El nom de David Poudevida, el nou director general de Fira 2000, ha aconseguit saltar als titulars aquesta setmana per la forma com s'ha fet el seu nomenament, però no és el primer cop que es troba enmig d'una controvèrsia política. Poudevida va ser nomenat delegat de la Generalitat a Argentina quan la conselleria d'Exteriors estava dirigida per ERC, de la mà d'Alfred Bosch, i va ser cessat quan el departament es trobava sota la batuta de Junts, amb Victòria Alsina al capdavant. Fonts del la conselleria d'Alsina retreuen que en dos anys i cinc mesos dirigint la delegació, Poudevida no va ser capaç d'obrir una seu pròpia per a la nova oficina del Govern a Argentina, ni va poder muntar un equip. De fet, no va contractar cap treballador. Inclús, segons aquestes fonts, es van plantejar dubtes sobre fins a quin punt residia a Argentina per complir amb una feina que, segons consta a la web de Transparència del Govern, està remunerada amb un sou de 90.000 euros.
Aquest dimecres Poudevida es va torna a trobar envoltat per la polèmica. Aquest cop arran de la decisió del Govern de Pere Aragonès de designar-lo com a nou director general de Fira 2000 sense consensuar la proposta prèviament, com es fa de manera habitual, amb la resta d'entitats i institucions que integren l'ens. El PSC ha expressat públicament el descontentament per la decisió, mentre que Junts ha registrat una pregunta al Parlament sobre el procés de selecció del nou director general, demanant saber si s'ha fet per concurs o de manera discrecional i si a la decisió hi ha participat el president de la Generalitat.
Delegació de nova creació
David Poudevida, considerat proper a Oriol Junqueras, va ser nomenat delegat de la Generalitat a Argentina per Alfred Bosch l'octubre del 2019. Va ser un aterratge agitat. Formava part, junt amb les delegacions de Mèxic i Tunísia, d'un paquet de tres noves oficines a l'exterior, i un mes després del nomenament dels delegats les tres van ser paralitzades pel TSJC arran d'un recurs del Govern espanyol. Finalment, però, el gener del 2020 les noves delegacions van rebre el vistiplau del ministeri d'Exteriors en constatar que l'objectiu no era promoure relacions bilaterals de Catalunya amb altres estats sinó, la "representació institucional" de la Generalitat en relació amb "matèries que són de la seva competència".
El mes de març d'aquell any, el departament d'Exteriors es va veure embolicat en un escàndol d'assetjament sexual que va fer rodar el cap del conseller Alfred Bosch. El va substituir l'exdiputat d'ERC Bernat Solé. Tot plegat coincidia, a més, amb els primers moments d'extensió de la pandèmia de Covid-19 i els confinaments van donar peu al teletreball i les reunions telemàtiques.
El maig del 2020, set mesos després del nomenament del delegat, el compte de la delegació d'Argentina, que ja existia abans que Poudevida assumís el càrrec, va començar a fer alguna piulada, essencialment per repiular publicacions de la conselleria d'Exteriors i d'altres delegacions, o per anunciar algunes activitats telemàtiques, gairebé totes compartides amb la delegació de Mèxic.
Això no obstant, l'oficina pròpia no es va arribar a posar en marxa. Als pressupostos del Govern del 2022, ja hi figura el lloguer de les noves delegacions que sí es van obrir a Mèxic i Tunísia, però no la d'Argentina, que tampoc apareix al projecte de pressupostos d'aquest any que s'està tramitant al Parlament. Això ha obligat la delegació a compartir espai amb les oficines d'Acció, que depèn del departament d'Empresa.
Absència de resultats
L'absència de resultats no hauria passat desapercebuda per als responsables del departament. Les alertes ja s'havien disparat, asseguren, abans del maig del 2021 quan Victòria Alsina va assumir la conselleria. Segons les fonts consultades, els tècnics del departament fins i tot haurien arribat a posar en dubte la ubicació real de reunions telemàtiques en què participava el delegat, malgrat que sempre demanava situar-les en funció de l'horari d'Argentina. ElNacional.cat ha intentat recollir la versió de Poudevida per aquest reportatge, sense aconseguir resposta.
Finalment la inoperància de Poudevida, l'escassetat dels preceptius informes sobre les activitats de la delegació, la incapacitat per posar en marxa una seu pròpia per a la delegació amb el corresponent personal després de més de dos anys del nomenament, i la sospita sobre llargues absències del delegat a l'àrea geogràfica que li corresponia cobrir es va acabar convertint en un tema recorrent de comentari a les reunions dels consells directius de la conselleria, segons diferents assistents a aquelles trobades.
Davant els tocs d'atenció i l'exigència d'explicacions per part dels responsables del departament, els darrers mesos del 2021, més de dos anys després del nomenament de Poudevida com a delegat, el compte de Twitter de la delegació va començar a publicar algunes imatges d'actes i reunions a Argentina o Uruguay en què sí apareix el delegat. Massa tard. La situació ja havia superat les parets del departament i havia quedat ventilada entre els socis del Govern. Finalment, Poudevida va ser cessat del càrrec l'1 de març del 2022. El 30 d'agost va ser nomenat com a nou delegat Josep Vives, al qual una de les primeres actuacions que se li van encomanar va ser buscar una oficina pròpia per a la delegació del Con Sud.