. Dones, signeu les fulles de plebiscit!", s'hi pot llegir. També hi ha documents més antics, de finals del s.XIX, com un fullet d’una edició de les Bases de la Unió Catalanista, o un text d’Enric Prat de la Riba, quan era president de la Mancomunitat, el 1917.

 

Cartell dirigit a les dones / Parlament de Catalunya 

Tres col·leccions 

D'aquesta manera, el Parlament ha digitalitzat i posat a disposició dels investigadors i de totes les persones interessades en la història de Catalunya tres col·leccions. Dues d'aquestes formen part de la donació que el 1985 va fer al Parlament Josep Fornas, que havia estat diputat de la primera legislatura i col·laborador del president Tarradellas a l’exili. A banda de diputat, també va ser un editor que va fer un esforç per recuperar i preservar clandestinament diversa documentació. La tercera col·lecció la integren monografies sobre dret i ciències jurídiques que formen part del fons històric de la biblioteca del Parlament, segons informa la cambra. 

Fins a tres milions de documents oberts

Memòria Digital de Catalunya és un repositori cooperatiu impulsat per les diferents universitats catalanes i la Biblioteca de Catalunya. En ell es poden consultar més de 3 milions de documents que formen part de col·leccions digitalitzades relacionades amb el país i el seu patrimoni. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!