El govern de la ciutat de Tarragona ha arrencat 2025 amb diverses carpetes obertes, entre la quins figura el pla d'ordenació urbanística municipal, el POUM, que s'erigeix com la qüestió de més calat que els partits hauran de dilucidar per arribar a una aprovació inicial durant el primer semestre.
Els terminis es van dilatar en el segon tram de l'any passat a l'espera de conèixer el contingut de diversos informes encarregats per l'Ajuntament que seran determinants per acordar el plantejament que dibuixarà la Tarragona de les pròximes dècades. Fonts consultades destaquen que l'informe de viabilitat econòmica que està redactant una empresa externa, i que inicialment estava previst tenir al desembre, és clau per corroborar la viabilitat del POUM presentat per l'equip que encapçala l'alcalde, Ruben Viñuales.
Aquest informe, juntament amb el d'inundabilitat, han d'aclarir si el pla i els sectors previstos sobre el plànol la primavera passada són viables i responen a les necessitats de creixement de població i al desenvolupament i progrés econòmic de la capital tarragonina.
Els partits de l'arc municipal esperen que, una vegada es conegui el contingut d'aquests informes, les converses i negociacions per avançar amb el POUM agafin ritme i tinguin en compte les peticions de diversos sectors de la ciutat per aconseguir un pla amb el màxim consens possible.
Una oportunitat clau
Per al teixit socioeconòmic de Tarragona, el POUM és una eina essencial per definir la qualitat de vida dels ciutadans, la cohesió i el progrés dels barris. Per això, han reclamat a diverses tribunes i fòrums una planificació de sectors de creixement i polítiques d'habitatge realistes i factibles de desenvolupar, un creixement ordenat i cohesionador amb els projectes previstos.
Des de la Cambra de Tarragona fins a gremis, experts en habitatge, arquitectes i urbanistes han apuntat a la necessitat que el pla d'ordenació urbanística de Tarragona ha de basar-se en un "creixement ordenat i sostenible".
A tall d'exemple, una de les qüestions més transcendents és l'habitatge, ja que la demanda és un fet, com passa a moltes capitals espanyoles davant de la falta d'oferta. A més, Tarragona ha vist com altres poblacions properes han anat absorbint població de la capital en oferir millors preus i diversitat d'oferta en promocions. L'Ajuntament ha previst 22.000 habitatges i, des de diversos sectors econòmics, han posat èmfasi que s'haurà de buscar un equilibri entre el projectat en habitatge lliure i protegit perquè en alguns sectors, amb fins al 60% de VPO previst sobre pla, farà inviable la seva execució.
Des de la Cambra de Tarragona s'ha reclamat més col·laboració publicoprivada per evitar "una equació econòmica desfavorable" que desincentivi la inversió.