La reforma de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a 'llei mordassa', va formalitzar una sèrie d'avenços en una reunió aquest dijous a la tarda. Entre les mesures s'inclou la de minimitzar el risc que les protestes al carrer acabin en aldarulls. Entre elles, està que els policies, que participin en l'operatiu de la concentració, tinguin l'obligació d'avisar als assistents de l'ús de material antiavalots per dissoldre la concentració. També "s'ha apuntalat la regulació del dret de manifestació perquè pugui ser exercit lliurement amb protecció per part de les Forces de Seguretat, amb una normativa més clara respecte al moment en què és procedent realitzar una manifestació i que aquesta no sigui sancionable si per fets desconeguts urgents no pot traslladar-se la comunicació". La proposta forma part d'una negociació entre PSOE i Unidas Podemos amb ERC, Junts, PNB i EH Bildu.
De moment, en la reunió d'aquest dijous, la ponència va incorporar al text la reducció de les forquilles de les multes o l'eliminació de la possibilitat de sanció quan no es notifiqui una manifestació si és per un fet imprevist. A més, també contempla la reducció de les quanties mínimes de les sancions. Per a les infraccions lleus la multa mínima continuarà sent de 100 euros, però la màxima passarà de 600 a 500; per altra banda, les greus podran oscil·lar entre 501 i 25.000 (en lloc dels 30.000 vigents) i les molt greus aniran de 25.001 a 600.000. La quantia màxima en aquest últim cas no s'altera perquè està prevista per a supòsits "molt concrets d'alteracions en espectacles esportius o culturals", segons va detallar el portaveu adjunt d'Unides Podem, Enrique Santiago. Respecte al valor probatori de les declaracions dels agents d'autoritat, la norma deixarà clar que "els fets consignats han de guardar lògica, coherència i raonabilitat".
Ús d'artefactes explosius
Sobre l'avís dels cossos policials a l'hora de dissoldre una concentració, el text incorpora una excepció per a la mesura: l'advertiment policial no serà necessari en cas de produir-se "una alteració de la seguretat ciutadana amb armes, artefactes explosius o objectes contundents o de qualsevol altra manera perillosa". En aquestes ocasions, els agents podran dissoldre la reunió o manifestació o retirar els vehicles i obstacles sense necessitat d'avisar prèviament. Els ponents també reclamen que la nova llei inclogui una disposició perquè el Ministeri de l'Interior informi periòdicament de les actuacions policials i el seu abast social, va afegir Santiago. La nova llei també recalca que les mesures d'intervenció policial per al manteniment o el restabliment de la seguretat ciutadana han de guiar-se "en tot moment per un enfocament de drets humans i seran graduals i proporcionades a les circumstàncies". A més, també contempla la introducció d'una clàusula per a la incorporació en els programes de formació de les forces de seguretat de tècniques de mediació i resolució alternativa de conflictes.
Els animals, categoria protegida
La nova llei contemplarà com a categoria protegida, a més de persones i bens, als animals, d'acord amb les modificacions legislatives relatives a la protecció dels animals que s'han aprovat durant aquesta legislatura. La introducció d'un "mecanisme de protecció a tots els actes que atemptin contra la llibertat i indemnitat sexual" va ser un altre dels punts introduïts aquest dijous. També s'ha incidit en la creació de normes que impulsin la reparació del mal causat com la substitució d'indemnitzacions per treballs comunitaris i per mecanismes de conciliació i la substitució de sancions en general.
Des de Podemos confien a celebrar una pròxima reunió de la ponència la setmana que ve per "solucionar els quatre o cinc articles que queden" per acordar i afirmen que treballaran perquè la reforma "quedi aprovada aquest mes". Menys optimista es va mostrar el portaveu d'Interior de Bildu, Jon Iñarritu, qui va recordar que segueix sense haver-hi acord sobre els articles "més lesius" de la norma que el PP va aprovar amb la seva majoria absoluta en 2015.