L'Assemblea de Ceuta ha declarat per majoria persona no grata a Santiago Abascal per les seves declaracions durant les seves visites quan es va produir la crisi fronterera a mitjans de maig. Abascal va qualificar a part de la població i a alguns dels representants de l'Assemblea de "promarroquins" i de "quintacolumnistes de les aspiracions annexionistes del Regne alauita". La votació ha tirat endavant amb 10 vots a favor (PSOE, MDyC i Caballas), 11 abstencions (els 9 diputats del PP i dos diputats no adscrits que formaven part de Vox) i 4 vots en contra (Vox).
El Partit Popular s'ha abstingut en la moció, malgrat que ha intentat que la resolució es limités a "rebutjar" les paraules d'Abascal per ser "falses, debilitar la unitat en defensa del bé superior de la nostra espanyolitat, i perquè perjudiquen la convivència i afavoreixen les infundades tesis marroquines". Els populars han justificat la seva abstenció per condemnar "el comportament de Vox durant un dels pitjors moments de la nostra història" i han volgut subratllar que, tot i el vot, no volien entrar "en el populisme de declarar persones no grates".
La iniciativa l'ha promogut el partit Moviment per la Dignitat i la Ciutadania (MDyC), que encapçala Fatima Hamed. L'acord aprovat repudia com a indesitjable al líder de Vox perquè "va venir a la nostra ciutat per provocar la ruptura de la convivència, el pilar en el qual es basa la nostra societat i, des de la seva posició supremacista, per envilir els ciutadans de Ceuta, a alguns dels partits que els representen i a les institucions sobiranes que ens hem donat".
"Abascal troba a faltar els mètodes de Hitler"
En la defensa de la moció, Fatima Hamed ha censurat que Abascal "va atacar frontalment la meva gent i la meva terra" i ha celebrat que es tracta d'una decisió "històrica" perquè "Abascal troba a faltar la Inquisició, la dictadura i els mètodes de Hitler". Per a Hamed, "no es tracta d'una qüestió electoral perquè el que ha pretès el líder de Vox és humiliar, degradar i, si poguessin, deportar a qui no pensi com la ultradreta, una màquina de generar odi a tot el que no encaixa en el seu cap excloent i amb prejudicis". La líder del MDyC ha emplaçat els diputats de Vox a "agafar el vaixell si no els agrada la multiculturalitat de Ceuta i s'avergonyeixen d'ella".
El portaveu del PSOE a l'Assemblea de Ceuta, Manuel Hernández, ha explicat el vot favorable del seu grup perquè sosté que "a Ceuta, com ja s'ha fet a altres països d'Europa, és necessari fer un cordó sanitari per evitar que es propagui el discurs de l'odi de Vox". Hernández defensa que "s'han de condemnar les seves amenaces i solidaritzar-se amb els amenaçats, com el MDyC i Caballas (un altre partit de l'Assemblea de Ceuta), que han estat titllats de promarroquins".
Per la seva banda, el portaveu de Vox, Carlos Verdejo, ha carregat contra "la història criminal del PSOE" i ha titllat d'"absurda" la proposta del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania. Tant és així que ha qualificat a Fatima Hamed de "llop amb pell de xai" i ha afirmat que té "interessos perversos". Per a Verdejo, el MDyC i Caballas són "promarroquins encoberts de falsa bandera que diuen visca Espanya i visca el Rei, però obeeixen el país veí" sostenint que "no han condemnat a Mohamed VI" i que "mantenen xiringuitos de pro immigració marroquí".
El representant de Caballas, Mohamed Alí, ha asseverat que "a Espanya se la defensa de principi a fi, també als musulmans que formen part de la nostra història i cultura, i no fer-ho a Ceuta és incomprensible".